Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακός: Η μεγάλη δικαίωση του Μπλατ (vids)

Ολυμπιακός: Η μεγάλη δικαίωση του Μπλατ (vids)

Ο Ντέιβιντ Μπλατ μπορεί να έχει φύγει από τον Ολυμπιακό, όμως δικαιώνεται δυο χρόνια μετά, αφού οι περισσότεροι Αμερικανοί (και μη) που έφερε στο λιμάνι μεγαλουργούν στη Euroleague και στις ομάδες που αγωνίζονται.

Ήταν 6 Οκτωβρίου του 2019 όταν ο Ντέιβιντ Μπλατ και η διοίκηση του Ολυμπιακού έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του Αμερικανού τεχνικού. Παρότι το καλοκαίρι του 2018 συμφώνησε με τους αδερφούς Αγγελόπουλους για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία και να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του και μετά από 466 μέρες στο τιμόνι της ομάδας αποτέλεσε παρελθόν. Τόσο λόγω της εικόνας των Πειραιωτών, αλλά και γιατί ταλαιπωριόταν και με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Μπορεί λοιπόν ο Μπλατ να έχει φύγει από τον Ολυμπιακό εδώ και περίπου 2 χρόνια από το ΣΕΦ, όμως κατάφερε να δικαιωθεί για όσα δημιούργησε στην ομάδα. Με τον Αμερικανό προπονητή ο Ολυμπιακός δεν θέλγησε με το μπάσκετ που έπαιξε, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι οι ερυθρόλευκοι έχασαν την αίγλη τους και το πνεύμα νικητή που είχαν δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία. Πολλά ακούστηκαν για τον τρόπο που άλλαξε το παιχνίδι της ομάδας, αλλά και για τους πολλούς Αμερικανούς που έφερε.

Τι έχει να πει κανείς όμως τώρα για τις επιλογές του Μπλατ τουλάχιστον στο μεταγραφικό κομμάτι, όταν οι 5 από τους 7 Αμερικανούς που έφερε μεγαλουργούν στα ευρωπαϊκά γήπεδα και ο ένας εκ των κοινοτικών (Γιάνις Τίμα) κάθε χρόνο είναι και καλύτερος. Ο Μπλατ τα δυο καλοκαίρια στον Ολυμπιακό απέκτησε τους Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Γουέιντ Μπόλντγουιν, Κέβιν Πάντερ, Ζακ ΛεΝτέι, Όγκουστιν Ρούμπιτ, Μπράντον Πολ και Γιάνις Τίμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας που έμεινε ελάχιστα. Από τους παραπάνω λοιπόν που έφυγαν νύχτα από τους Πειραιώτες μετά την αποχώρηση του Μπλατ, οι 5 κάνουν πράγματα και θαύματα στην Ευρώπη και δυο εξ αυτών έφτασαν μέχρι και το Final Four.

Η εξέλιξη του Μπόλντγουιν και οι φοβεροί Πάντερ και ΛεΝτέι

Οι Κέβιν Πάντερ και Ζακ ΛεΝτέι πραγματοποίησαν ονειρική σεζόν με την Αρμάνι Μιλάνο και έφτασαν ως πρωταγωνιστές μέχρι το Final Four και την τρίτη θέση, ενώ τη μεγαλύτερη εξέλιξη από όλους την είχε χωρίς αμφιβολία ο Γουέιντ Μπόλντγουιν. Ο Αμερικανός γκαρντ που δεν πίστεψαν στο λιμάνι τη φετινή σεζόν με τη φανέλα της Μπάγερν μετράει σε 39 ματς 15,3 πόντους και 4 ασίστ, όντας κομβικός στην εντυπωσιακή πορεία των Βαυαρών μέχρι τα playoffs (έχασαν με 3-2 από την Αρμάνι).

Όσον αφορά τον Πάντερ και τον ΛεΝτέι υπό την καθοδήγηση του Ετόρε Μεσίνα ωρίμασαν μπασκετικά και κυρίως είχαν σημαντικό ρόλο, με τον πρώτο να μετράει 14,7 πόντους και να φτάνει ένα σουτ μακριά από τον τελικό της Euroleague, σκοράροντας 23 πόντους στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα, ενώ ο δεύτερος είχε 10 πόντους μέσο όρο και 4,5 ριμπάουντ σε μια ομάδα με σπουδαία ονόματα.

Η «έκρηξη» του Γουίλιαμς-Γκος και ο Ρούμπιτ

O Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έφυγε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2019 για να αγωνιστεί στο NBA και τους Γιούτα Τζαζ. Πλέον όμως μεγαλουργεί στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, είναι ο απόλυτος «μαέστρος» της ομάδας και όλη η Ευρώπη είναι στα πόδια του. Και ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες σε ακόμη μια μεταγραφή του Μπλατ έκαναν λάθος και θέλουν να το διορθώσουν όμως δεν είναι τόσο απλό, αφού τον θέλουν κι άλλες ομάδες. Η παρουσία του ως πόιντ γκαρντ και ουσιαστικά σαν ηγέτη στη ρωσική ομάδα έχει εκτοξεύσει την αξία του. Ο Γκος γράφει εξαιρετικά νούμερα στην VTB League καθώς μετράει 16,4 πόντους, 5,4 ασίστ, 3,6 ριμπάουντ και 17 πόντους στο Efficiency, αποτελώντας ακόμη μια μεγάλη δικαίωση του Αμερικανού τεχνικού.

Ακόμη μια περίπτωση παίκτη που «ανακάλυψε» ο Μπλατ είναι και ο Όγκουστιν Ρούμπιτ, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στη Ζαλγκίρις και αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς ψηλούς στη Euroleague. Με τη λιθουανική ομάδα μπορεί να μην προχώρησε όμως βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο και μέτρησε τη φετινή σεζόν σε 31 ματς 8,1 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 9,4 στο σύστημα αξιολόγησης. Αν αναλογιστεί τους ξένους που είχε ο Ολυμπιακός φέτος και οι πέντε που αναφέρθηκαν παραπάνω θα είχαν ρόλο και μάλιστα σημαντικό, ενώ δεν αποκλείεται να είχε και άλλη έκβαση η σεζόν.

Η… εξαίρεση του Τίμα και ο Πολ

O Γιάνις Τίμα είναι η «εξαίρεση» όχι επειδή έφυγε από τον Ολυμπιακό και δεν έπιασε. Το αντίθετο μάλιστα, ο Λετονός μόλις αποχώρησε και πήγε στη Χίμκι «παραέπιασε» και απέδειξε ότι είναι εντυπωσιακός σουτέρ. Η «εξαίρεση» είναι πολύ απλά επειδή δεν είναι Αμερικανός σαν του υπόλοιπους, αλλά ακόμη κι αυτή η κίνηση από πλευράς Ολυμπιακού ήταν λάθος εκ του αποτελέσματος, με τον Μπλατ να δικαιώνεται και με αυτόν.

Βέβαια η Χίμκι φέτος παραπαίει και τον πήρε και αυτόν η μπάλα, κυρίως λόγω των τραυματισμών που είχε, όμως και πάλι σε 16 ματς είχε 7,1 πόντους, 2,8 ριμπάουντ και 5,6 στο σύστημα αξιολόγησης. Τέλος, ο μοναδικός Αμερικανός από αυτούς που αποκτήθηκαν από τον Μπλατ στα δυο καλοκαίρια που δούλεψε στον Ολυμπιακό (δεν μετράνε παίκτες όπως ο Μπριάντε Γουέμπερ που αποκτήθηκε για λίγους μήνες) και δεν έφτασε στο πικ του είναι ο Μπράντον Πολ, ο οποίος είναι στην Αυστραλία. Δεν είναι στο τοπ επίπεδο όπως οι υπόλοιποι όμως και αυτός τα πηγαίνει εξαιρετικά με τη φανέλα της Αδελαϊδα, καθώς έχει μέσο όρο 13,7 πόντους, 5,1 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ και 14,2 στο σύστημα αξιολόγησης.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024