Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Πώς ένα «αδύναμο» εμβόλιο έσωσε μια μικρή πόλη στη Βραζιλία

Κοροναϊός: Πώς ένα «αδύναμο» εμβόλιο έσωσε μια μικρή πόλη στη Βραζιλία

Παρά τη μικρή αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο της Sinopharm σχεδόν μηδένισε τα κρούσματα

Στην βραζιλιάνικη πόλη του Σεράνα, στην πολιτεία του Σάο Πάολο, η πανδημία μοιάζει να έχει λήξει.

Στο πλαίσιο ενός ασυνήθιστου πειράματος, με στόχο να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου CoronaVac, σχεδόν όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι της πόλης των 45.000 ανθρώπων έλαβαν και τις δύο απαιτούμενες δόσεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου.

Τα αποτελέσματα «ήταν θεαματικά» σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του Science. Τα συμπτωματικά κρούσματα Covid-19 μειώθηκαν κατά 80%, οι νοσηλείες κατά 86% και οι θάνατοι κατά 95%, ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι της μελέτης, οι οποίοι σκοπεύουν τώρα να δημοσιεύσουν τα ευρήματα στον επιστημονικό Τύπο.

Την ίδια περίοδο, τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονταν ανεξέλεγκτα σε 15 γειτονικές πόλεις, εν μέρει λόγω της μικρής ταχύτητας των εμβολιασμών. Μόνο το 15% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει έστω και μία δόση του εμβολίου, με το μάλλον αδύναμο CoronaVac να αντιστοιχεί στο 80% των δόσεων που χορηγούνται.

«Το Σεράνα είναι πλέον μια όαση. Έδειξε ότι πράγματι είναι εφικτό να ελέγξουμε την πανδημία μέσω των εμβολιασμών» λέει ο Ρικάρντο Παλάσιος, επιδημιολόγος του Ινστιτούτου Μπουταντάν που παράγει στη βραζιλία το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm.

Η χρησιμότητα του CoronaVac τέθηκε εν αμφιβόλω όταν κλινικές μελέτες στη Βραζιλία έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητά του περιορίζεται στο 50%, το ελάχιστο όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να εγκρίνει εμβόλια. Το πράσινο φως του οργανισμού στη χρήση του CoronaVac, το οποίο βασίζεται σε αδρανοποιημένο ιό, δόθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό στον έλεγχο της επιδημίας στο Σεράνο παρά τις εργαστηριακές μελέτες που έδειχναν ότι δεν καλύπτει το βραζιλιάνικο στέλεχος P.1, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε από τον ΠΟΥ σε στέλεχος δέλτα.

Τα κρούσματα σχεδόν μηδενίστηκαν χωρίς καν να επιβληθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Το Σεράνα αναδεικνύεται έτσι σε μια σπάνια ιστορία επιτυχίας στη Βραζιλία των 461.000 νεκρών, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μετά τις ΗΠΑ.

Η ανησυχία ωστόσο παραμένει, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το κινεζικό εμβόλιο.

Όπως λέει ο Ρικάρντο Γατσινέλι, πρόεδρος της Ανοσολογικής Εταιρείας της Βραζιλίας, «αν η περίοδος αποτελεσματικότητας είναι χαμηλή και συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς με τους σημερινούς ρυθμούς, δεν θα φτάσουμε ποτέ στην ανοσία της αγέλης, αφού όταν πια καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν θα έχει πια ανοσία».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024