Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπίτι με το MEGA: Συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στην παραδοσιακή μουσική

Σπίτι με το MEGA: Συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στην παραδοσιακή μουσική

Ταξίδι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας παρουσίασε η εκπομπή «Σπίτι με το MEGA» αυτό το Σαββατόβραδο

Παραδοσιακή μουσική μέσα από ένα ταξίδι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας παρουσίασε η εκπομπή «Σπίτι με το MEGA» αυτό το Σαββατόβραδο.

Με βασικό οικοδεσπότη τον τραγουδιστή ποντιακής μουσικής και λυράρη Κώστα Αγέρη το MEGA φιλοξένησε καλλιτέχνες που αγαπούν την παραδοσιακή μουσική και τιμούν την παράδοση.

Οι τηλεθεατές του μεγάλου καναλιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τραγούδια που διηγούνται ιστορίες για την ξενιτιά και τον πόνο που έχει προκαλέσει, για τον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων να ορθοποδήσουν σε μια άλλη περιοχή αλλά και την ελπίδα ότι κάποτε θα επιστρέψουν σπίτι.

Φόρος τιμής σε αυτούς που χάθηκαν

«Σας καλωσορίζω στο ‘Σπίτι με το MEGA. Ένα σπίτι που τη σημερινή βραδιά θα γεμίσει με όμορφα τραγούδια σε ένα ξεχωριστό ταξίδι με εισιτήριο την παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα. Η μουσική της χαράς αλλά και της συγκίνησης, αλλά πάνω από όλα τη μουσική της μνήμης που κρατάει ζωντανές και διηγείται ιστορίες σημαντικές που είναι καλό να μένουν χαραγμένες στην ψυχή αλλά και το μυαλό μας. Μια τέτοια σημαντική στιγμή είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το σημερινό μας ταξίδι έχει ιδιαίτερη σημασία αφού θα αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που χάθηκαν. Στην ανθρώπινη ψυχή που βασανίστηκε αλλά δεν θα πάψει να υπάρχει. Σήμερα, θα ακούσουμε παραδοσιακή μουσική της πατρίδας μας αλλά την ίδια στιγμή θα θυμηθούμε την ιστορία μας που είναι καλό να μην ξεχάσουμε όσα χρόνια και αν περάσουν» ανέφερε η Αναστασία Παντούση στην έναρξη της βραδιάς.

Τραγούδι ιδιαίτερα συγκινητικό που ξυπνάει μνήμες σε όσους έχουν βιώσει την ξενιτιά αλλά και σε όλους τους Έλληνες ερμήνευσε ο Κώστας Αγέρης στην αρχή της εκπομπής.

Ο Κώστας Αγέρης και η παρέα του είπαν «Το ψωμί της ξενιτιάς» σε μουσική Γιάννη Βασιλόπουλου που έχει τραγουδήσει με τον μοναδικό του τρόπο ο Στέλιος Καζαντζίδης το 1970.

Στη συνέχεια το «Με γέλασαν μια χαραυγή» από την Ήπειρο και το «Γιασεμί» από την Κύπρο.

Το ταξίδι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας συνεχίστηκε με το αγαπημένο «Ανεστάκι», που έχει πει πρώτη η Χάρις Αλεξίου το 1977 σε μουσική Νίκου Τάτση και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και το «Μεσοπέλαγα αρμενίζω».

«Τζιβάερι» από τον Κώστα Αγέρη αλλά και «Μπάρμπα Γιαννακάκης» σε ένα συγκινητικό «Σπίτι με το ΜEGA».

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, νέοι καλλιτέχνες αποτίουν φόρος τιμής σε όσους χάθηκαν και προκαλούν κύματα συγκίνησης σε όλους του Έλληνες.

«Οι Ζειμπέκηδες» του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα με το βλέμμα στους ξεχασμένους Θράκες αλλά και «Βασιλική» του Νίκου Ζιώγαλα.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με το υπέροχο «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» του Νίκου Παπάζογλου σε στίχου Μανώλη Ρασούλη.

Αναστασία Παντούση: Με μουσική και λόγια σημαντικά θα διηγηθούμε αυτά που έχουν αξία να θυμόμαστε

Με συγκινητικά λόγια η Αναστασία Παντούση έφερε την δική της εμπειρία στη σκηνή του MEGA.

«Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για όλο τον ελληνισμό. Η Ημέρα Μνήμης τη Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων μας θυμίζει όλους όσοι πολέμησαν και προσπάθησαν να αντισταθούν στον ξεριζωμό. Κάποιοι τα κατάφεραν να σώθηκαν. Κάποιοι όμως έγραψαν με το αίμα τους ιστορία. Αυτή την ιστορία καλούμαστε σήμερα να πούμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές των προγόνων μας που χάθηκαν» ανέφερε η αγαπημένη ηθοποιός.

«Με μουσική και λόγια σημαντικά θα διηγηθούμε αυτά που έχουν αξία να θυμόμαστε. Ας μου επιτραπεί γιατί η καταγωγή μου δεν είναι από τον Πόντο αλλά ένα κομμάτι της ψυχή μου βρίσκεται εκεί. Εκεί όπου ταξίδεψα ενσαρκώνοντας την Ιφιγένεια Νικολαΐδη στην τηλεοπτική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη «Κόκκινο Ποτάμι». Ένα πρόσωπο υπαρκτό. Έτσι κουβαλάω μια ιστορία, την ιστορία της και πολλά συναισθήματα που με φέρνουν απόψε εδώ» συμπλήρωσε η Αναστασία Παντούση.

Τραγούδια για τον Πόντο από την Μελίνα Ασλανίδου και τον Κώστα Αγέρη

Με ένα δικό του τραγούδι συνεχίζει την βραδιά με την παραδοσιακή μουσική στο «Σπίτι με το MEGA» ο Κώστας Αγέρης.

«Για σένα πατρίδα μου» σε μουσική και στίχους του ίδιου του Κώστα Αγέρη από το 2019.

Ο Κώστας Αγέρης υποδέχτηκε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και την Μελίνα Ασλανίδου. «Είναι από τις τραγουδίστριες που αγαπάμε πολύ όλοι μας. Παρόλο που υπηρετεί το λαϊκό τραγούδι δεν ξεχνάει ποτέ τις ρίζες της και την αγάπη της για τον τόπο μας. Απόψε θα την απολαύσουμε σε παραδοσιακούς ρυθμούς και δεν είναι άλλη από την Μελίνα Ασλανίδου» σημείωσε.

Χαμογελαστή και λαμπερή η αγαπημένη ερμηνεύτρια τραγούδησε το «Επογιατίεν κόκκινο το χώμα άσο αίμαν» μαζί με τον Κώστα Αγέρη σε μουσική δική του, το «Του Πόντου Παναγιά» και το «Ψυχή μου σ’ αγαπάω».

Τέλος η Μελίνα Ασλανίδου σε μια μοναδική εκτέλεση είπε το πολύ αγαπημένο «Στο ‘πα και στο ξαναλέω».

Αγαπημένο παραδοσιακό τραγούδι που ταιριάζει τέλεια στη φωνή και των δύο επέλεξαν ο Κώστας Αγέρης και η Μελίνα Ασλανίδου να πουν στην εκπομπή «Σπίτι με το MEGA».

«Τούτο τον μήνα» από τους δύο ερμηνευτές και φυσικά τους εξαιρετικούς μουσικούς που τους πλαισιώνουν.

Στο ίδιο κλίμα με το βλέμμα στραμμένο στην Κρήτη οι δύο τους ερμηνεύσαν το ιστορικό «Άστρα μη με μαλώνετε» αλλά και το «Κράτα καλό λογαριασμό» του Νίκου Ξυλούρη.

Τα παραδοσιακά τραγούδια από τη Θράκη «Στέργιος» και «Πιτραδιώτ’ χαρά θα κάμουν» , τραγουδάει με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Κώστας Αγέρης.

Ο ίδιος στη συνέχεια «Λιανοχορταρούδια» και «Καίγομαι και σιγολιώνω» με τους ήχους εξαιρετικού κλαρίνου.

Βαλκανικοί ήχοι με υπέροχα πνευστά

Η Μελίνα Ασλανίδου δίνει τον καλύτερο της εαυτό σε ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια της δεκαετίας του ’30.

«Μισιρλού» που ακούστηκε πρώτη φορά το 1927 από την ρεμπέτικη ορχήστρα του Μιχάλη Πατρινού, ενώ ακόμα και σήμερα ο συνθέτης της παραμένει άγνωστος.

Ο Κώστας Αγέρης παίρνει τη σκυτάλη με «Καραγατσιανή», «Μαστίχα» και «Έντεκα» με συνοδεία της μπάντας της Φλώρινας και υπέροχους μουσικούς στα πνευστά.

Ασλανδίου και Αγέρης στη συνέχεια στον διαχρονικό «Αή Γιώργη» σε μουσική Goran Bregovic και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και στο «Κέρνα μας».

Στο ίδιο χορευτικό κλίμα με βαλκανικό ήχο και χορευτικές φιγούρες «Να ‘ταν η χαρά οικόπεδο», «Βενζινάδικο» και «Κέρασμα».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024