Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καναδάς: Συντάξεις… βουτηγμένες στο πετρέλαιο – 5 ταμεία δεν «πρασινίζουν» τις επενδύσεις

Καναδάς: Συντάξεις… βουτηγμένες στο πετρέλαιο – 5 ταμεία δεν «πρασινίζουν» τις επενδύσεις

Τα πέντε κορυφαία συνταξιοδοτικά ταμεία του Καναδά επενδύουν σε τέσσερις κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου 2,4 δισ. δολάρια

Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων του Καναδά αύξησαν τις επενδύσεις τους στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τις πρόσφατες δεσμεύσεις των ταμείων για «πρασίνισμα» των χαρτοφυλακίων τους.

Η αθροιστική επένδυση των πέντε κορυφαίων συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας σε μετοχές των τεσσάρων κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου του Καναδά που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αυξήθηκε στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Πρόκειται για μια αύξηση 147% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, όπως δείχνει σχετική ανάλυση του Reuters. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης, η οποία σημειώθηκε μετά από μια πτωτική τάση που είχε ακολουθηθεί από το 2018, προήλθε από την αύξηση των τιμών των μετοχών που είχαν ήδη, αλλά τα funds αγόρασαν ακόμα περισσότερες μετοχές.

Τα πέντε ταμεία, κατά σειρά, είναι το Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB), το Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), το συνταξιοδοτικό ταμείο των εκπειδευτικών του Οντάριο (OTPP), η British Columbia Investment Management Corp (BCI) και το Public Sector Pension Investment Board (PSP). Όλα αυτά τα ταμεία διαχειρίζονται από κοινού περισσότερα από 1,4 τρισεκατομμύρια (1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία.

Κυβερνήσεις, εταιρείες και επενδυτές σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τις δεσμεύσεις τους για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν το κλίμα.

Ορισμένοι μεγάλοι διαχειριστές συντάξεων, όπως το New York State Pension Fund και το μεγαλύτερο ταμείο συντάξεων της Νορβηγίας KLP, έχουν αποχωρήσει από εταιρείες πετρελαίου. Αυτό το κλίμα όμως δεν πέρασε στον Καναδά…

Τα καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία αντιμετωπίζουν μια πίεση προκειμένου να ισορροπήσουν μεταξύ περιβαλλοντικά υπεύθυνων “τοποθετήσεων” αλλά της ανάγκης για μεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες του Καναδά ανήκουν σε έναν βιομηχανικό κλάδο που χαρακτηρίζεται από τις υψηλές εκπομπές άνθρακα, ωστόσο οι αυξανόμενες τιμές των μετοχών τους είναι δελεαστικές για τους επενδυτές.

Ορισμένα καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία λένε ότι προτιμούν να συνεχίσουν να επενδύουν σε παραγωγούς ορυκτών καυσίμων για να βοηθήσουν αυτές τις εταιρείες να μεταβούν προς παραγωγή καθαρότερης ενέργειας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024