Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
MeToo και στον αθλητισμό: Ο Νεϊμάρ και άλλες ιστορίες κακοποίησης

MeToo και στον αθλητισμό: Ο Νεϊμάρ και άλλες ιστορίες κακοποίησης

Από τον Κόμπι Μπράιαντ το 2003 έγινε η αρχή των καταγγελιών, που τη γλίτωσε με μια αποζημίωση, και ακολούθησαν συγκλονιστικές αποκαλύψεις για παρενοχλήσεις και βιασμούς αθλητριών από προπονητές και γυμναστές που πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως η περίπτωση του Λάρι Νάσαρ που καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης

Η αιφνιδιαστική διακοπή της συνεργασίας της ΝΙΚΕ με τον Νεϊμάρ, έναν από τους εμβληματικούς πρωταγωνιστές της παγκόσμιας διαφημιστικής καμπάνιας της, παραξένεψε πολλούς πέρυσι το καλοκαίρι, όταν έγινε γνωστή, διότι δεν αιτιολογήθηκε. Σήμερα όμως η «Wall Street Journal» υποστηρίζει με δημοσίευμά της πως όλα έγιναν επειδή ο Νεϊμάρ παρενόχλησε σεξουαλικά μια υπάλληλο της εταιρείας το 2016, στο περιθώριο ενός διαφημιστικού event στη Νέα Υόρκη. Ο Βραζιλιάνος αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία, δεν συνεργάστηκε με τη ΝΙΚΕ για τη διερεύνηση της υπόθεσης και αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, οδήγησε στη διακοπή του συμβολαίου του.

Το κίνημα MeToo στις Ηνωμένες Πολιτείες γεννήθηκε και γιγαντώθηκε μέσα από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κατά του διάσημου και παντοδύναμου κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν. Ηταν αναπόφευκτο αυτού του είδους οι αποκαλύψεις να μην περιοριστούν μόνο στο Χόλιγουντ, αλλά να επεκταθούν σε πολλούς ακόμα τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Οπως στον αθλητισμό.

Τον Αύγουστο του 2016 η Ρέιτσελ Ντενχολάντερ, πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, μήνυσε ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών της Πολιτείας του Μίσιγκαν και λίγο αργότερα κατήγγειλε δημοσίως μέσω συνέντευξής της στην εφημερίδα «Indianapolis Star» τον επί σειρά ετών γιατρό της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ Λάρι Νάσαρ για σεξουαλική κακοποίηση. Υποστήριξε ότι σε ηλικία 15 ετών κι ενώ ασχολούνταν ενεργά με το άθλημα, επισκέφθηκε τον γιατρό για θεραπεία στη μέση της που πονούσε. Εκείνος εκμεταλλεύτηκε την περίσταση και τη βίασε.

Ο Νάσαρ αρνήθηκε αρχικά τις κατηγορίες, ωστόσο οι καταγγελίες που ακολούθησαν αυτή της Ντενχολάντερ στο πλαίσιο της έρευνας των Αρχών πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, τον οδήγησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ανέδειξαν αυτή την υπόθεση ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αυτού του είδους στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Υπολογίζεται ότι πάνω από 265 γυναίκες κατήγγειλαν τον Νάσαρ ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά μέσα σε μια περίοδο 20 ετών! Ανάμεσά τους και 21 αθλήτριες της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ. Κάποιες, μάλιστα, συγκαταλέγονται στα πολύ μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως οι ολυμπιονίκες Σιμόν Μπάιλς και Γκάμπι Ντάγκλας. Μετά τις αλλεπάλληλες δίκες που έγιναν από τον Ιούλιο του 2017 ως τον Ιανουάριο του 2018 και καθώς στο μεταξύ είχαν προκύψει εναντίον του ατράνταχτα στοιχεία και για κατοχή και διακίνηση πορνογραφικού υλικού, ο Λάρι Νάσαρ καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Κάτι που υποχρέωσε τη Λου Αννα Σάιμον, πρόεδρο του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν Στέιτ, όπου ο βιαστής γιατρός είχε έδρα καθηγητή, να παραιτηθεί.

Συγκλονιστικό κείμενο

Λίγο καιρό αργότερα και καθώς οι αποκαλύψεις και καταγγελίες των γυμναστριών για την κακοποιητική συμπεριφορά του Λάρι Νάσαρ συγκλόνιζαν την κοινή γνώμη στην Αμερική, μια από τις καλύτερες παίκτριες μπάσκετ του κόσμου αποφάσισε να βγει κι αυτή μπροστά και να πει τη δική της αλήθεια. Η Μπριάνα Στιούαρτ, δύο φορές πρωταθλήτρια του WNBA με τους Σιάτλ Στορμ, μία φορά MVP και μέλος της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, μίλησε δημόσια τον Οκτώβριο του 2017 για τη σεξουαλική κακοποίηση την οποία είχε υποστεί όταν ήταν παιδί. Με ένα συγκλονιστικό κείμενό της στην ιστοσελίδα The Player’s Tribune αποκάλυψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς ένας άνδρας γνωστός στην οικογένειά της (δεν διευκρίνισε αν ήταν συγγενής ή απλώς γείτονας) την κακοποιούσε συστηματικά από τότε που ήταν 9 ετών μέχρι και την ηλικία των 11 ετών, όταν αποφάσισε να τον καταγγείλει. Πρώτα στους γονείς της και στη συνέχεια στις Αρχές, που προχώρησαν στη σύλληψη του βιαστή.

Την ίδια περίοδο πολλή σκόνη σήκωσε και η αποκάλυψη που έκανε μέσω Facebook μια από τις καλύτερες αθλήτριες στίβου της Ασίας. Η Λούι Λάι Γιου από το Χονγκ Κονγκ, που έχει στη συλλογή της χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. με εμπόδια των Πανασιατικών Αγώνων, ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Facebook καταγγελία σε βάρος του προπονητή της ότι τη βίαζε όταν αυτή ήταν 14 ετών. Ο προπονητής συνελήφθη στο τέλος Ιανουαρίου του 2018, αλλά μετά από μερικούς μήνες αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να κινηθεί κάποια νομική διαδικασία σε βάρος του.

Ο σταρ και η υπάλληλος

Πολύ πριν συμβούν όλα τα παραπάνω, πρωταγωνιστής σε σεξουαλικό σκάνδαλο είχε υπάρξει και ο αείμνηστος Κόμπι Μπράιαντ. Τον Ιούλιο του 2003 μια 19χρονη υπάλληλος ξενοδοχείου στο Κολοράντο κατέθεσε μήνυση σε βάρος του κατηγορώντας τον ότι την είχε βιάσει σε δωμάτιο του ξενοδοχείου. Ο σταρ των Λος Αντζελες Λέικερς παραδέχθηκε στις Αρχές ότι συνευρέθηκε σεξουαλικά με την κοπέλα, ωστόσο υποστήριξε πως υπήρχε συναίνεση από τη μεριά της. Τελικά απέφυγε την ποινική δίκη διότι η 19χρονη αρνήθηκε να καταθέσει. Αρκέστηκε στην υποβολή αγωγής αποζημίωσης, η οποία διευθετήθηκε εξωδικαστικά και λέγεται ότι κόστισε στον Κόμπι περί τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Χρυσάνθης Δημήτρης

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024