Η αναπτυξιακή δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας και οι δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα συζητήθηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – Η άρση της πατέντας των εμβολίων δημιουργεί προβλήματα ποιότητας, χωρίς αύξηση της διαθεσιμότητάς τους

Την ύπαρξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος προκειμένου να μπορούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας, υποσχέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο συζήτησης για την φαρμακευτική καινοτομία με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) καθώς και εκπροσώπων της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι υπάρχει η βούληση να προχωρήσει η Κυβέρνηση και σε μία τριετή, πιο σταθερή συμφωνία με την φαρμακοβιομηχανία και με το Ταμείο Ανάκαμψης, για να υπάρξει ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον για τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στο επενδυτικό clawback υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί φοροαπαλλαγή γι’ αυτό και δεν τίθεται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για κίνητρο που μειώνει το επιπλέον βάρος που βάζει το κράτος, γιατί το clawback είναι ένα επιπλέον βάρος στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έναντι της επιστροφής δαπάνης προς τον ΕΟΠΥΥ. Στην ουσία αφαιρεί ένα κομμάτι από αυτό το επιπλέον βάρος που βάζει η Πολιτεία, με αντάλλαγμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, φέροντας ως ένα πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα αυτού του επενδυτικού εργαλείου την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Στη συζήτηση, στην οποία μετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, ο Πρόεδρος της Biogen, Δρ. Στέλιος Παπαδόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, ο Αντιπρόεδρος της Βιανέξ, κ. Κώστας Παναγούλιας και ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim Ελλάδος, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, τονίστηκε η σημασία που έχει η φαρμακευτική παραγωγή και η καινοτομία στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση του επενδυτικού clawback είναι σημαντικό κίνητρο για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Έκανε εκτενή αναφορά στα διδάγματα που πήραμε αρχικά από την οικονομική κρίση και, στη συνέχεια, από την υγειονομική με την πανδημία του COVID-19 τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η ανάγκη για την αποτελεσματική χρήση των δημοσίων πόρων, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη δημιουργία ψηφιακών/απομακρυσμένων συστημάτων. Αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που δημιουργεί ο φαρμακευτικός κλάδος στην Εθνική Οικονομία, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας περί τα €6.7δις (για το 2019), δηλαδή 3.6% του ΑΕΠ. Σε όρους απασχόλησης, ο φαρμακευτικός κλάδος εξασφαλίζει 135.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 3.9% της συνολικής απασχόλησης, με την πλειονότητα αυτών να είναι υψηλής ειδίκευσης, ενώ παράλληλα συνεισφέρει ετησίως στην Εθνική Οικονομία περίπου €2δις σε φόρους και κοινωνικές εισφορές. Έτσι, ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος αλλά και η Πολιτεία την επόμενη ημέρα του COVID-19, καθώς και την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί και να επικρατήσει στην χώρα μας «εθνική νοοτροπία καινοτομίας». «Στη χώρα μας πρέπει να αναπτύξουμε μια κουλτούρα εθνικής καινοτομίας, να αυξήσουμε τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση του συστήματος ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και πιο προβλέψιμο. Αυτός είναι κεντρικός άξονας για τις επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα καθώς και τη συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία.», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο Πρόεδρος της BIOGEN, Στέλιος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά την πρόταση της αμερικάνικης κυβέρνησης για προσωρινή άρση των πατεντών των εμβολίων για τον COVID-19, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα εμβόλια αυτά, αλλά και τα θέματα διαφύλαξης της ασφάλειας που υπάρχουν στην παραγωγή των εμβολίων. Τόνισε, επίσης, ότι ήδη για τα επόμενα τρία χρόνια η πρόσβαση στις πρώτες ύλες που απαιτούνται είναι διασφαλισμένη από τις μεγάλες εταιρείες μέσω συμβολαίων. Η πρόταση αυτήν των ΗΠΑ, έχει περισσότερη πολιτική χροιά και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τους επόμενους μήνες θα ατονήσει. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υψηλών τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ και της πρόσβασης των ασθενών.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie, Πασχάλης Αποστολίδης, αναφέρθηκε στη συμβολή των Κλινικών Μελετών στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, τονίζοντας τη σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία μετατροπής της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών αλλά και την προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη ως απαραίτητο πυλώνα αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι αν θέλουμε η χώρα μας από ουραγός στην Κλινική Έρευνα στην ΕΕ να ανέβει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους €500εκ. Παράλληλα, τόνισε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών δοκιμών και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ως μία σημαντική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Pfizer, Ζαχαρία Ραγκούσης, αναφέρθηκε στο επίτευγμα των εμβολιασμών, με 1,2 δις εμβολιασμούς παγκοσμίως, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα της διαδικασίας παραγωγής εμβολίων όχι μόνο ως προς την προμήθεια των πρώτων υλών, αλλά και ως προς τους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει η καινοτομία Εθνική Στρατηγική προκειμένου η χώρα μας να αυξήσει τις επιδόσεις της στο Ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer-Ingelheim, Δημήτρης Αναγνωστάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας στρατηγικής, ώστε να επιστρέψει η παραγωγή σε Ευρωπαϊκό έδαφος, λέγοντας πως ήδη 6 μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει κοινό κείμενο ζητώντας συντονισμένες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπογράμμισε ότι η επίδραση που έχει ο φαρμακευτικός κλάδος στην Εθνική Οικονομία καταδεικνύει την ανάγκη να προστατευτεί και να ενισχυθεί η παραγωγή μέσα από παροχή κινήτρων. Στη συνέχεια, τόνισε την προϋπόθεση ύπαρξης διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την δημιουργία ενός High-Level Forum όπου θα μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας, αναφέρθηκε στην στροφή πολλών ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην καινοτομία, καθώς και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Τρία βήματα υπάρχουν για να ενισχυθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: η αναμόρφωση του clawback, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, καθώς η αδειοδότηση των ευρωπαϊκών προϊόντων είναι πολύ πιο δύσκολη και η στροφή στην βιοτεχνολογία μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών-ξένων επιχειρήσεων.

Αναφορικά στη συζήτηση που γίνεται για την άρση των πατεντών στα εμβόλια COVID-19 τόσο ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές συμφώνησαν ότι η κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ουσιαστική και χωρίς αυτή δε θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα για εμβόλια, ενώ οποιαδήποτε κατάργησή της δεν συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr