Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Ψήφισμα ενόψει της μεταρρύθμισης του Οργανισμού υιοθέτησαν τα κράτη- μέλη

ΠΟΥ: Ψήφισμα ενόψει της μεταρρύθμισης του Οργανισμού υιοθέτησαν τα κράτη- μέλη

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα, με τίτλο «Ενίσχυση της προετοιμασίας και της ανταπόκρισης του ΠΟΥ σε υγειονομικές έκτακτες καταστάσεις», ήταν κυρίως πρόταση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στο επίκεντρο της μάχης έναντι της Covid-19, συμφώνησαν σήμερα να ενισχύσουν τον οργανισμό αυτό των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο οι βασικοί παράμετροι της μεταρρύθμισής του μένει να οριστούν.

Ένα και πλέον έτος μετά την έναρξη της πανδημίας που έχει προκαλέσει πάνω από 3,5 εκατ. θανάτους σε όλο τον κόσμο, τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ υιοθέτησαν ψήφισμα για την ενίσχυση του οργανισμού, ύστερα από μία εβδομάδα διαβουλεύσεων.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε σε επιτροπή πριν από την υιοθέτησή του από την ολομέλεια την τελευταία ημέρα της 74ης Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία και χαρακτηρίστηκε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς «ένα από τα σημαντικότερα στην  Ιστορία του ΠΟΥ».

Το διακύβευμα

Βασικό διακύβευμα της συνόδου, η μεταρρύθμιση του οργανισμού και της ικανότητάς του να συντονίζει την απάντηση σε παγκόσμιες υγειονομικές κρίσεις και να αποτρέπει μελλοντικές επιδημίες ήταν αυτά που κυριάρχησαν στις διαβουλεύσεις, καθώς ο ΠΟΥ και η παγκόσμια κοινότητα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την πανδημία της Covid-19.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι χώρες ενημερώθηκαν για πολλές εκθέσεις ανεξάρτητων ειδικών που αποκάλυψαν τις αστοχίες του ΠΟΥ, αλλά και από χώρες που αντιμετωπίζουν την Covid-19 και ζήτησαν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης.

Μια από τις εκθέσεις εκτίμησε ότι η πανδημία μπορούσε να είχε αποφευχθεί και ότι ο ΠΟΥ κήρυξε πολύ αργά, στα τέλη Ιανουαρίου του 2020, παγκόσμια υγειονομική έκτακτη κατάσταση, η υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού.

Τι προβλέπει το ψήφισμα

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα, με τίτλο «Ενίσχυση της προετοιμασίας και της ανταπόκρισης του ΠΟΥ σε υγειονομικές έκτακτες καταστάσεις», ήταν κυρίως πρόταση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Το κείμενο υπογραμμίζει ότι η προετοιμασία και η απάντηση σε υγειονομικές κρίσεις «αποτελούν πρώτα από όλα ευθύνη των κυβερνήσεων που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο θέμα αυτό».

Αλλά τονίζει εξίσου τον ρόλο-κλειδί που διαδραματίζει ο ΠΟΥ εντός των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στις υγειονομικές κρίσεις και σημειώνει ότι οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας «ξεπερνούν γενικά τις πραγματικές δυνατότητες» του οργανισμού.

Το ψήφισμα συστήνει επίσης μια ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της προετοιμασίας και της ανταπόκρισης του ΠΟΥ απέναντι σε υγειονομικά έκτακτες καταστάσεις.

Η ομάδα εργασίας, που είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη-μέλη, θα είναι αρμόδια για να εξετάσει τα συμπεράσματα διαφόρων εκθέσεων και να υποβάλει τις δικές της συστάσεις προς αξιολόγηση στην 75η Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία.

Οι υπουργοί Υγείας από τα 194 κράτη-μέλη του ΠΟΥ θα συναντηθούν επίσης από τις 29 Νοεμβρίου για να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί μίας διεθνούς συνθήκης με στόχο να ενισχυθούν οι άμυνες απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες.

Ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος του ΠΟΥ για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, χαιρέτισε τις αποφάσεις, λέγοντας στην ετήσια υπουργική σύνοδο: «Αυτή τη στιγμή οι παθογένειες έχουν το πάνω χέρι, εμφανίζονται πιο τακτικά και συχνά σιωπηρά σε έναν πλανήτη που είναι εκτός ισορροπίας».

«Χρειάζεται να μετατρέψουμε αυτό ακριβώς που μας εξέθεσε σε αυτή την πανδημία, τη διασύνδεσή μας, χρειάζεται να το μετατρέψουμε αυτό σε δύναμη», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024