Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταϊκούρας: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Σταϊκούρας: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Ενεργοποιείται μέσα στις επόμενες ώρες η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Μέσα στις επόμενες ώρες ενεργοποιείται η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες μέσα στα επόμενα 24ωρα όπως προκύπτει και από το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι ενεργοποιείται μέσα στις επόμενες ώρες η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η μόνη εκκρεμότητα που περιμένουν στην ΑΑΔΕ για να πατήσουν το κουμπί είναι η δημοσίευση της απόφασης για τον «τύπο και το περιεχόμενο» του εντύπου Ε1.

Υπενθυμίζεται ότι με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου πληρώνοντας τον φόρο σε8 δόσεις έως και τον Φεβρουάριο ή πληρώνοντας εφάπαξ τον φόρο με έκπτωση 3%.

Όσοι κάνουν δήλωση έως το τέλος Αυγούστου δεν θα έχουν πρόστιμα εκπτόθεσμης υποβολής αλλά θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις (εκ των οποίων η πρώτη διπλή) ενώ χάνουν και το δικαίωμα έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου. Το 2021 είναι ιδιαίτερη χρονιά και εκατοντάδες χιλιάδες θα σπεύσουν να κάνουν φορολογική δήλωση για να πάρουν επιστροφή φόρου ή επιδόματα.

Οι αλλαγές

Το φετινό έντυπο θέλει προσοχή σε κάποια σημεία, καθώς έχουν αλλαγές.

Ένα βασικό σημείο είναι η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης που για το 2020, εκτός από τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους, δεν θα επιβληθεί.

Αυτή η σημαντική αλλαγή έρχεται την ίδια ώρα ένα τεράστιο μέρος του κόσμου πληρώθηκε μόνο με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και με επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ένα θέμα παραμένουν και τα ενοίκια για φέτος, καθώς οι εκπτώσεις και οι δηλώσεις Covid και το πώς τελικά πληρώθηκαν θα πρέπει να αποτυπωθούν τόσο στα εισοδήματα των ιδιοκτητών των ακινήτων, αλλά και στην φοροαπαλλαγή που θα πρέπει να λάβουν όσοι έδωσαν ενοίκια και είναι επαγγελματίες.

Ως προς την αποτύπωση όλων των επιδομάτων που έλαβαν όλοι όσοι επλήγησαν από τον κοροναϊό, στο Ε3 έχουν ανοίξει καινούργιοι κωδικοί όπου θα αποτυπωθούν οι πηγές από τις οποίες εισέπραξαν χρήματα οι επιχειρήσεις.

Είναι αφορολόγητα, οπότε χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αποτυπωθούν.

Επίσης, ξεκινάει το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων θα ανοίξει μέχρι την Δευτέρα ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν και τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 17 Ιουνίου προκειμένου να αποτυπωθούν οι πάγιες δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών δίνει “κουπόνια” για πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και όχι μετρητά.

Ενοίκια και αποζημιώσεις

Καταβάλλονται αύριο οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το «κούρεμα» των ενοικίων κατά τον μήνα Απρίλιο. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία της προκαταβολής όπως και τον Μάρτιο. Ανοικτό έμεινε το ενδεχόμενο κουρέματος ενοικίου και για τον Ιούνιο.

Καταβάλλονται αύριο και οι αυξημένες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές κατά τον μήνα Απρίλιο. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν κάνει αιτήσεις πάνω από 75.000 επαγγελματίες ενώ ήδη από προχθές πιστώθηκαν περίπου 50 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το μέτρο αναμένεται να επαναληφθεί και τον Μαίο.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024