Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: «Όχι» Βαρουφάκη στο νομοσχέδιο υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης

Βουλή: «Όχι» Βαρουφάκη στο νομοσχέδιο υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης

«Η θέση μας είναι γενναία και ξεκάθαρη. Πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης και όχι εμπορευματοποίηση της προσφοράς. Μόνο η αποποινικοποίησή της θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στη μαφία», ανέφερε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

«Η θέση μας είναι γενναία και ξεκάθαρη. Πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης και όχι εμπορευματοποίηση της προσφοράς. Μόνο η αποποινικοποίησή της θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στη μαφία. Ρίχνοντας την τιμή στο μηδέν, χτυπάς το λούμπεν της μαφίας». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε προσχηματική τη συζήτηση που γίνεται για το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι «είναι μια συζήτηση που καταλήγει σε διελκυστίνδα μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, δηλαδή μεταξύ καταστολής και εμπορευματοποίησης».

«Εμείς θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο δώρο στους εμπόρους είναι η καταστολή, γιατί αυξάνει την τιμή της κάνναβης και αυξάνονται τα κέρδη της μαφίας. Η συζήτηση μεταξύ καταστολής και εμπορευματοποίησης της κάνναβης ευνοεί τους λούμπεν της μαφίας και των πολιτικών που στηρίζουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Το νομοσχέδιο δεν αντέχει σοβαρής συζήτησης. Εμείς υποστηρίζουμε, ούτε καταστολή, που είναι δώρο στη ντόπια μαφία, ούτε εμπορευματοποίηση, που είναι δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους. Γιατί πώς μπορείς να δημιουργήσεις κοινωνική συμμαχία όταν παραδίδεις τη διαδικασία στο εμπόριο των πολυεθνικών;» σημείωσε.

«Άγεστε και φέρεστε υπέρ των συμφερόντων. Εμείς είμαστε υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης, ώστε να ξεκαθαριστεί πως θα έχουν πρόσβαση όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται. Αυτός ο συνδυασμός που κάνετε εσείς, να κρατάτε ζωντανή την εγχώρια βιομηχανία και την αδειοδότηση με χρήση νερού και χωραφιών, για να γίνει εξαγωγή προστιθέμενων αξιών από την Ελλάδα, δεν στηρίζεται πουθενά σε λογική», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Και προσέθεσε: «Ελάτε να μιλήσουμε πρώτα για τη χρήση θεραπευτικής κάνναβης και μετά να συζητήσουμε αυτά που περιέχονται στο νομοσχέδιο. Γιατί αυτά πάνε πολλά χρόνια πίσω τη συζήτηση. Έχετε ένα επικίνδυνο εθισμό στην κυβέρνηση. Δεν λύνεται ο εθισμός μέσω της καταστολής. Αντίθετα, ενισχύει και αυξάνει την πρόσβαση στις λούμπεν μαφίες».

Οικονομία: «Έχετε εθισμό στον άκρατο, μη βιώσιμο δανεισμό»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιτέθηκε στη κυβέρνηση και για την πορεία της οικονομίας, κατηγορώντας την ότι «δείχνει έναν επικίνδυνο εθισμό στην παλιά κακή συνήθειά της, στηρίζοντας τον άκρατο, μη βιώσιμο δανεισμό, χωρίς να γίνονται παραγωγικές επενδύσεις».

«Πριν σκάσει η φούσκα του 2010, λέγατε για τα χαμηλά επιτόκια και γιορτάζατε. Έχετε εθιστεί στον δανεισμό. Είναι σκληρές ανοησίες να λέτε ότι είναι θωρακισμένη η Ελλάδα επειδή έχουμε χαμηλά επιτόκια. Τα ίδια λέγατε τότε, τα ίδια λέτε και τώρα […] Εσείς κάνετε μπίζνες γιατί είστε κυβέρνηση Α.Ε. Θα φύγετε όμως και δεν θα αναγνωρίσετε τίποτα «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο». Εμείς σας κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου. Στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα κυμανθεί στο 4% και θα έχουμε ένα πολιτικό σύστημα πανικοβλημένο. Μετά το 2022, δεν θα συνεχίσουν να πουλάνε ομόλογα με χαμηλά επιτόκια και τότε θα αρχίσουν να τραβιούνται τα λουριά με εντολή Βρυξελλών, γιατί κάποια στιγμή τελειώνει η χαλάρωση της οικονομίας και θα βρεθούμε όπως βρεθήκαμε το 2009», είπε.

Και κατέληξε ότι «ο εθισμός της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να συνεχιστεί με τα ίδια επιχειρήματα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Βαυκαλιζόσαστε το 2009 για τα χαμηλά επιτόκια, αλλά θα βρεθείτε στο ίδιο αδιέξοδο που φέρατε τη χώρα το 2009».

Απαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αντέτεινε ότι τα επιχειρήματα του κ. Βαρουφάκη για την οικονομία δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, στις 12 Φεβρουαρίου του 2020, ένα μήνα πριν την έναρξη της πανδημίας, η Ελλάδα μπήκε στην αγορά και δανειζόταν με το χαμηλότερο επιτόκιο, όπως και σήμερα. «Είναι ξεκάθαρη η στάση των αγορών. Η πτώση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έγινε πριν την πανδημία. Αυτό το ξέχασε ο επιφανής καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης, που κάνει μαθήματα Οικονομίας, όταν τότε που ο ίδιος ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας, το επιτόκιο ξεπερνούσε το 15%. Αυτός, λοιπόν, που είχε το τιμόνι τότε της Οικονομίας, δεν μπορεί να μιλά σε εμάς για σοβαρότητα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στην Κορινθία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους ανθρώπους που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία που θα καταθέσει το ΜέΡΑ25 για την προστασία των δασών, ώστε «να εξασφαλιστεί ότι τα επόμενα 30 χρόνια δεν θα υπάρχει καμένη γη», όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024