Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown: Η πανδημία δεν τελείωσε - Συναγερμός για τον εφησυχασμό και ένταση των ελέγχων παντού

Lockdown: Η πανδημία δεν τελείωσε – Συναγερμός για τον εφησυχασμό και ένταση των ελέγχων παντού

Η ανάγκη των πολιτών να βγουν εκτός σπιτιών και να βρεθούν σε παραλίες, εξοχικά, εστιατόρια, καταστήματα κ.α. έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα, αφού θεωρούν πως οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει

Το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown -μετά από σχεδόν έξι μήνες- πέρασε, αφού παράλληλα με την πρεμιέρα του τουρισμού, καταργήθηκαν τα SMS, επετράπησαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατέθηκε για τις 00:30.

Παρά τη σταθερή αλλά συνάμα ανησυχητική ακόμη επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στην κανονικότητα, σταθμίζοντας μια σειρά παραγόντων, οικονομικών και κοινωνικών. Βασικά όπλα ενάντια στο ιικό φορτίο που επιμένει σε υψηλά ακόμη επίπεδα είναι οι αυξανόμενοι εμβολιασμοί που φέρνουν πιο κοντά την ανοσία του πληθυσμού, αλλά και τα self test, όπλα που πέρυσι δεν υπήρχαν.

Αν σε αυτά προστεθεί η ανάγκη των πολιτών για «ανάσες ελευθερίας» μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, είναι επόμενο να παρατηρηθεί μια σχετική χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Ήδη παρατηρείται το φαινόμενο της μη χρήσης μάσκας ή της μη τήρησης των αποστάσεων, γεγονός που κρούει καμπανάκι κινδύνου.

Οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει

Η ανάγκη των πολιτών να βγουν εκτός σπιτιών και να βρεθούν σε παραλίες, εξοχικά, εστιατόρια, καταστήματα κ.α. έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα, αφού θεωρούν πως οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, λανθασμένα υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι πολίτες θεωρούν πως η πανδημία έχει τελειώσει και στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι άνοιγμα δεν σημαίνει εφησυχασμός, γιατί ακόμα ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά πως «είναι λάθος αντίληψη ότι έχει τελειώσει η περιπέτεια».

Αφορμή της ανησυχίας αποτέλεσαν -μεταξύ άλλων- οι συναθροίσεις και τα κορονοπάρτι που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και που -κατά το Μαξίμου- γίνονται συνεχώς. «Δεν φοράμε μάσκα, δεν τηρούνται αποστάσεις, πραγματοποιούνται μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων» επισημαίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων παντού για να αποφύγουμε δυσάρεστα φαινόμενα.

Αυξημένα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο κατεγράφησαν υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης με τους ειδικούς όρους λειτουργίας στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης.

Τα φαινόμενα αυτά ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Αττική, σε περιοχές όπως Γλυφάδα (έξι κυρώσεις αναστολής λειτουργίας), Χαλάνδρι, Παγκράτι, Κολωνάκι, Ψυρρή.

Υψηλή παραβατικότητα είχαμε και σε περιοχές στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, όπου και επιβλήθηκαν σημαντικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις παραμονής και εξυπηρέτησης πελατών σε εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων και η μη τήρηση του μέγιστου αριθμού εξυπηρετούμενων.

Οι αρχές ελέγχου και επιβολής του νόμου προχώρησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 151.400 ευρώ και επέβαλαν κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις ενώ έγιναν και πέντε συλλήψεις υπευθύνων επιχειρήσεων.

Μαγιορκίνης: Δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.

«Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση» είπε. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Στο ίδιο πνεύμα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, που πιθανά να σχετίζεται και με το αυξημένο testing. Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ παρατηρούνται πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως είναι η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος».

Χαρακτηριστικό των νέων επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία 20 με 36 ετών, είπε κυρία Παπαευαγγέλου. «Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους δικούς τους. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς ενήλικες δεν παρατηρούμε αύξηση νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ» συνέχισε.

Προβληματισμός από τις μεταλλάξεις

Την ίδια στιγμή, τo ενδεχόμενο να ανακάμψει η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι έχοντας ως δούρειο ίππο τη ινδική μετάλλαξη, φοβούνται αρκετοί ειδικοί στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η δυνατότητα του ιού να μεταλλάσσεται και να δημιουργεί παραλλαγμένα στελέχη με ιδιαίτερη μολυσματικότητα, όπως συμβαίνει με την ινδική μετάλλαξη, είναι απρόβλεπτη κα άγνωστο κατά πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμη. Για αυτό, όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι, εδώ και έξω, το καλύτερο όπλο απέναντι στον ιό που εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας, είναι ο εμβολιασμός όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η ινδική μετάλλαξη ρημάζει τις τελευταίες εβδομάδες την Ινδία και κρούσματά της έχουν ανιχνευτεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, κυρίως δεν στη Βρετανία. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και όπως τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επικρατήσει στη Μεγάλη Βρετανία.

Αν όντως πρόκειται για στέλεχος κατά 50% πιο μολυσματικό από το κυκλοφορούν βρετανικό (Kent),  αυτό θα έχει επιπτώσεις στην επίτευξη της ανοσίας στην κοινότητα λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι στην Ελλάδα όμως και σε άλλες χώρες, που δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κοροναϊό όσο στη Βρετανία, δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε ποσοστά της τάξης του 80-85% αν δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων, παίρνοντας υπόψη ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά. «Χρειάζεται προσοχή μέχρι να πετύχουμε  μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας. Το πρόβλημα δεν θα το έχει η μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων. Θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό και τα παιδιά».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024