Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: Καταδικάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Επικριτική για την Τουρκία είναι, για μια ακόμη χρονιά, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά
Επικριτική για την Τουρκία είναι, για μια ακόμη χρονιά, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά και, γενικότερα, στις διακρίσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνορθόδοξοι, οι Αρμένιοι και άλλες μειονότητες.
Καταγράφεται, επίσης, η επίσκεψη του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντησή του με θρησκευτικές ομάδες, καθώς και η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η μη αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριάρχη, καθώς και το νομικό καθεστώς και η μη παροχή της νόμιμης αποζημίωσης που δικαιούνται θρησκευτικές μειονότητες για περιουσιακά στοιχεία που απαλλοτριώθηκαν.
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα κατεχόμενα
Στο κεφάλαιο για την Κύπρο, η έκθεση σημειώνει ότι, από το 1974, το νότιο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το «διοικούμενο από Τουρκοκυπρίους βόρειο τμήμα», αυτοανακηρύχθηκε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («τδβκ») το 1983.
Και επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την “τδβκ”».
- ΕΛΑΣ: Ο Αδωνισμός, είναι η πολιτική φιλοσοφία Μητσοτάκη και το τελευταίο καταφύγιό του
- Παναγιώτης Νέστορας: «Το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι γιατί τόσο μίσος, ποιοι είναι πίσω από τους εκτελεστές»
- Επίδειξη μίσους στη Βόρεια Ιρλανδία: Ομοίωμα τζαμιού πυρπολήθηκε έξω από το Μπέλφαστ
- H OpenAI απαντά στην Anthropic με νέο πολυεργαλείο για επιχειρήσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Οι «Καμπάνες» του, γίνονται το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ στα Billboard
- Προοπτική για κοινωνικές κατοικίες ιατρών στην Κάρπαθο
- Τραγωδία στη Γαλλία μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ: 17χρονη έχασε τη ζωή της μετά από πτώση από φορτηγό (vids)
- Σισμανόγλειο: Στον εισαγγελέα ο 76χρονος που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442