AstraZeneca: Πρόστιμο – μαμούθ ζητά η ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων
Δέκα ευρώ ανά ημέρα για κάθε δόση εμβολίου που καθυστερεί να παραδώσει η AstraZeneca, ζητά η ΕΕ
Υψηλή χρηματική αποζημίωση αξιώνει η ΕΕ από την AstraZeneca για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων. Ο δικηγόρος της Ένωσης Ραφέλ Τζαφεράλι δήλωσε στο βελγικό δικαστήριο που εκδικάζει την αγωγή των Βρυξελλών, ότι θα πρέπει η φαρμακοβιομηχανία να καταβάλει 10 ευρώ ανά ημέρα για κάθε δόση εμβολίου που καθυστερεί να παραδώσει.
Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών ήταν για επίδοση 300 εκατ. δόσεων στην ΕΕ τον επόμενο μήνα. Η AstraZeneca ωστόσο δήλωσε ότι θα παραδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις.
Αν γίνει δεκτή η αξίωση των Βρυξελλών η φαρμακοβιομηχανία θα υποχρεωθεί να καταβάλει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αναλόγως της χρονικής καθυστέρησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuteurs, η ΕΕ αξιώνει άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για τη μη τήρηση της συμφωνίας εκ μέρους της αγγλοσουηδικής εταιρίας, σύμφωνα με τον συνήγορο της ΕΕ.
«Η AstraZeneca δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο», είπε νωρίτερα ο κ. Τζαφεράλι κατά την πρώτη ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης στο δικαστήριο. Αργότερα την Τετάρτη αναμένεται και η τοποθέτηση του συνηγόρου της φαρμακοβιομηχανίας.
Η AstraZeneca έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το συμβόλαιο δεν ήταν δεσμευτικό και η μόνη της δέσμευση ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την επίδοση εμβολίων.
Ο κ. Τζαφεράλι είπε ότι ούτε την αρχή αυτή δε σεβάστηκε η εταιρία, καθώς δεν επέδωσε τα 50 εκατ. εμβόλια που παρήγαγε στις μονάδες της οι οποίες στο συμβόλαιο αναφέρονται ως προμηθεύτριες της ΕΕ.
Επίσης το συμβόλαιο προέβλεπε ότι η εταιρία δε θα αναλάμβανε υποχρεώσεις που δε θα της επέτρεπαν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.
- Ο Μητσοτάκης υπόσχεται… εξευρωπαϊσμό επτά χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας
- Νέος προπονητής της Εφές ο Πάμπλο Λάσο
- Ο Ίθαν Χοκ μετανιώνει για τα παιδικά χρόνια της κόρης του Μάγια – «Ήταν δύσκολα και περίπλοκα»
- Γιατί οι δότες σπέρματος αποκτούν εκατοντάδες παιδιά: Η βιομηχανία των 2 δισ. και ο ρόλος της Δανίας
- Κρήτη: Στις 16 οι συλλήψεις για τις παράνομες επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ – Βρέθηκαν χρυσές λίρες
- Lloyd’s List: Marinakis and Angelicoussis at the Top – 17 Greeks in the Top 100 of Global Shipping




