Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν στο Προεδρικό Μέγαρο τα πιάτα γέμισαν Ελλάδα

Όταν στο Προεδρικό Μέγαρο τα πιάτα γέμισαν Ελλάδα

Μια νύχτα μαγικιά

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ο τρίτος σεφ που καλείται μέσω πανδημίας στο Προεδρικό Μέγαρο για να ετοιμάσει επίσημο δείπνο. Πρόκειται για το δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλώς υπενθυμίζω ότι τις προάλλες, στο δείπνο προς τιμή του Αιγύπτιου Προέδρου είχε κληθεί στο Προεδρικό ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, στο δείπνο για 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου και τώρα κλήθηκε ο Γιάννης Μπαξεβάνης.

Ο σεφ που, όπως αναφέρουν όσοι έχουν γευτεί τα πιάτα του, «αναγέννησε την Ελληνική κουζίνα και την έκανε γνωστή στα μήκη και πλάτη του κόσμου, γεμίζοντας κάθε φορά τις βαλίτσες του με χόρτα, βότανα, χαρούπι κ.α.» Όπως έχει πει και ο ίδιος, έκανε την αγάπη του επάγγελμα και την κουβαλά, όπου και αν εργάζεται. Αλλά τι μαγείρεψε την Πέμπτη το βράδυ στο Προεδρικό;Ένα μενού γεμάτο από Ελλάδα:

Άγριο κατσίκι σιγομαγειρεμένο στα ξύλα

Ορεκτικά: Ντολμαδάκια με άγριο ρύζι Σπερχειού και ξύγαλο Κρήτης, σαρδέλες με χόρτα σε ψωμί χαρουπιού, γαρίδες μικρές με λευκό ταραμά και φύκια Γραμβούσας σε πίτα. Εν συνεχεία μαγείρεψε χταπόδι με πράσινη σαλάτα αρωματικών και πικάντικη φάβα Σαντορίνης με αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Ακολούθησε sorbet από παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με ελαιόλαδο και παξιμάδι Σπάρτης.

Κύριο πιάτο: Άγριο κατσίκι από την Κρήτη σιγομαγειρεμένο στα ξύλα με πράσινα φασολάκια και πουρέ καρότου- μήλου. (Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και να υπενθυμίσω ότι ουδέποτε στο Προεδρικό είχε προσφερθεί κατσίκι και μάλιστα άγριο, ψημένο στα ξύλα, συνήθως το κύριο πιάτο ήταν σφυρίδα με χόρτα).

Γλυκό: Παραλλαγές από μπακλαβά με μέλι από ρείκι Καρύστου. Και τέλος καφές. Εάν ρωτάτε τι κρασί συνόδευσε το μενού σας πληροφορώ ότι προσφέρθηκαν τρία κρασιά, ένα λευκό Σαντορίνης (από το Οινοποιείο Άνυδρους 2019), ένα Κόκκινο Αγγελής Λιάτικο από το Οινοποιείο Λυραράκη (2019) και το Μοσχάτο Νέκταρ, ΕΟΣ Σάμου (2014).

Οι προσκεκλημένοι

Πάμε τώρα στους καλεσμένους: Λόγω υγειονομικών μέτρων δεν κλήθηκαν πολλοί στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι προσκλήσεις ήταν για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για τον Αρχιεπίσκοπο, για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli (και για τον συνεργάτη του Lorenzo Mannelli), για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για τον επίτροπο και αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά (και για τη συνεργάτιδά του Δέσποινα Σπανού), για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων Νικήτα Κακλαμάνη, για τους υπουργούς Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τον πρέσβη της Πορτογαλίας (προεδρεύουσα χώρα στην ΕΕ),για τους εκπροσώπους αντιπροσωπειών και άλλους. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ξεχώρισα δύο πρώην υπουργούς Εξωτερικών τους Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Πέτρο Μολυβιάτη..

Νύχτα Μαγικιά, Μια πόλη Μαγική

Στο δείπνο στο Προεδρικό υπήρξε και μουσικό πρόγραμμα από τη στρατιωτική μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Αρχισε με τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο της ΕΕ «Ωδή στη Χαρά» και ακούστηκαν το «Νύχτα Μαγικιά» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του αδελφού Γιάννη Θεοδωράκη, «Στο Περιγιάλι» επίσης του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Γιώργου Σεφέρη, «Η Μαργαρίτα- Μαγιοπούλα», του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλη, «Όπου κι αν πας να θυμάσαι», του Γιώργου Μουζάκη σε στίχους Κώστα Κοφινιώτη και «Μια πόλη Μαγική» σε μουσική και στίχους του Μάνου Χατζηδάκη.

Πηγή: Βηματοδότης

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024