Έκκληση ΠΟΥ: Προσφέρετε εμβόλια στις φτωχότερες χώρες – Σκανδαλώδης ανισότητα στον διαμοιρασμό
Στην ετήσια διάσκεψη του ΠΟΥ, ο επικεφαλής του οργανισμού έκανε έκκληση σε χώρες και φαρμακοβιομηχανίες να φροντίσουν ώστε να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Από την αρχή της ανακάλυψης των εμβολίων κατά του κοροναϊού ο ΠΟΥ επεσήμανε την αναγκαιότητα τα εμβόλια να είναι προσβάσιμα σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας τόσο για λόγους βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όσο και για υγειονομικούς λόγους.
Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει υπεύθυνοι του ΠΟΥ ο ιός μεταδίδεται χωρίς να τον σταματάνε τα σύνορα και την ίδια στιγμή όσο μεταδίδεται μεταλλάσσεται κάτι που μπορεί να κάνει τα εμβόλια αναποτελεσματικά στην πάροδο του χρόνου. Γι αυτόν τον λόγο έχει υπογραμμίσει πολλές φορές πως οι εμβολιασμοί χρειάζεται να προχωρήσουν σε όλον τον πλανήτη, κάτι που δεν συμβαίνει.
Έτσι κατά την ετήσια διάσκεψη των χωρών μελών του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη – μέλη να υποστηρίξουν μαζικά πρωτοβουλίες, προκειμένου να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού όλων των χωρών παγκοσμίως έως τον Σεπτέμβριο, και το 30% έως το τέλος του έτους.
Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για «σκανδαλώδη ανισότητα» στον διαμοιρασμό των εμβολίων, η οποία, όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα να μην υποχωρεί η πανδημία.
Όπως είπε, «πάνω από το 75% όλων των εμβολίων έχουν χορηγηθεί μόνο σε 10 χώρες».
Ο Τέντρος κάλεσε επίσης τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων να δώσουν στον COVAX το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε ό,τι αφορά νέους όγκους εμβολίων, ή να υποσχεθούν το 50% των όγκων τους στον COVAX φέτος.
Νωρίτερα, σε δραματικούς τόνους, είχε μιλήσει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως ο κόσμος βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον της covid-19, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα πέρα από την αλληλεγγύη, να εισέλθει «σε μια οικονομία πολέμου» για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.
«Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι από δεινά. Περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί. Περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί, χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο εταιρειών», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.
- ΗΠΑ: Αυστηρότεροι οι κανονισμοί για βίζα σε ξένους φοιτητές και δημοσιογράφους
- Γιορτή σήμερα 17 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]
- Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ – Αρνείται ότι αποφυλακίστηκε Αμερικανίδα από τις ιρανικές φυλακές
- Η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ για εξαίρεση ευρωπαϊκών προϊόντων από τους δασμούς 15% – Και το ελαιόλαδο στη λίστα
- Οι Μαϊάμι Χιτ παρουσίασαν τον Αντετοκούνμπο: «Εδώ γνώρισα τη γυναίκα μου, είναι μια πόλη με πολλή ζέστη, όπως στην Ελλάδα»
- «Καύσωνας» με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «κλιματιστικό» του Μαξίμου και οι «υψηλές θερμοκρασίες» μετά τις διώξεις
- Φίλες και στην πραγματική ζωή: H Αλάνα Ούμπακ είναι «το κορίτσι» της Ρις Γουίδερσπουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)











































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)






















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442