Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προγραμματική Σύμβαση για την πιστοποίηση του Καστοριανού Μελιού ως ΠΓΕ

Προγραμματική Σύμβαση για την πιστοποίηση του Καστοριανού Μελιού ως ΠΓΕ

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την Πιστοποίηση του Καστοριανού Μελιού ως προϊόν.

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας -Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την εκπόνηση έρευνας με τίτλο: «Επιστημονική αναζήτηση αιτιώδους σχέσης μεταξύ των ποιοτικών χαρακτηριστικών του μελιού Καστοριάς και της γεωγραφικής προέλευσής του», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο Αντιπρύτανης- Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Μαρόπουλος.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, παρουσία της Θεματικής Aντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Κάλυ Κυριακίδου, της καθηγήτριας του τμήματος Γεωπονίας Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κατερίνας Μέλφου, του εκπροσώπου του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καστοριάς Νικόλαου Γερονίκου, του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Παναγιώτη Πετρίδη και του Περιφερειακού Συμβούλου Καστοριάς Θωμά Μάνου.

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι διετής και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 21.280 ευρώ. Στόχος της είναι η επιστημονική τεκμηρίωση ύπαρξης σχέσης μεταξύ ενός σημαντικού αγροτικού προϊόντος όπως είναι το μέλι Καστοριάς και της γεωγραφικής περιοχής προέλευσής του. Η γνώση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί μια ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών, για τη διασφάλιση ποιότητας και την προστασία του καταναλωτή. Η μελέτη των αποτελεσμάτων θα αναδείξει τυχόν σημεία διαφοροποίησης και μοναδικότητας του προϊόντος σε σχέση με τα υπόλοιπα ομοειδή.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την εγκατάσταση πειραματικού σταθμού, δημιουργία αναλύσεων των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του μελιού, μοριακές αναλύσεις γύρης για τον προσδιορισμό των διατροφικών προτιμήσεων και τέλος συγκεντρωτική ανάλυση των αποτελεσμάτων και αξιολόγηση της δυνατότητας διεκδίκησης της πιστοποίησης προϊόντος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ΠΓΕ» για το μέλι Καστοριάς.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024