Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενας διαφορετικός Βαλμπουενά για κάθε περίσταση…

Ενας διαφορετικός Βαλμπουενά για κάθε περίσταση…

Ο Βαλμπουενά έχει ένα σπάνιο για ποδοσφαιριστή χάρισμα - και δεν αναφέρομαι σε ποδοσφαιρική δεξιότητα, αλλά στον χαρακτήρα του: ο τύπος ξέρει την τέχνη να συμπεριφέρεται όπως η περίσταση το απαιτεί

Στις φιέστες φαίνεται ο χαρακτήρας των παικτών. Ο Παπασταθόπουλος έπαιζε με το παιδάκι του, ο Σεμέδο έκανε αυτό που γουστάρει, δηλαδή τον dj. Ο Χασάν μίλησε για την Παλαιστίνη. Κι ο Ματιέ Βαλμπουενά πήρε το μικρόφωνο και εντυπωσίασε ως παρουσιαστής. Ο αυθορμητισμός του Γάλλου ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά στη φιέστα του Ολυμπιακού: ο αθεόφοβος έκανε ακόμα και πλάκα στον Μπα, που έκανε χειρουργική επέμβαση στη μέση του, μιμούμενος τις στιγμές που αυτός διαμαρτυρόταν στα αποδυτήρια γιατί πονάει! Κι έκανε ακόμα και τους συμπαίκτες του να γελάνε με την παντομίμα, μολονότι τα πονάκια του Μπα μόνο για αστεία δεν προσφέρονται.

Χάρισμα

Ο Βαλμπουενά έχει ένα σπάνιο για ποδοσφαιριστή χάρισμα – και δεν αναφέρομαι σε ποδοσφαιρική δεξιότητα, αλλά στον χαρακτήρα του: ο τύπος ξέρει την τέχνη να συμπεριφέρεται όπως η περίσταση το απαιτεί. Μπορεί ανάλογα με την ανάγκη της στιγμής να είναι σοβαρός, σκληρός, απαιτητικός, ψύχραιμος, φωνακλάς όταν πρέπει να ξυπνήσει την ομάδα, αλλά και ήρεμος, γελαστός, διασκεδαστικός και ανέμελος. Οπως λέει κι ένας άνθρωπος που ζει πολύ το Ρέντη «είναι σαν να υπάρχουν πέντε διαφορετικοί Βαλμπουενά και κάθε μέρα να έρχεται ο κατάλληλος». Φυσικά τα άτιμα τα χρόνια περνάνε για όλους, αλλά αν υπάρχει κάποιος που δεν συζητάει για την ανάγκη παρουσίας του παίκτη στην ομάδα τη νέα σεζόν αυτός είναι ο προπονητής του Πέδρο Μαρτίνς. Είναι τέτοια η αδυναμία που του έχει του Γάλλου, που όπως όλοι λένε στου Ρέντη «αν ποτέ ο Μαρτίνς φύγει από τον Ολυμπιακό θα του ζητήσει να πάει μαζί του στην καινούργια του ομάδα κι ας έχει φτάσει  τα 45…».

Ανάγκη

Γενικά ο Μαρτίνς δεν θα ήθελε να αλλάξει κανένα από τον φετινό Ολυμπιακό κι όταν ακούει για την ανάγκη ενίσχυσης της ομάδας κ.λπ. γελάει καλόβολα. Ο Πορτογάλος ζήτησε κι από τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να συνεχίσει κι ανακουφίστηκε όταν έμαθε ότι το συμβόλαιο του Χοσέ Χολέμπας θα ανανεωθεί. Διότι όπως συνηθίζει να λέει «για να βλέπει ο κόσμος έντεκα που κάνουν τη διαφορά στο γήπεδο, χρειάζεται άλλοι δεκαπέντε να κάνουν τη δουλειά που πρέπει στις προπονήσεις και στα αποδυτήρια». Πέρυσι είχε πει στο τέλος της χρονιάς πως η ομάδα που είχε στα χέρια του ήταν η καλύτερη που έχει προπονήσει ποτέ στη ζωή του. Κι όμως ο κόουτς θεωρεί το εφετινό γκρουπ ακόμα καλύτερο!

Μιλάει

Η εικόνα που οι παίκτες του Ολυμπιακού μπουγελώνουν τον προπονητή τους και τον πετάνε στον αέρα μιλάει μόνη της. Παντού υπάρχουν δυσαρεστημένοι και παντού υπάρχουν παίκτες που θα ‘θελαν να παίζουν περισσότερο. Αλλά, όπως μου ‘χει πει παλιότερα ένας παίκτης του Ολυμπιακού, «με τον Μαρτίνς, όταν δεν παίζεις όσο θες, καταλαβαίνεις πως κάποιο λάθος το κάνεις κι εσύ κι ότι δεν φταίει πάντα αυτός». Κι αυτό, για όποιον έχει γνωρίσει ποδοσφαιριστές, ως παραδοχή είναι από τις σπάνιες.

Κύπελλο

Τώρα απομένει το Κύπελλο. Του οποίου τον τελικό ο Ολυμπιακός θα ήθελε να παίξει αύριο το πρωί. Ολοι μετράνε μέρες για να φύγουν με άδεια, περίπου όπως οι φαντάροι. Οταν ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει το ματς με τον ΠΑΟΚ να γίνει Δευτέρα του Πάσχα δεν το έκανε γιατί προσδοκούσε κάποιο αβαντάζ, αλλά για να υπάρξει μια εβδομάδα διακοπών παραπάνω για τους παίκτες. Παραδόξως αρνήθηκε ο ΠΑΟΚ που όπως τον είδα έχει κι αυτός κάμποσους που έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν. Οχι τυχαία την Τετάρτη οι θεωρητικά αναπληρωματικοί (ο Μιχαηλίδης, ο Λύραντζης, ο Τσιγγάρας) ήταν πολύ καλύτεροι από τους θεωρητικά βασικούς (τον Βαρέλα, τον Τζόλη, τον Ουάρντα, τον Ντόουγκλας κ.λπ.).

Προβλήματα

Η κόπωση μετά από μια σεζόν ασταμάτητων παιχνιδιών τους έχει καταβάλει όλους. Είναι ενδεικτικό και το πόσοι παίκτες μετά από κάθε αγωνιστική ταλαιπωρούνται από μυϊκά προβλήματα. Την Τετάρτη έπαθε θλάση ο Παπασταθόπουλος, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε εκτός αποστολής με προβλήματα τους Βιεϊρίνια και Ελ Καντουρί. Στην ΑΕΚ είναι νοκάουτ η μισή ομάδα (Λόπεζ, Σιμόες, Ολιβέιρα, Λιβάι Γκαρσία, Λάτσι κ.λπ.), ενώ και ο Παναθηναϊκός γύρισε από το ματς με τον Αρη με τραυματίες τον Διούδη, τον Χατζηζιοβάνη και τον Σένκεφελντ. Η ΕΠΟ έπρεπε μόνη της να έχει σκεφτεί την ολοκλήρωση του Κυπέλλου νωρίτερα (άλλωστε σε αυτό φέτος πήραν μέρος μόνο οι ομάδες της Σουπερλίγκας…) αλλά ποιος να τα σκεφτεί αυτά;

Κόσμος

Στο μεταξύ έξω από το Καραϊσκάκη συγκεντρώθηκε κόσμος πολύς την Τετάρτη το βράδυ. Παρά τις εκκλήσεις και τις ανακοινώσεις της ΠΑΕ οι οργανωμένοι δεν κάθισαν στο σπίτι. Αυτό το σημειώνω μπας και γίνει κατανοητό στους κρατικούς λειτουργούς ότι οι διοικήσεις των μεγάλων ομάδων ούτε ελέγχουν τους οργανωμένους, ούτε υπάρχει κάποιος τρόπος να το κάνουν. Για χρόνια το κράτος έκρυψε τις δικές του ευθύνες για τη δημόσια τάξη ρίχνοντας το βάρος στις ΠΑΕ. Τώρα που τα γήπεδα είναι κλειστά, αλλά το μπάχαλο δεν λείπει, ελπίζω ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι λοιποί αρμόδιοι να κατανοήσουν ότι καμία ΠΑΕ δεν είναι σε θέση να περάσει τα θέλω της στα περίφημα «παιδιά»: το μόνο που προσπαθούν οι ομάδες (για να αποφύγουν σκληρές και άδικες τιμωρίες) είναι να τα έχουν καλά μαζί τους και να συμπεριφέρονται τα «παιδιά» όσο πιο κόσμια γίνεται στις εξέδρες. Τίποτα άλλο δεν μπορούν. Ενώ οι οργανωμένοι μπορούν ολοένα και περισσότερα!

Βράχος

Την Τετάρτη το μεσημέρι π.χ. είχαμε ένα ντου στην Ακρόπολη από καμιά πεντακοσαριά οπαδούς του Ολυμπιακού που ανάρτησαν πανό στον Ιερό Βράχο. Το είχαν κάνει το 2017 οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Περίμεναν τέσσερα χρόνια για να δείξουν ότι μπορούν να το κάνουν κι αυτοί. Το έχουν κάνει, αν θυμάμαι, καλά και η ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ. Αν είναι να γίνει κοινή πρακτική ας αναλάβει ο Χρυσοχοΐδης να συνεννοηθεί με τους ενδιαφερόμενους να μπουκάρουν κι ας βγει κι ένα πρόγραμμα επισκέψεων: Δευτέρα οι Ολυμπιακοί, Τρίτη οι Παναθηναϊκοί, Τετάρτη τα παιδιά της ΑΕΚ, Πέμπτη οπαδοί του ΠΑΟΚ που μπορεί να οργανώσουν εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή η νεολαία του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σάββατο η ΚΝΕ κ.λπ. Αν είναι να μπουκάρει όποιος θέλει, ας το κάνει με τάξη. Από το να πλακώνονται με την αστυνομία και να την τρέπουν σε φυγή, καλύτερα να γίνονται όλα οργανωμένα. Αλλωστε στην Ελλάδα του μπάχαλου, το «οργανωμένοι», ως χαρακτηρισμός, παραπέμπει στους χουλιγκάνους και όχι στα όργανα της δημόσιας τάξης…

Πόρτο

Τέλος χθες μάθαμε και ότι ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει στο Πόρτο. Πέρυσι είχε γίνει στη Λισαβόνα. Οχι οι Πορτογάλοι δεν απέκτησαν ειδικότητα διοργανωτών. Απλά ο Μπόρις Τζόνσον δεν βάζει σε καραντίνα όποιον επιστρέφει από την Πορτογαλία στο νησί…

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024