Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζόκοβιτς VS Τσιτσιπάς: Μόνο αυτό έλειπε από τον Στέφανο

Τζόκοβιτς VS Τσιτσιπάς: Μόνο αυτό έλειπε από τον Στέφανο

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κοίταξε στα μάτια το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και έναν από τους καλύτερους τενίστες στην ιστορία του αθλήματος, αλλά του έλειπε κάτι...

«Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς» λέει ο θυμόσοφος λαός και η συγκεκριμένη έκφραση ταιριάζει απόλυτα στο παιχνίδι του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Ελληνας τενίστας πάλεψε, έτρεξε, έβγαλε μαγικούς πόντους, τα έδωσε όλα μέχρι τον τελευταίο πόντο, αλλά αυτός που κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά της Ρώμης ήταν ο Σέρβος.

Ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του καλύτερου τενίστα της νέας γενιάς. Ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε μια πολύ μεγάλη μάχη, με τον κόσμο που βρέθηκε στο Foro Italico να παρακολουθεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της φετινής σεζόν και να χειροκροτεί τόσο τον Τζόκοβιτς, που πήρε τη νίκη, όσο και τον Στέφανο που έκανε τεράστια προσπάθεια. Ο Τσιτσιπάς είχε όλα όσα χρειάζονται για να κοιτάξει στα μάτια το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και έναν από τους καλύτερους τενίστες στην ιστορία του αθλήματος.  Είχε θράσος, δυνατά σερβίς, πάθος, τρεξίματα και σωστά χτυπήματα, τόσο με το forehand όσο και με το backhand.

Ο Στέφανος, το είχαμε ξαναγράψει και στην ανάλυση που είχαμε κάνει μετά τη νίκη επί του Ναδάλ, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στον τομέα του σερβίς και στα χτυπήματά του με το backhand. Τα σερβίς του έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη, τα τοποθετεί πιο σωστά στο κορτ και βγάζει εκτός ορίων τον αντίπαλό του, γεγονός που τον βοηθάει να πάρει εύκολους πόντους με την τακτική «service + one» (σερβίς, χαμηλή ή ανεμική επιστροφή και τελείωμα του πόντου με ένα χτύπημα).

Στο παιχνίδι με τον Τζόκοβιτς είχε 5 άσους και μόλις ένα διπλό λάθος, ενώ από την άλλη πλευρά ο Σέρβος είχε 4 άσους και 6 διπλά λάθη. Ο Νόβακ φοβόταν το πρώτο σερβίς του Στέφανου, γεγονός που φαίνεται από τα στοιχεία του αγώνα. Ο Νόλε, όταν είχε πρώτο σερβίς ο Τσιτσιπάς, περίμενε το μπαλάκι κατά μέσο όρο 1.68 μέτρα πίσω από την baseline, με τον Ελληνα τενίστα να παίζει κυρίως στη δεξιά πλευρά του Σέρβου (στο forehand).

Μάλιστα η μπάλα, όταν την χτύπαγε ο Τζόκοβιτς, είχε ύψος κατά μέσο όρο 1.35 μέτρα. Στο δεύτερο σερβίς του Στέφανου, ο Νόβακ ερχόταν πιο μέσα για να επιτεθεί και χτύπαγε την μπάλα κατά μέσο όρο 0.46 μ. μέσα από την baseline. Ο Τσιτσιπάς όμως γνωρίζοντας ότι ο Σέρβος θα επιτεθεί, τον δυσκόλευε βάζοντας περισσότερο ύψος στο χτύπημά του. Ο Νόβακ όταν χτύπαγε το μπαλάκι σε δεύτερο σερβίς του Στέφανου, η μπάλα είχε κατά μέσο όρο 1.64 μ. ύψος. +0.30 από το πρώτο σερβίς. Είχε λιγότερη δύναμη, αλλά περισσότερο ύψος.

Ο Ελληνας τενίστας επίσης είχε πιο δυνατό πρώτο σερβίς από τον Σέρβο (198.5 kph έναντι 177.8 kph), αλλά και πιο δυνατό δεύτερο σερβίς (159.1 kph έναντι 137.0 kph), ενώ είχε και το πιο δυνατό σερβίς του παιχνιδιού (213.6 kph έναντι 202.2 kph το πιο δυνατό του Τζόκοβιτς).

Αυτό είναι κάτι που το έχει δουλέψει ο Τσιτσιπάς με τους προπονητές του. Δούλεψε πολύ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Στο σωστό πλασάρισμα, αλλά και στους τρόπους που θα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στους αντιπάλους του. Το δεύτερο κομμάτι που δούλεψε πολύ ήταν το backhand.

Οι αντίπαλοί του ήξεραν ότι είναι ευάλωτος στο backhand. To backhand με το ένα χέρι είναι πιο δυνατό, αλλά δεν σου δίνει τόσο πολύ μεγάλο έλεγχο της μπάλας. Είναι εύκολο να γίνει το λάθος και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αναλυτές,  δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στους αντιπάλους του Στέφανου. Το έκανε και ο Νόβακ, θέλοντας να… σπάσει το backhand του Ελληνα τενίστα.

Όταν χτύπαγε με το forehand o Τζόκοβιτς, το 55% των χτυπημάτων του πήγαινε στο backhand του Στέφανου, ενώ όταν χτύπαγε με το backhand, το 76% των χτυπημάτων του πήγαινε στην αριστερή πλευρά του Τσιτσιπά (backhand). Ο Ελληνας τενίστας από την άλλη στο forehand είχε μοιράσει τα χτυπήματά του σε 57% στο forehand και 43% στο backhand του Σέρβου, ενώ αντίθετα όταν ο Στεφ χτύπαγε με το backhand είχε ως στόχο του το backhand του Τζόκοβιτς στο 75% (25% στο forehand).

Τα στοιχεία του παιχνιδιού δείχνουν την τεράστια βελτίωση που έχει κάνει φέτος ο Τσιτσιπάς στους τομείς του σερβίς και του backhand. Επίσης, έχει δουλέψει πολύ τα χτυπήματά του και κάνει πολύ λιγότερα αβίαστα λάθη σε σχέση με πέρσι. Κόντρα στον Νόβακ είχε μόλις 33 έναντι 31 του Σέρβου.

Ο Στέφανος είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Βαδίζει ολοταχώς να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο Grand Slam. Χθες τα είχε όλα. Εβγαλε μαγικές άμυνες, έτρεξε πάρα πολύ, έδειξε να μην λυγίζει από την κούραση, παρότι απέναντί του ήταν ένα… μηχανάκι χτυπημάτων όπως είναι ο Τζόκοβιτς.

Είχε δυνατά και σωστά τοποθετημένα χτυπήματα. Είχε ωραίες εμπνεύσεις. Είχε ό,τι χρειαζόταν για να πάρει το παιχνίδι. Όλα τα αγωνιστικά και ποιοτικά στοιχεία που χρειαζόντουσαν. Όμως δεν είχε αυτό που δεν μπορεί να… ελέγξει. Αυτό που δεν μπορεί να… δουλέψει. Αυτό που είτε το έχεις μαζί σου, είτε απέναντί σου. Την τύχη. Αυτή χθες ήταν με τον Τζόκοβιτς. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις το μπαλάκι έκανε… κόλπα πάνω στο φιλέ, «έσπασε» και ο Σέρβος πήρε πολύτιμους πόντους. Σε αρκετές περιπτώσεις επίσης οι επιστροφές του Νόβακ ήταν ακριβώς πάνω στη baseline.

Η τύχη διάλεξε την πλευρά του Νόβακ Τζόκοβιτς. Μόνο αυτό έλειπε χθες από τον συμπατριώτη μας. Η μάχη μπορεί να χάθηκε, αλλά δεν χάθηκε ο πόλεμος για τον Στέφανο. Μάλλον, το αντίθετο. Με αυτά που έδειξε ο Τσιτσιπάς απέναντι στο Νο.1 του κόσμου, μάλλον κερδίθηκε.

Ο τρόπος που πανηγύρισε ο Σέρβος τα μπρέικ στο τρίτο σετ, αλλά και τα νεύρα που έβγαλε όταν ο Στέφανος είχε κυριαρχήσει στο κορτ, αποδεικνύουν το μεγαλείο του Τσιτσιπά και αποδεικνύουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι ο 22χρονος τενίστας ανήκει πλέον στην ελίτ του παγκοσμίου τένις.

Η τύχη. Εάν έχει και αυτή με το μέρος του ο Στέφανος, το αποτέλεσμα του παιχνιδιού ίσως να ήταν διαφορετικό. Όπως και να έχει, η βελτίωση που έχει επιδείξει φέτος και όλα όσα έδειξε απέναντι στον Νόβακ, τον καθιστούν ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός…

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024