Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Κρήτη τα τουρκικά αλιευτικά - Πήραν άδεια να καταπλεύσουν λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών

Στην Κρήτη τα τουρκικά αλιευτικά – Πήραν άδεια να καταπλεύσουν λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών

Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης, σε μια κίνηση που αποτελεί παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ

Συναγερμό προκάλεσε στις ελληνικές Αρχές η παρουσία τουρκικών αλιευτικών σκαφών νότια της Κρήτης, και συγκεκριμένα στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη νότια της Γαύδου, την Τετάρτη.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης, σε μια κίνηση που αποτελεί παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ.

Άσχημες καιρικές συνθήκες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», από την τουρκική πλευρά η διέλευση μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα αποδίδεται στις κακές καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα, μετά από άδεια των ελληνικών Αρχών, τα τουρκικά αλιευτικά αυτή τη στιγμή έχουν πιάσει στα ανοιχτά του Κόλπου του Κισσάμου στη βόρεια Κρήτη.

Οι κυβερνήτες των αλιευτικών έχουν επικαλεστεί ακραίες καιρικές συνθήκες γι’ αυτό και τους δόθηκε η σχετική άδεια.

Επικίνδυνη κίνηση

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η τουρκική αυτή κίνηση πέρα από ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ είναι επικίνδυνη για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι αποτελεί επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα. Δεν πρόκειται δηλαδή για περιοχή που βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ούτως ή άλλως η Αθήνα απορρίπτει.

Δεύτερον, διότι η εμφάνιση των τουρκικών αλιευτικών εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Γαύδο αποτελεί κίνηση αμφισβήτησης της δυνατότητας της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.

Πελώνη: «Θα απαντήσουμε με διαμαρτυρία στην Άγκυρα»

Κληθείσα να σχολιάσει το περιστατικό η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επεσήμανε πως η Ελλάδα θα προβεί σε διαμαρτυρία προς την Άγκυρα.

«Τέτοιου τύπου κινήσεις και παραβιάσεις απαντώνται κατά πάγια πρακτική με διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά» είπε χαρακτηριστικά.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024