Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαρηγιάννης στο MEGA: Στην κατάσταση που είμαστε, δε θα έπρεπε να έχουμε τα ανοίγματα

Σαρηγιάννης στο MEGA: Στην κατάσταση που είμαστε, δε θα έπρεπε να έχουμε τα ανοίγματα

«Από τη Δευτέρα του Πάσχα είμαστε σε πορεία αύξησης, και μάλιστα ταχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουμε τα 2.600 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, για να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση τον Ιούνιο», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης

Tην έντονη ανησυχία τους για την άρση των μέτρων στη χώρα, εξέφρασαν μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega οι κ.κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ.

«Από τη Δευτέρα του Πάσχα είμαστε σε πορεία αύξησης, και μάλιστα ταχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουμε τα 2.600 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, για να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση τον Ιούνιο.

Η αύξηση οφείλεται στα ανοίγματα που κάνουμε, στο ότι δε φορούμε τις μάσκες κλπ.. Η αποκλιμάκωση τον Ιούνιο θα γίνει με τους εμβολιασμούς και με τη χρήση των self-tests. Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν να δείχνουν την ισχύ τους σαν μέτρο.

Δεν θα έπρεπε να έχουμε τα ανοίγματα

Στην κατάσταση που είμαστε, δε θα έπρεπε να έχουμε καν τα ανοίγματα. Ο λόγος που δικαιολογείται υγειονομικά να γίνουν, είναι τα self-tests και ο εμβολιασμός, που θα δείξει τα ουσιαστικά του αποτελέσματα από τον Ιούνιο και πέρα. Η κάμψη από τις 1-2 Ιουνίου και έπειτα, θα οφείλεται αποκλειστικά στους εμβολιασμούς», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Η τελευταία περίοδος στην Ελλάδα είναι λυπηρή – Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα… χτες»

«Χαίρομαι που ο κ. Σαρηγιάννης τα λέει όπως τα βλέπει, χωρίς να μασάει τα λόγια του. Η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα, αλλά καλύτερα δε σημαίνει καλά. Τον τελευταίο καιρό χάνει έδαφος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η τελευταία περίοδος είναι λυπηρή. Όλοι ευχόμαστε να τα πάει η Ελλάδα καλά στο επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να έχουμε το θάρρος να βλέπουμε την πραγματικότητα.

Λέγονται πολλά για το ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε, και ανοίξαμε. Το Πάσχα έγινε όπως έγινε, ενώ υπήρχε καλύτερη συνταγή, αυτή του περασμένου Πάσχα. Τώρα δεν έχουμε μόνο αύξηση κρουσμάτων, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουμε νέα ρεκόρ κρουσμάτων. Αν γίνουν λάθη αυτή την περίοδο θα το πληρώσουμε, ο ιός δε συγχωρεί», είπε από την πλευρά του ο κ. Παυλάκης.

Απαντώντας στο αν η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες, ο ίδιος τόνισε ότι «Ενώ η Ελλάδα είχε φοβερά αβαντάζ πέρυσι σε σχέση με άλλες χώρες, σήμερα τα έχει χάσει. Ακούω για την επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε. Το μόνο που δεν ακούω είναι το νούμερο ένα καθήκον μας, να πέσουν τα κρούσματα, εχτές. Αντί να ελαττώνονται, αυξάνονται τα κρούσματα. Και αυτό γίνεται γιατί άνοιξαν απότομα όλα. Περισσότερες επαφές, σημαίνει περισσότερες μολύνσεις».

«Ο ιός τιμωρεί»

Σχετικά με το πότε θεωρεί ο ίδιος ότι θα έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός, ο κ. Παυλάκης είπε ότι «Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει ο τουρισμός, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό. Το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης είναι να ρίξει τα κρούσματα. Λέγαμε προσοχή στο Πάσχα, να εφαρμοστεί η περσινή συνταγή. Δεν εφαρμόστηκε. Σε μερικές περιοχές έγιναν τρελά πράγματα, και αυτά θα πληρωθούν.

Ο ιός δεν ξεχνά, ο ιός τιμωρεί, αυτός είναι ο νούμερο ένα κανόνας. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Τώρα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Αυτό μπορεί να γίνει με λιγότερες επαφές.

Τα εμβόλια θέλουν καιρό να δουλέψουν, και θα δουλέψουν όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας προστατευτεί. Αν δεν γίνουν γρήγοροι και συντονισμένοι εμβολιασμοί, δεν γίνεται αυτό. Είχαμε προτείνει να ακολουθηθεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Αγγλίας, να εμβολιαστούν με μία δόση όλοι οι πολίτες. Άκουσα υπεύθυνους να λένε ότι κρατούν εμβόλια για να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση όσοι έχουν ήδη πάρει την πρώτη.

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λάθος», προσθέτοντας ότι «Το 1/5 του πληθυσμού της Γης είναι ελεύθερο από κορωνοϊό, το έκαναν χωρίς εμβόλια, χωρίς φάρμακα, χωρίς καν τεστ. Εμείς τα έχουμε όλα αυτά, γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα».

«Δεν ξέρω αν χαιρόσαστε άδικα για το επικείμενο άνοιγμα της κοινωνίας. Για να χαρώ εγώ θα ήθελα να δω τα κρούσματα να μείνουν τουλάχιστον τα μισά», σημείωσε ο κ. Παυλάκης, με τον κ. Σαρηγιάννη να αναφέρει από την πλευρά του ότι «Για να χαρούμε, και να γίνει το άνοιγμα όπως πρέπει, θα πρέπει να δείξουμε εξαιρετική σύνεση. Κάτι που δε βλέπουμε να γίνεται».

Τι πρέπει να γίνει για να πέσουν τα κρούσματα

«Η λύση είναι σύνεση, προσωπική. Ο κίνδυνος είναι εδώ και φαίνεται στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες που έχουν να κάνουν με τον κόσμο να κρατήσουν και εκείνοι τα μέτρα, και να προφυλάξουν τους πελάτες τους υγειονομικά. Το υπουργείο Ανάπτυξης στα μέτρα για την εστίαση πρέπει να εντάξει τις συσκευές απολύμανσης του αέρα. Τώρα κάνουμε διάκριση στους επαγγελματίες που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων χωρίς συσκευές απολύμανσης του αέρα. Βασική οδός μετάδοσης του κορωνοϊού είναι σταγονίδια από κοντινή απόσταση, και αερογενώς σε κλειστούς χώρους», είπε ο κ. Σαρηγιάννης αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για να πέσουν τα κρούσματα.

«Μπαίνουν πολύ περισσότερα επιτακτικά καθήκοντα και στην κυβέρνηση και στους πολίτες, για να συγκρατηθούν τα κρούσματα. Αυτό σημαίνει λιγότερες επαφές, με μάσκες, σε εξωτερικούς χώρους και όχι σε συγκεντρώσεις. Έγιναν πολλές συγκεντρώσεις το Πάσχα», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παυλάκης.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024