Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μειωμένα ενοίκια Απριλίου: Έως 15 Ιουνίου η υποβολή δηλώσεων Covid από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μειωμένα ενοίκια Απριλίου: Έως 15 Ιουνίου η υποβολή δηλώσεων Covid από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Την Παρασκευή 28/5  η πληρωμή των αποζημιώσεων

Τις αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Απριλίου αναμένεται να δουν αύριο Παρασκευή στον τραπεζικό λογαριασμό τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα πρέπει μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021 να υποβάλουν τη δήλωση  Covid για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια που έλαβαν τον περασμένη μήνα. Οι ιδιοκτήτες που δεν θα υποβάλουν τη δήλωση για τα μειωμένα μισθώματα  θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το ποσό της αποζημίωσης που θα έχουν εισπράξει για το μήνα Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η  αποζημίωση είναι αφορολόγητη, δεν κατάσχεται και δεν δεσμεύεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ενώ πληρωμές θα γίνουν μόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δηλώσει στο Taxisnet το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος:

1. Ειδικά για τον μήνα Απρίλιο 2021 προκαταβάλλεται στους δικαιούχους το ποσό της αποζημίωσης ως εξής:

α) για τα πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID 19 δεν εισπράττουν μίσθωμα κατά τον μήνα Απρίλιο 2021:

i) ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού μηνιαίου μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και

ii) εξήντα τοις εκατό (60%) του συνολικού μηνιαίου μισθώματος, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

β) για τα φυσικά πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορω-νοϊού COVID 19 εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, ποσό ίσο με το ήμισυ της μείωσης του μηνιαίου μισθώματος.

Η καταβολή των ως άνω ποσών θα διενεργείται στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που έχει γνωστοποιηθεί στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

2. Η  προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης για τον μήνα Απρίλιο 2021 διενεργείται στους δικαιούχους είσπραξης, που έχουν υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση Covid») για τον μήνα Μάρτιο 2021, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ,

β) Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ,

γ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ,

δ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο 2021 βάσει των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Α’ και Πίνακα Β’ της Α.1101/2021 (Β’ 1761) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών.

ε) Να τελεί σε αναστολή για τον μήνα Απρίλιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/ έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης.

στ) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον μήνα Απρίλιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο – εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

3. Η προκαταβολή υπολογίζεται αναλογικά με τις ημέρες που διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης και σε περίπτωση διακοπής της μισθώτριας επιχείρησης τον μήνα Απρίλιο 2021 αναλογικά με τις ημέρες που παρέμεινε ενεργή.

4.Το ποσό της αποζημίωσης προκαταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

5. Ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον μήνα Απρίλιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την προκαταβολή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση Covid»), μέχρι τις 15.06.2021.

6. Για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας αλλά δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» εντός της προθεσμίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1, ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η «Δήλωση Covid» μηνός Απριλίου σε σχέση με το μήνα Μάρτιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με την απόφαση που ορίζεται στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 3 της κοινής υπουργικής απόφασης ΓΔΟΥ 400 (Β’ 1613).

7.  Η διαδικασία καταβολής του ποσού της αποζημίωσης σε νέους δικαιούχους για τον μήνα Απρίλιο που δεν είχαν υποβάλλει «Δήλωση Covid» ή δεν είχαν αποζημιωθεί για τον μήνα Μάρτιο θα καθοριστεί με νέα απόφαση.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024