Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Αμφιλεγόμενη προσομοίωση προβλέπει το «τέλος της πανδημίας»

Κοροναϊός: Αμφιλεγόμενη προσομοίωση προβλέπει το «τέλος της πανδημίας»

Ο προσομοιωτής του ιστότοπου Pandemieende.de προβλέπει το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού στις 9 Νοεμβρίου 2021

Ενώ η κατάσταση της επιδημίας στη Γερμανία βελτιώνεται σταθερά, η διαδικασία εμβολιασμού προχωρά και τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν, η πρόβλεψη μιας προσομοίωσης για το τέλος της πανδημίας στις 9 Νοεμβρίου δίνει νέες ελπίδες. Οι μαθηματικοί, όμως, δεν πείθονται.

Όπως γράφει η εφημερίδα Bild, ο προσομοιωτής του ιστότοπου Pandemieende.de προβλέπει το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού στις 9 Νοεμβρίου 2021. Eίναι όμως δυνατή η πρόβλεψη του τέλους της; Μπορεί πραγματικά να επανέλθει η κανονικότητα στην Γερμανία σε 100 ημέρες;

Σύμφωνα με την Bild, ο προσομοιωτής κορονοϊού βασίζεται μόνο στο μέσο ποσοστό εμβολιασμού των τελευταίων επτά ημερών. Άλλοι παράγοντες, όπως ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναρρώσει, ή η εμφάνιση μεταλλάξεων του ιού, δεν λαμβάνονται υπόψη. Για το λόγο αυτό, ο εν λόγω ιστότοπος προβλέπει απλώς ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί στη Γερμανία στις 9 Νοεμβρίου 2021 και ότι το 70% του πληθυσμού θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί πλήρως, εάν η διαδικασία εμβολιασμού συνεχίσει με τον σημερινό ρυθμό.

Η εφημερίδα Bild έχει ήδη θέσει στον καθηγητή Κρίστιαν Έσσε, επικεφαλής του τμήματος Μαθηματικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, το ερώτημα πόσο ασφαλείς είναι οι προβλέψεις του προσομοιωτή κορονοϊού, και η απάντησή του ήταν σαφής: «Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με ακρίβεια το τέλος της πανδημίας. Μια πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας είναι πιο περίπλοκη από την πρόγνωση του καιρού. Για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού».

Οι προβλέψεις αλλάξουν εξάλλου διαρκώς καθώς η προσομοίωση επικαιροποιείται με βάση τα επίσημα τα στοιχεία  του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Τον Ιανουάριο του 2020, με βάση τα τότε δεδομένα της εξέλιξης του κορονοϊού στην Γερμανία, η πρόβλεψη ήταν δυσοίωνη, αφού το τέλος της πανδημίας υπολογίστηκε για τον Δεκέμβριο του 2025.

Το συμπέρασμα του προσομοιωτή δεν μπορεί επομένως να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση σταθερό, αφού αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα, αλλά μόνο ως φωτογραφία τη στιγμής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024