Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρκαγιά - Γεράνεια Όρη: Η σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη και η αξιολόγηση του σχεδιασμού της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά – Γεράνεια Όρη: Η σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη και η αξιολόγηση του σχεδιασμού της Πυροσβεστικής

Αύριο το μεσημέρι στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί, την έδρα της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Στο «δεν θρηνήσαμε θύματα» εστιάζουν από την κυβέρνηση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας

Μετά από τέσσερις ημέρες τελικά η μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη τέθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε ύφεση αφού κατέκαψε σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις πάνω από 70.000 στρέμματα.

Η πρώτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων ενώ αύριο το μεσημέρι στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί, την έδρα της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και οι 11 Δήμαρχοι των 18 περιοχών της Αττικής που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την άμεση δρομολόγηση έργων μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η σύσκεψη αυτή υπό τον πρωθυπουργό γίνεται πάντως τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη παραμένουν και επιχειρούν ισχυρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ μικρότερης έκτασης πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα σε Αρκαδία και Λακωνία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εστιάζουν πάντως στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ο οποίος επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου επισκέφτηκε το Αλεποχώρι και το Σχίνο Κορινθίας, προκειμένου να ανακοινώσει αμεσες δράσεις ανακούφισης και ένα ευρύ πλέγμα στήριξης των πληγέντων.

Τα μέτρα αφορούν σε δράσεις: α) κοινωνικής προστασίας, β) στεγαστικής συνδρομής, γ) αποκατάστασης των υποδομών, δ) οικονομικής ενίσχυσης, ε) στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ε) αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το πιο σημαντικό ήταν να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε όλους όσοι επιχείρησαν στο πεδίο για την οριοθέτηση και κατάσβεση της πυρκαγιάς και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν.

«Συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής, αλλά και στους εθελοντές. Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού βρεθήκαμε σήμερα, εδώ, εκπρόσωποι πολλών υπουργείων και συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα.

»Πρόκειται για μία ομαδική δουλειά. Το πιο σημαντικό ήταν να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα -όπως και έγινε- καθώς χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος και των εθελοντών, έγιναν εκκενώσεις και διευθετήσεις τέτοιου χαρακτήρα, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες και ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές ζημιές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Η ενίσχυση

Το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, προχωράει τάχιστα στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας, μετά την καταγραφή που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων. Τα χρήματα αφορούν στην καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί άμεσα τη στεγαστική συνδρομή προς τους πληγέντες, καθώς και την επιδότηση ενοικίου, για φυσικά και νομικά πρόσωπα που υπέστησαν καταστροφές.

Δρομολογείται, επίσης, η αποκατάσταση των υποδομών και του οδικού δικτύου, με τη συνδρομή των δήμων και των περιφερειών.

Άμεσα είναι και τα μέτρα οικονομική στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται: α) επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, β) αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γ) αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων, δ) απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, ε) ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχωρά, άμεσα, στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης, καθώς και στη δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Δρομολογείται, επίσης, ειδική πολεοδομική μελέτη, με σκοπό να αποτυπωθούν και να οριοθετηθούν τα ρέματα και οι χείμαρροι που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή

Παράλληλα, κλιμάκια του ΕΛΓΑ προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής. Ειδική μνεία έγινε για τη στήριξη και των κτηνοτρόφων, ιδίως για την τροφή των ζώων τους, καθώς όλες οι δράσεις -συμπεριλαμβανομένης της βόσκησης- αναστέλλονται, δεδομένου ότι η περιοχή κρίνεται άμεσα αναδασωτέα.

Καταγραφή ζημιών

Η καταγραφή των ζημιών ξεκινάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, των περιφερειών και των συναρμόδιων υπουργείων από τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, τόσο για την κοινωνική προστασία, όσο και για τη στεγαστική συνδρομή. Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, οι διαδικασίες θα είναι ταχείες, βάσει του «μοντέλου» που λειτούργησε από την κακοκαιρία του «Ιανού», στην Καρδίτσα.

«Υπάρχουν πολλές δράσεις που πρέπει να συντονιστούν. Και για τον λόγο αυτόν, έχουμε θεσμοθετήσει -όπως ξέρετε- μέσω του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή, μόνιμο μηχανισμό συντονισμού, ο οποίος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία ταχύτατη αποκατάσταση κατ’ αρχάς του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και των αποζημιώσεων σε όλους όσοι έχουν πληγεί. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία -σε συνεργασία με τους δημάρχους και τις περιφέρειες- είναι τα ζητήματα υποδομών, οδικού δικτύου, κυρίως, από ότι καταλαβαίνω από την πρώτη εκτίμηση, αλλά και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

»Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα γίνουν οι μεταφορές πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατόπιν των αιτημάτων και των τεχνικών δελτίων από τους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε και αυτά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν. Θα ήθελα να τονίσω, ξανά, πόσο μεγάλη σημασία είχε η άμεση αντίδραση και η αυταπάρνηση των ανθρώπων, που επιχείρησαν σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον, για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και να τους ευχαριστήσω, ξανά, πυροσβέστες και εθελοντές. Θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους, γιατί σημασία έχει το κράτος να είναι δίπλα στον πολίτη στις δύσκολες στιγμές και όχι στις εύκολες» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Μένουν μόνο στα χαρτιά

Πάντως από την πλευρά της αντιπολίτευσης μάλλον αντιμετωπίζουν ως αρκετά ελλιπή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση αυτό στο οποίο ασκούν κριτική από τις προηγούμενες ημέρες είναι πως για ακόμα μια χρονιά ο κρατικός μηχανισμός και ο κυβερνητικός σχεδιασμός πιάστηκε στον ύπνο με αποτέλεσμα ακόμα μια μεγάλη οικολογική καταστροφή που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

«Δυστυχώς με την πρόσφατη πυρκαγιά αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι σχεδιασμοί της Πολιτικής Προστασίας μένουν μόνο στα χαρτιά. Κανένα έργο πρόληψης δεν προχώρησε. Ζώνες πυρόσβεσης δεν υπήρχαν, καθαρισμοί δεν έγιναν, ακόμη και το 112 λειτούργησε με σημαντική καθυστέρηση.

»Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται και την Πολιτική Προστασία ως χώρο για επικοινωνιακά show. Μπροστά σε κάθε δυσκολία ή απειλή φυσικής καταστροφής, αναδεικνύεται δυστυχώς η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της και περιορίζεται να παρακολουθεί μόνο τις εκ των υστέρων ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών και των Δήμων (με τα ελάχιστα μέσα), για να περισώσουν ότι μπορούν» τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Σε αυτό το κλίμα είχαν κινηθεί τις προηγούμενες ημέρες οι παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ.

Καραδοκούν συμφέροντα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ανάλογου είδους κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτό είναι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να εμπλακεί προσωπικά και να σηκώσει τους τόνους καθώς βαραίνει την δική του κυβέρνηση η τραγωδία στο Μάτι.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε επισημάνει από το βήμα της Βουλής ότι στην περιοχή των Γερανείων καραδοκούν συμφέροντα που θέλουν να αξιοποιήσουν επενδυτικά την περιοχή και επέρριψε ευθύνες στην τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις διαχρονικές ανεπάρκειες στους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι το ΜέΡΑ25 είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή -δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση- για να απαγορευτεί για 30 χρόνια η αλλαγή της χρήσης γης στις καμμένες εκτάσεις.

«Εμείς ως ΜέΡΑ25 θα επιμείνουμε ώστε με την τροπολογία που θα καταθέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης» είχε τονίσει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024