AstraZeneca: Πρόστιμο – μαμούθ ζητά η ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων
Δέκα ευρώ ανά ημέρα για κάθε δόση εμβολίου που καθυστερεί να παραδώσει η AstraZeneca, ζητά η ΕΕ
Υψηλή χρηματική αποζημίωση αξιώνει η ΕΕ από την AstraZeneca για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων. Ο δικηγόρος της Ένωσης Ραφέλ Τζαφεράλι δήλωσε στο βελγικό δικαστήριο που εκδικάζει την αγωγή των Βρυξελλών, ότι θα πρέπει η φαρμακοβιομηχανία να καταβάλει 10 ευρώ ανά ημέρα για κάθε δόση εμβολίου που καθυστερεί να παραδώσει.
Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών ήταν για επίδοση 300 εκατ. δόσεων στην ΕΕ τον επόμενο μήνα. Η AstraZeneca ωστόσο δήλωσε ότι θα παραδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις.
Αν γίνει δεκτή η αξίωση των Βρυξελλών η φαρμακοβιομηχανία θα υποχρεωθεί να καταβάλει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αναλόγως της χρονικής καθυστέρησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuteurs, η ΕΕ αξιώνει άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για τη μη τήρηση της συμφωνίας εκ μέρους της αγγλοσουηδικής εταιρίας, σύμφωνα με τον συνήγορο της ΕΕ.
«Η AstraZeneca δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο», είπε νωρίτερα ο κ. Τζαφεράλι κατά την πρώτη ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης στο δικαστήριο. Αργότερα την Τετάρτη αναμένεται και η τοποθέτηση του συνηγόρου της φαρμακοβιομηχανίας.
Η AstraZeneca έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το συμβόλαιο δεν ήταν δεσμευτικό και η μόνη της δέσμευση ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την επίδοση εμβολίων.
Ο κ. Τζαφεράλι είπε ότι ούτε την αρχή αυτή δε σεβάστηκε η εταιρία, καθώς δεν επέδωσε τα 50 εκατ. εμβόλια που παρήγαγε στις μονάδες της οι οποίες στο συμβόλαιο αναφέρονται ως προμηθεύτριες της ΕΕ.
Επίσης το συμβόλαιο προέβλεπε ότι η εταιρία δε θα αναλάμβανε υποχρεώσεις που δε θα της επέτρεπαν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)













![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442