Οι «βαλβίδες αποσυμπίεσης» των προηγούμενων εβδομάδων απέδωσαν τα προσδοκώμενα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Επιτροπή να δώσει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για το τέλος του lockdown

Σε νέα σελίδα μπαίνει η καθημερινότητά μας από αύριο, Παρασκευή 14 Μαΐου, με την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων να γίνεται πλέον πραγματικότητα. Οι «βαλβίδες αποσυμπίεσης» των προηγούμενων εβδομάδων απέδωσαν τα προσδοκώμενα, οδηγώντας την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να δώσει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για το τέλος του lockdown.

Το τέλος του lockdown ουσιαστικά θα έρθει με την κατάργηση του SMS τόσο στο 13033, όσο και στο 13032, ενώ θα επιτρέπονται ξανά οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών ανακοίνωσε επισήμως χθες ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Σύμφωνα με αυτό, από την Παρασκευή το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται έως τις 00.30 αντί για τις 11 το βράδυ που ισχύει έως τώρα, καταργείται η υποχρέωση αποστολής μηνυμάτων στο 13033, ενώ επιτρέπονται εκ νέου οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Τα επόμενα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα

Έπειτα από τα πρώτα βήματα, που ήταν η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, της εκπαίδευσης και της εστίασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 14 Μαΐου:

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 12.30 το βράδυ

-Καταργούνται τα γραπτά μηνύματα προς το 13033 και το 13032

-Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

-Καθώς καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις, το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, δηλαδή καταργείται η μέθοδος του click-in-a shop και του click away.

Επίσης:

-Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

-Στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι

-Στις 28 Μαΐου ξεκινούν τα ανοικτά πολιτιστικά θεάματα και ακροάματα

Τον Ιούνιο ανοίγουν οι εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα (πχ σε γάμους και βαφτίσεις), όπως ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος.

Σημείωσε ότι θα συνεχιστεί όλο τον Μάιο η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης, καθώς όπως είπε, η μουσική «μας αναγκάζει να φωνάζουμε περισσότερο και να εκτοξεύουμε πιθανώς μολυσματικά σταγονίδια. Είναι μια μικρή θυσία που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε και αυτό τον μήνα».

Με Green Pass τα ταξίδια στα νησιά

Με τη χρήση της ελληνικής εκδοχής του Green Pass θα γίνονται οι εσωτερικές μετακινήσεις από και προς τα νησιά είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, όπως ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν ισχύει για τα ταξίδια σε Εύβοια, Λευκάδα και Σαλαμίνα.

Συγκεκριμένα, για την κράτηση του εισιτηρίου του θα απαιτείται να διαθέτει κάποιος είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες από τη 2η δόση) είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, αρνητικό rapid test 24 ωρών ή αρνητικό self test 24 ωρών. Επίσης κάποιος μπορεί να ταξιδέψει και με βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η χώρα για τους ξένους τουρίστες, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ τόνισε ότι «από την 1η Ιουνίου τίθεται σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό «πράσινο πιστοποιητικό», το λεγόμενο Green Pass, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της δικής μας χώρας για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ», υποστήριξε ο κ. Σκέρτσος. «Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αριθμό EVA θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη μας».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr