Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραγδαίες εξελίξεις: Το Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Ραγδαίες εξελίξεις: Το Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Το Reuters μεταδίδει ότι αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαιώνει ότι μια «αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 2 τα ξημερώματα.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 11 μέρες αιματοχυσίας.

Όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση για εκεχειρία ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αναμένονται σύντομα και επίσημες ανακοινώσεις.

Το Reuters μεταδίδει ότι αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαιώνει ότι μια «αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 2 τα ξημερώματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης δήλωσε ότι θα καλωσόριζε μια ενδεχόμενη εκεχειρία με το Ισραήλ. Ωστόσο, όπως τόνισε η κατάπαυση του πυρός δεν είναι αρκετή καθώς το θέμα «κλειδί» είναι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

H Jerusalem Post επικαλείται πηγές από το υπουργικό συμβούλιο που αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα σταματήσει αμέσως τα αεροπορικά χτυπήματα στη Γάζα. Ωστόσο, σε περίπτωση που η Χαμάς εκτοξεύσει ρουκέτες προς το Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει κανονικά τη δραστηριότητά του και θα ακυρωθεί η εκεχειρία.

Ήδη, για περίπου 8 ώρες την Πέμπτη, είχε σταματήσει ο ρουκετοπόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Από το πρωί πάντως, ο ισραηλινός στρατός (IDF) υποστηρίζει ότι εκτοξεύτηκαν 300 ρουκέτες από την πλευρά της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε χτυπώντας 30 στόχους από όπου εκτοξεύτηκαν αυτές οι ρουκέτες.

Από την έναρξη της διαμάχης στις 10 Μαϊου, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας σκοτώθηκαν 232 Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, ενώ πάνω από 1.900 τραυματίστηκαν κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Το ίδιο το Ισραήλ αναφέρει ότι έχει σκοτώσει «160 μαχητές/τρομοκράτες» στη Γάζα.

Από τη μεριά του Ισραήλ, οι απώλειες φτάνουν τα 12 άτομα, με εκατοντάδες τραυματίες από τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες οι οποίες προκάλεσαν πανικό.

Μπλίνκεν προς Ισραηλινό ΥΠΕΞ: Περιμένουμε αποκλιμάκωση

Πριν λίγη ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, και του μετέφερε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «μια αποκλιμάκωση στον δρόμο προς την εκεχειρία» μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το χτεσινό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν προς τον Νετανιάχου.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι υπάρχει βαθιά ανησυχία σε όλο τον κόσμο για τους θανάτους Παλαιστινίων και Ισραηλινών, και πως η Ουάσιγνκτον έχει στόχο να μπει ένα τέλος στη βία.

Πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024