Στρεβλώσεις στην αγορά των ομολόγων διαπιστώνει η Deutsche Bank, σημειώνοντας πως στις 26 Μαΐου, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund συρρικνώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, κινούμενο στις 107 μονάδες βάσης και αυτό συμβαίνει σε μία στιγμή που το ελληνικό χρέος απόρροια και της πανδημία εκτοξεύτηκε πάνω απο το 200%.
Όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ δεν έχει πλέον την χρησιμότητα για τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι ποντάρουν στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες, αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες ομολόγων, υποστηρίζοντας την βιωσιμότητα των υπερχρεωμένων χωρών.
Οι καταστάσεις είναι μάλιστα τελείως διαφορετικές σήμερα από την περίοδο της κρίσης χρέους του ευρω, τότε που η αντιμετώπιση του προβλήματος οδήγησε σε ακραίες πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ σήμερα, με πολύ υψηλότερο χρέος και με τεράστιες δημοσιονομικές και νομισματικές παρεμβάσεις κανένας δεν «βλέπει» κινδύνους βιωσιμότητας, μία κατάσταση που διευκολύνει τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών της ευρωζώνης και φυσικά και της Ελλάδας ώστε οι οικονομίες τους να βγουν ποιο εύκολα από την στενωπό.
Κάποια στιγμή εξάλλου, σε βάθος χρόνου, όταν οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν ολοκληρωτικά το μείγμα της πολιτικής τους, ίσως τότε μία άλλη γενιά πολιτικών κληθεί να διαχειριστεί την νέα κατάσταση.
Ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, προσκαλεί τον Ολλανδό πιανίστα Diederik Wissels και την Πορτογαλίδα ερμηνεύτρια Ana Rocha για μια ξεχωριστή συνάντηση στη σκηνή του Half Note Jazz Club.
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού από την πρώτη παρουσίαση στο Θέατρο Γκλόρια την άνοιξη του 2024, η παράσταση «Αλιγάτορες» επέστρεψε πιο επίκαιρη από ποτέ και μπαίνει στις τελευταίες παραστάσεις.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας