Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά: Σε πύρινο κλοιό τα Μέγαρα - Θυελλώδεις άνεμοι και εκκενώσεις οικισμών

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά: Σε πύρινο κλοιό τα Μέγαρα – Θυελλώδεις άνεμοι και εκκενώσεις οικισμών

Τη δεύτερη δύσκολη νύχτα διανύει η Ελλάδα με το πύρινο μέτωπο να μαίνεται στα Γεράνεια και την μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την Τετάρτη από το Σχίνο Λουτρακίου, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα και έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα

Τη δεύτερη δύσκολη νύχτα διανύει η Ελλάδα με το πύρινο μέτωπο να μαίνεται στα Γεράνεια και την μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την Τετάρτη από το Σχίνο Λουτρακίου, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα και έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από τα βόρεια, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η νύχτα αναμένεται πολύ δύσκολη, αφού μέχρι και τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή θα πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ.

Αργά το βράδυ οι φλόγες κατευθύνονταν προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Κάτω Πευκενέας, Χάνι Δερβένι, Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου και Ι.Μ Αγ. Ιωάννου Μακρυνού.

Ευτυχώς, μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική δεν υπάρχει φόβος για ανθρώπινες απώλειες, αφού όλοι οι οικισμοί που κινδυνεύουν εκκενώθηκαν άμεσα.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Weather News Greece, στο Facebook η οποία δείχνει το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς.

«Να γλιτώσει τα χειρότερα η πόλη των Μεγάρων»

Μιλώντας στο MEGA, αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνο Φυλακτό, ο οποίος μίλησε στο MEGA, η φωτιά έφτασε 500 μέτρα από τη θάλασσα, που βρέθηκε σε έναν από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν στο Αλεποχώρι.

Όπως επιβεβαίωσε ο ίδιο, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, αλλά και της πρόβλεψης ως προς την κατεύθυνση που θα πάρει η φωτιά.

«Πριν από μισή ώρα περίπου κατέβηκα από την πλευρά του Αγίου Ιωάννη Μακρινού, εκεί υπάρχει ένα μέτωπο περίπου 10 χλμ, το οποίο έχει πλησιάσει την πόλη των Μεγάρων περίπου στα 6 με 7 χλμ.» επισήμανε ο κ. Φυλακτός δίνοντας εικόνα για το εφιαλτικό βράδυ που θα περάσουν οι κάτοικοι της περιοχής.

«Προσπαθούμε, όλες οι δυνάμεις τώρα επιχειρούν ώστε να γλυτώσει τα χειρότερα η πόλη των Μεγάρων», αλλά τίποτε δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένο λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν, με τις φλόγες να πηδάνε στα 300 μέτρα, κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

«Όλοι οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε πως «θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα».

Αναφορικά με την κατεύθυνση της φωτιάς, είπε πως «η φωτιά κατευθύνεται αργά προς τα Μέγαρα. Από κει και πέρα είναι το θέμα με τη διεύθυνση των ανέμων, όπως πνέουν, γιατί είχαμε πάρα πολλές αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, άλλες φορές πήγαιναν προς τα καμένα, προς τα Γεράνεια και άλλες ερχόντουσαν οι άνεμοι προς το Αλεποχώρι».

«Προχωράει αργά η φωτιά, θα είναι δύσκολη νύχτα, είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Περιφερειάρχη, συνδράμει η περιφέρεια με αρκετά μηχανήματα και περιμένουμε το πρωί να δούμε τι θα γίνει με τα εναέρια μέσα» συμπλήρωσε.

«Όλοι οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία, πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά με το πρώτο φως της ημέρας».

Άνεμοι 80 χλμ./ώρα

Πέρα από την απόσυρση των εναέριων μέσων με τη δύση του ηλίου, στις προσπάθειες κατάσβεσης – που συνεχίζονται με επίγειες ομάδες – δεν είναι σύμμαχος ο καιρός, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, παρουσιάζουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, με τις μέγιστες εντάσεις τους να φτάνουν τοπικά τα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα, όπως φαίνεται και στον  χάρτη που ακολουθεί.

Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, οπότε αναμένεται εξασθένηση των ανέμων.

Δύσκολες ώρες στο Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα

Στο μεταξύ, εκτός ελέγχου μαίνεται και το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα. Οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα, ενώ έγιναν αρκετοί απεγκλωβισμοί πολιτών με αναπηρίες από σπίτια. Από το δύσβατα σημεία δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

Η καταστροφή στο δάσος, σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και καλλιέργειες με κηπευτικά σε περιοχές των Μεγάρων είναι ανυπολόγιστη.

Πώς ξεκίνησε η πύρινη κόλαση

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα της Πέμπτης, η φωτιά ξεκίνησε από καύση υλικών σε ελαιώνα, ενώ μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, είχαν καεί τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στο μεταξύ, το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ έθεσε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το νοσοκομείο Κορίνθου, καθώς και τα Κέντρα υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. Επίσης, διέθεσε 5 ασθενοφόρα επιπλέον εκείνων που υπάρχουν συνήθως στην περιοχή.

«Περισσότερα από 20.000 τα καμένα στρέμματα»

Μιλώντας στο MEGA, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο κοινοτάρχης του Σχίνου, Δημήτρης Λάμπρου, αναφέρθηκε στις δύσκολες αυτές ώρες περιγράφοντας την «πύρινη κόλαση».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «περισσότερα από 20.000 καμένα στρέμματα».

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024