Αρκετές φορές αναρωτιέσαι. Τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό κάποιου που οδηγεί μια μοτοσυκλέτα και παράγει εκωφαντικό θόρυβο; Γεννήθηκε με πρόβλημα ακοής; Γεννήθηκε μήπως με μίσος προς τους άλλους; Ή γεννήθηκε φυσιολογικός και το περιβάλλον τον έκανε αναίσθητο σε σημείο που ούτε καν να σκεφτεί μπορεί την ζημιά που προκαλεί στους άλλους; Οι άλλοι μπορεί να είναι το μικρό του αδελφάκι που προσπαθεί να διαβάσει, ο παππούς και η γιαγιά του που πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα και δεν κάνει να ταράζονται ή ένας από την παρέα του του οποίου μέλος της οικογένειας μπορεί να πάθει νευρικό κλονισμό εξαιτίας της ηχορύπανσης. Ως εδώ και μη παρέκει είπε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου και έστειλε επιστολή στον διοικητή της τροχαίας Τρικάλων κ. Ι. Τσιώλη και κοινοποίηση στον Διευθυντή Αστυνομίας Τρικάλων κ. Στ. Νίντο. Ο κ. Παπαστεργίου ζητά «εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων της υπηρεσίας σας, τόσο κατά τη διάρκεια των τακτικών περιπολιών που διενεργείτε όσο και έκτακτων που δύναστε να ορίσετε, σε βαθμό τέτοιο που κατά την κρίση σας μπορεί να συμβάλλει αισθητά στον περιορισμό του φαινομένου αυτού».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων διαπιστώνει ότι κάτοχοι μοτοποδηλάτων μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, νεαρής κυρίως ηλικίας, προφανώς από έλλειψη συντήρησης ή εσκεμμένα, προκαλούν υπέρμετρο θόρυβο κατά την κίνηση των τροχοφόρων τους». Και σημειώνει ότι η δημοτική αρχή λαμβάνει και πλήθος μηνυμάτων – διαμαρτυριών από πολίτες.
Ο κ. Παπαστεργίου σε δήλωσή του επισημαίνει τα προβλήματα που προκαλούνται από την ηχορύπανση, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται η ησυχία για όλους και όλες.

Οι λύσεις πάντως υπάρχουν. Σε αγγλικές πόλεις -και το έχουμε ξαναγράψει- έχουν τοποθετήσει αισθητήρες ήχου και σε περίπτωση που ένας οδηγός οχήματος ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο τότε η κάμερα -που συνοδεύει τον αισθητήρα-καταγράφει τον παραβάτη ο οποίος πληρώνει πρόστιμο. Δεν ξέρω αν και εκεί λειτουργεί μετά το δίκτυο γνωριμιών του καθενός, αλλά σε κάθε περίπτωση μια smart πόλη όπως τα Τρίκαλα θα μπορούσαν να προμηθευτούν τον ανάλογο εξοπλισμό. Είμαι της αρχής: «μαλακά με τους ανθρώπους, σκληρά με το πρόβλημα».

Και εδώ η κοινωνία μας έχει σοβαρό πρόβλημα. Μεγαλώνει πολίτες που δεν σέβονται. Ή δεν γνωρίζουν τι σημαίνει σεβασμός και αυτό είναι το χειρότερο. Διότι, αν δούμε τα πράγματα σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, κανένα μωρό όταν γεννιέται δεν έχει ροπή προς την παραβατικότητα. Κανένα μωρό δεν σιχαίνεται τον κόσμο, μισεί τους άλλους και ούτω καθ’ εξής. Το περιβάλλον τον διαμορφώνει. Αυτό με τρομάζει. Αυτό πρέπει να μας ενεργοποιήσει όλους διαφορετικά σε λίγα χρόνια δεν θα ζούμε ανάμεσα σε ανθρώπους. Θα ζούμε ανάμεσα σε επικίνδυνους ανθρώπους που χωρίς να φταίνε, στη λευκή τους κόλλα όταν γεννήθηκαν και στα πρώτα χρόνια της ζωής τους εγγράφηκαν έννοιες και πράξεις επιθετικές, βίαιες, ασεβής. Δυστυχώς, αν αυτή η κοινωνία, δεν αναζητήσει τα αίτια πίσω από τις συμπεριφορές ώστε να αλλάξει τα δεδομένα θα συνεχίσει να ολισθαίνει προς τον γκρεμό. Όποιος τολμήσει να δει το πρόβλημα και όχι το πρόσωπο που κουβαλάει το πρόβλημα θα κάνει ένα μεγάλο δώρο στην ανθρωπότητα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο