Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία των Πρεσπών: Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Ζάεφ - Πότε θα έρθουν στη βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας

Συμφωνία των Πρεσπών: Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Ζάεφ – Πότε θα έρθουν στη βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας

«Oι συμφωνίες θα έρθουν στη Βουλή σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη

Η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας καθώς και η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στις 4μμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ.

Πονοκέφαλος

«Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η διερεύνηση του πεδίου δυνατοτήτων οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας και προφανώς η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι και ενταξιακός όρος για τη γειτονική χώρα» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πάντως ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας Αθήνας και Σκοπίων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το χρόνο κύρωσής τους από τη Βουλή και κατά πόσο η κυβέρνηση ανησυχεί για διαρροές βουλευτών της ΝΔ και τόνισε ότι «οι συμφωνίες θα έρθουν στη Βουλή σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο».

Οι συναντήσεις του Μητσοτάκη για τα Δυτικά Βαλκάνια

Σημειώνεται ότι σήμερα και αύριο στο πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού κυριαρχεί το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων στο οποίο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες διεργασίες και εξελίξεις.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άννα Μπρνάμπιτς, στις 4 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ενώ στις 6μμ θα έχει τετ α τετ με τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο κύκλος αυτών των επαφών του κ. Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή στις 14:00 όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβόκαπιτς.

Ακατανόητο το βέτο της Βουλγαρίας

Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες με την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας ακατανόητο το «βέτο» της Βουλγαρίας, και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ζήτημα θα λυθεί μέσω διαλόγου.

Μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Ζάεφ, ανέφερε: «Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι, εάν ολοκληρώσουμε το 100% του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ένταξης. Η Βουλγαρία έχει φυσικά τρόπους να το μπλοκάρει. Είμαστε μια μικρή χώρα και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους», είπε.

«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, καθώς αποτελεί μια ηγετική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας σημαντική την οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Μεταξύ άλλων στάθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου, ενώ αναφέρθηκε στις ελληνικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Τι είπε για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ακόμα ότι έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα ερχόταν με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Βορείου Μακεδονίας. «Με τον Αλέξη (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) χτίσαμε αυτήν τη Συμφωνία (σ.σ των Πρεσπών). Έχουμε αναπτύξει φιλική σχέση και μπορούμε να μιλάμε για μια σειρά ζητημάτων. Το ίδιο ελπίζω να ισχύει και με τον νέο πρωθυπουργό» ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024