Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξοδεύουμε με την άρση του lockdown; To μεγάλο στοίχημα του β΄ εξαμήνου

Ξοδεύουμε με την άρση του lockdown; To μεγάλο στοίχημα του β΄ εξαμήνου

Ικανοποιητική η πορεία του Μαΐου, προσδοκίες να ανακτηθεί ένα σημαντικό ποσοστό της υστέρησης των εσόδων του Απριλίου

Όλες τις μάρκες στο «κόκκινο» της κατανάλωσης ποντάρει η ελληνική οικονομία προκειμένου να ξυπνήσει έπειτα από το λήθαργο του πολύμηνου lockdown.

Συνδυαστικά με την επιστροφή του τουρισμού, από το οικονομικό και το κυβερνητικό επιτελείο προσδοκάται αύξηση εσόδων και από την ικανοποιητική πορεία του Μαΐου εκτιμάται πως το δεύτερο εξάμηνο θα έχει τα χαρακτηριστικά επαναφοράς, ενώ θα ανακτηθεί ένα σημαντικό ποσοστό της υστέρησης των εσόδων του Απριλίου.

Κλειδιά για την άμεση αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν κυρίως η ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών, η δαπάνη μέρους της συσσωρευμένης αποταμίευσης του τελευταίου έτους- που φτάνει τα 24 δισ. Ευρώ- και η αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Αυτοί οι παράγοντες εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία αφού η ιδιωτική κατανάλωση αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του ΑΕΠ.

Άνοδος του ΑΕΠ περίπου 11% τον Μάιο

Ο μηνιαίος δείκτης της Εθνικής Τράπεζας – που συνδυάζει πληροφορίες από δείκτες υψηλής συχνότητας και οικονομικής συγκυρίας με δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία – υποδηλώνει ετήσια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας 9,7% τον Απρίλιο.

Η θετική τάση φαίνεται να ενδυναμώνεται περαιτέρω τον Μάιο με τον εν λόγω δείκτη να προοιωνίζει άνοδο του ΑΕΠ περίπου 11% ετησίως και 2,4% σε μηνιαία βάση, καθώς επαναλειτουργούν περισσότεροι τομείς της οικονομίας και υποχωρεί η αβεβαιότητα.

Στο σύνολο του 2021 υπάρχουν πλέον ισχυρές πιθανότητες η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό σενάριο για το σύνολο του 2021 να υπερβεί το 4,7%.

Η εκτίμηση αυτή ενσωματώνει πρόβλεψη για ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 80% – με τα έσοδα, ωστόσο, να παραμένουν κατά 55% χαμηλότερα από το 2019 – η οποία εξακολουθεί να είναι εύλογη, βάσει πρώιμων ενδείξεων για υπερδιπλασιασμό της τουριστικής κίνησης από το 3ο τρίμηνο του 2021 και μετά.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2021, η ετήσια πτώση των εσόδων ΦΠΑ για τη Γενική Κυβέρνηση ήταν ηπιότερη (-10%, κατά μέσο όρο, έναντι -24%, αντίστοιχα, την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020), ενώ, τον Μάρτιο 2021, αυξήθηκαν κατά 31%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα
του 2020. Σημειώνεται ότι, τον Μάρτιο 2020, τα έσοδα ΦΠΑ είχαν μειωθεί κατά 45%, σε ετήσια βάση.

Παρά το γεγονός ότι υπολείπονται των αντίστοιχων εσόδων του Μαρτίου 2019, τα αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, τον Μάρτιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αποτελούν ένδειξη της σταδιακής ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας.

Σωρευτικά, το πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα ΦΠΑ της Γενικής Κυβέρνησης ήταν μειωμένα, σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020, τα οποία, ωστόσο, ελάχιστα επηρεάστηκαν από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο Εξελίξεων η Alpha Bank κατά τους πρώτους μήνες του 2021 και την πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος (97,9 μονάδες, τον Απρίλιο 2021, που ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών), η εγχώρια οικονομία αναμένεται να εισέλθει σε πορεία ήπιας ανάκαμψης, από το δεύτερο τρίμηνο.

Εκτιμά ότι οι καταναλωτές είναι πλέον πιο πρόθυμοι να αυξήσουν τις δαπάνες τους, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, έστω και συγκρατημένα, καθώς σταδιακά αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ηπιότερη, λόγω της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της νόσου Covid-19.

Παράλληλα, υποχωρεί η αβεβαιότητα και βελτιώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο, οι οποίοι, ως πρόδρομοι
δείκτες, ουσιαστικά προεξοφλούν την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο έχει διαμορφωθεί, τον Απρίλιο, σε θετικό έδαφος (3,2 μονάδες), για πρώτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει ανακτήσει σχεδόν το 1/3 των απωλειών που κατέγραψε, την περίοδο Φεβρουαρίου-Νοεμβρίου 2020 και οι πωλήσεις των Ι.Χ. αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί ραγδαία, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024