Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ελέφαντες και ο απρόσμενος νέος εχθρός του Ερντογάν

Οι ελέφαντες και ο απρόσμενος νέος εχθρός του Ερντογάν

Πώς το internet βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να κάνει επίδειξη της δύναμής του

Πριν από 16 περίπου χρόνια, ένας νεαρός άντρας σε ζωολογικό κήπο, στάθηκε μπροστά στην κάμερα ενός φίλου του, και έχοντας πίσω του ελέφαντες είπε:

«Ένταξει…Λοιπόν, εδώ είμαστε, μπροστά από τους…ελέφαντες και το φοβερό πράγμα με αυτούς τους τύπους, είναι ότι έχουν πολύ, πολύ, πολύ μακριές…εμ…προβοσκίδες. Και αυτό είναι…είναι φοβερό, και αυτά πάνω κάτω είναι αυτά που μπορεί να πει κανείς»

Το συγκεκριμένο βίντεο ήταν το πρώτο που ανέβηκε ποτέ στην πλατφόρμα του ΥouTube.

Είχε τον τίτλο «Me at the zoo» (Εγώ στον ζωολογικό κήπο) και ο νεαρός που εμφανίζεται σε αυτό, είναι ο Jawed Karim συνιδρυτής της YouΤube ,ο οποίος έναν χρόνο αργότερα μαζί με τους συνεργάτες του, πούλησαν το συγκεκριμένο site στην Google για 1.65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιος να το έλεγε τότε, ότι δεκαέξι χρόνια μετά, πάνω από 2 δισεκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες επισκέπτονται το YouΤube κάθε μήνα και παρακολουθούν καθημερινά υλικό που ξεπερνά σε διάρκεια το 1 δισεκατομμύριο ώρες.

Και αν κάποιοι μπορούσαν να προβλέψουν  ότι σύντομα το YouΤube θα γινόταν ένας εξαιρετικά δημοφιλής ψηφιακός τόπος έκφρασης καλλιτεχνών, επιστημόνων και όσων θέλουν να κάνουν την πλάκα τους, δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν ότι τις υπηρεσίες της σελίδας αυτής θα εκμεταλλευόταν, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, ένας αρχιμαφιόζος ενάντια σε αρχηγό κράτους.

Ο τελευταίος «σταρ» του τουρκικού, και όχι μόνο, Youtube είναι ο Σεντάτ Πέκερ, επιφανές στέλεχος της τουρκικής μαφίας και, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, με στενές, μέχρι πρότινος,  διασυνδέσεις, με την τουρκική κυβέρνηση και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Aljazeera παρουσιάζει τον Πέκερ με το ακόλουθο, σύντομο βιογραφικό:

«Ο Πέκερ, ετών 49, έκανε αισθητή την παρουσία του ως γκάνγκστερ τη δεκαετία του ’90, διαβόητος για εκβιασμούς και άσκηση βίας και, όπως πολλές ηγετικές φυσιογνωμίες της τουρκικής μαφίας, ασπάστηκε τις ακροδεξιές τουρκικές ιδέες.

»Παρέμεινε στη φυλακή από το 2005 ως το 2014 για μία σειρά από κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης»

Ο Πέκερ έχει δηλώσει ότι υπό τον φόβο σύλληψής του, διέφυγε από την Τουρκία το 2020 και πλέον διαμένει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πριν από περίπου έναν μήνα, ο Πέκερ ξεκίνησε να «ανεβάζει» στο YouΤube βίντεο, γεμάτα από ισχυρισμούς του για στενή συνεργασία του με σημαντικούς ανθρώπους της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ δεν έχει διστάσει να «βάλει στο κάδρο» και τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το κανάλι του Πέκερ αριθμεί πλέον, σχεδόν 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ακόλουθους, ενώ τα 8 βίντεο που έχει «ανεβάσει» μέχρι σήμερα, έχουν πάνω από 60 εκατομμύρια προβολές.

Σε αυτά, ο Πέκερ κάνει λόγο για μια σειρά από εγκληματικές πράξεις αξιωματούχων και στενών συνεργατών του Ερντογάν, στις οποίες συγκαταλέγονται εγκλήματα δολοφονίας, βιασμού, εμπορίας ναρκωτικών, διαφθοράς, ενώ γίνεται σαφής λόγος για στενότατη σχέση και συνεργασία μεταξύ κράτους και οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Πέκερ εμφανίζεται μπροστά στην κάμερα ως τηλεοπτικός στάρ, μέσα σε μια φωτεινή αίθουσα, κεφάτος, καθισμένος συνήθως πίσω από ένα γραφείο, και σαν άλλος τηλεπαρουσιαστής καλωσορίζει το κοινό του, και σε αυτό το ιδιότυπο διαδικτυακό παραπολιτικό show προχωρά κάθε φορά και σε νέους ισχυρισμούς – αποκαλύψεις εις βάρος του περιβάλλοντος τους ισχυρότερου ανθρώπου της χώρας του.

Στο τελευταίο επεισόδιο, γιατί περί τηλεοπτικών επεισοδίων πρόκειται, ο Πέκερ δείχνει να έχει λάβει υπόψιν του και τις σκηνογραφικές ανάγκες των βίντεο του, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι πλέον εκατομμύρια διαδικτυακοί τηλεθεατές, όχι μόνο από την Τουρκία, αδημονούν για νέες αποκαλύψεις.

Έτσι το γραφείο του δεν έχει μόνο κόλλες Α4 ή κάποια βιβλία όπως στην αρχή, αλλά αντικείμενα που «γράφουν» πολύ περισσότερο στο μάτι του τηλεθεατή, όπως μια υδρόγειος σφαίρα, μια υπερμεγέθης πυξίδα και χρυσά κομπολόγια.

Σε κάποιους φανατικούς  θαυμαστές των ταινιών του Αλ Πατσίνο, μάλιστα, ίσως το όλο σκηνικό θυμίσει, σε μια low budget εκδοχή, κάτι από τoν θρυλικό Scarface.

Ασχέτως βέβαια των γύρω – γύρω, ασχέτως ακόμα και από το αν οι ισχυρισμοί του Πέκερ αποδειχθούν αληθείς ή ψευδείς, η ουσία βρίσκεται σε  αυτό ακριβώς που είπε ο αρχιμαφιόζος, απευθυνόμενος στον Ερντογάν, στην τελευταία του εμφάνιση (των 12 εκατομμυρίων προβολών), το οποίο αποδεικνύει και πόσο ισχυρό είναι το internet:

«Με ένα τρίποδο και μια κάμερα σάς έγινα μπελάς»

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024