Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντιπολίτευση για εργασιακά: Το ν/σ Χατζηδάκη δίνει δύναμη στους εργοδότες και τον ΣΕΒ

Αντιπολίτευση για εργασιακά: Το ν/σ Χατζηδάκη δίνει δύναμη στους εργοδότες και τον ΣΕΒ

Με φρασεολογία από την πολεμική ορολογία υποδέχτηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά από τον Κωστή Χατζηδάκη. Που εστιάζει το κάθε κόμμα την κριτική του και πως αντιδρούν στο κεντρικό σλόγκαν της κυβέρνησης για δύναμη στον εργαζόμενο

Με φρασεολογία από την πολεμική ορολογία υποδέχτηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Αντικρούουν το κεντρικό σλόγκαν της κυβέρνησης

Οι όροι «μάχη», «πόλεμος», «πολεμικό ανακοινωθέν», «ζούγκλα», «κόλαση», «μεσαίωνας» κλπ που χρησιμοποίησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να σχολιάσουν τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, είναι ενδεικτικοί της εναντίωσής τους στις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο εργατικό δίκαιο.

Η κριτική της αντιπολίτευσης, παρά τις ιδιαίτερες αποχρώσεις που δίνει κάθε κόμμα, κινείται στους εξής άξονες: Πρώτον αντικρούει το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη «δίνει δύναμη στον εργαζόμενο».

«Επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις» τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

«Ο εργαζόμενος θα είναι στο έλεος του εργοδότη» τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι από το νομοσχέδιο θα ωφεληθούν «δέκα μεγάλοι επιχειρηματίες, φίλοι της κυβέρνησης».

Τα πιο τρελά όνειρα

Ικανοποιεί «τα πιο τρελά όνειρα της μεγαλοεργοδοσίας» σημειώνει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο «δεν δίνει δύναμη στον εργαζόμενο όπως ισχυρίζεται (σ.σ. η κυβέρνηση) αλλά παντοδυναμία στον εργοδότη».

Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου ικανοποιούν τα «πιο τρελά όνειρα του ΣΕΒ, της εργοδοσίας, της τρόικας και της ολιγαρχίας».

Μέσα σε αυτό το φόντο τα κόμματα υποστηρίζουν ότι καταργείται το 8ωρο, αυξάνονται οι απλήρωτες υπερωρίες, καταργείται η κυριακάτικη αργία και με το τελειωτικό χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις υπέρ των ατομικών συμβάσεων οδηγούμαστε και στη μείωση των μισθών. Ενώ επισημαίνεται ότι με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου διευκολύνονται οι αθρόες απολύσεις.

Στον πάγο απεργίες και συνδικαλισμός

Επίσης είναι σφοδρή η κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη και για το αντεργατικό σήμα που στέλνει με την κατάργηση του ΣΕΠΕ και τη μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή. Ενώ ιδιαίτερο κεφάλαιο της κριτικής που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι οι διατάξεις που αφορούν το συνδικαλισμό, όπου υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα της απεργίας και ο συνδικαλισμός και τα σωματεία τίθενται υπό διωγμό.

Επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις

Αναλυτικά η δήλωση της τομεάρχη εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου έχει ως εξής:

«Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαιώνει και ενισχύει την κριτική μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις.

»Καταργεί το 8ωρο και μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις.

»Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

»Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας και στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Έκτρωμα

»Οι αναγκαίες διατάξεις ενσωμάτωσης, όπως για τη βία και την κακοποίηση στην εργασία και τις γονικές άδειες, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τον αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας.

»Εμείς, θα δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα».

Πόλεμος σε βάρος των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει κηρύξει ένα πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα, πριν καν ξεκινήσει η πανδημία», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως το πρώτο που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν «ότι υπονόμευσε τις κλαδικές συμβάσεις. Δεν τις κήρυξε υποχρεωτικές» και το δεύτερο ότι «επέλεξε, αντί της επιδότησης εργασίας, να καταδικάσει 600.000 εργαζόμενους στα 534 ευρώ για ένα χρόνο, δηλαδή, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας», καταλήγοντας πως «καθιέρωσε στην πράξη το δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός»».

Τώρα, υποστήριξε η κυρία Γεννηματά «προωθούν το ωράριο-λάστιχο, τις απλήρωτες υπερωρίες και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων».

Και επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όμως, «σήμερα καθορίζεται μέσα από συλλογική σύμβαση, για να μπορεί να είναι μόνο για ειδικές περιπτώσεις και να μπορεί να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου.

Στο έλεος του εργοδότη

Με τη ρύθμιση που φέρνει», όπως εξήγησε, «υπονομεύει τελικά τη συλλογική σύμβαση, διότι αφήνει το παραθυράκι στον εργοδότη, αν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, να πάει σε ατομικές ρυθμίσεις».

«Καταργείται το 8ωρο στην πράξη και το χειρότερο απ’ όλα θα είναι ότι ο εργαζόμενος θα είναι στο έλεος του εργοδότη», επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι μετά την πανδημία «οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στον ιδιωτικό τομέα, επομένως, θα είναι ακόμα πιο ανίσχυρος ο εργαζόμενος, μόνος του, ατομικά, να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Η Φώφη Γεννηματά, μάλιστα, αφού τόνισε ότι τελικά πάμε πίσω στα εργασιακά, ως χώρα, διερωτήθηκε εάν πρόκειται μόνο για συντηρητικές πολιτικές, «ιδεοληπτικές» πολιτικές, «ή είναι και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την προεκλογική περίοδο, γιατί ακούγαμε να τα λέει αυτά στο ΣΕΒ».

Ωφελούνται οι επιχειρηματίες φίλοι της κυβέρνησης

Και κατέληξε με το ερώτημα «ποιοι ωφελούνται: Είναι όλοι οι επιχειρηματίες; Είναι οι εργοδότες στο σύνολό τους; Μήπως αυτοί που θα ωφεληθούν τελικά είναι πέντε, δέκα μεγάλοι επιχειρηματίες, φίλοι της Κυβέρνησης;», τονίζοντας πως αυτές οι «πελατειακές λογικές» πρέπει να τελειώσουν τώρα.

Τερατούργημα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου, εξέδωσε «πολεμικό ανακοινωθέν» εναντίον των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των δικαιωμάτων τους.

»Το τερατούργημα που επί 3 ώρες παρουσίαζε, ικανοποιεί τα πιο «τρελά όνειρα» της μεγαλοεργοδοσίας, δίνοντάς της νέα ισχυρά όπλα δίπλα σ’ αυτά που προϋπήρχαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

»Δεν δίνει «δύναμη στον εργαζόμενο», όπως ισχυρίζεται, αλλά «παντοδυναμία στον εργοδότη».

Θα ωφεληθεί το κεφάλαιο

»Το κεφάλαιο είναι αυτό που θα ωφεληθεί:

–Από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες. Δυναμώνει η εκμετάλλευση, δίνοντας «γην και ύδωρ» στις επιχειρήσεις να μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους σαν «ομιλούντα εργαλεία», να εργάζονται όποτε, όσο και όταν τους χρειάζεται η εργοδοσία και παράλληλα να αυξάνεται κατακόρυφα η απλήρωτη εργασία.

–Από τη γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Την ίδια ώρα που με θράσος επικαλείται την 4ημερη εργασία, τις γονικές παροχές και τα δικαιώματα των μητέρων, δίνοντας τάχα στους εργαζόμενους τις «Παρασκευές», απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία, αρπάζει τη μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

–Από την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%. Δίνεται επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζουν με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση τους εργαζομένους.

–Από την προσπάθεια να απαγορευτεί τυπικά και ουσιαστικά ο ίδιος ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία, με ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία».

Επιδιώκουν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους, να κυριαρχήσει η «σιωπή νεκροταφείου» σε κάθε κλάδο. Ξεμοναχιασμένοι και απροστάτευτοι από συλλογικές συμβάσεις να γίνονται οι εργαζόμενοι εύκολη λεία στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων.

–Από το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και το πογκρόμ που θα εξαπολυθεί απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση.

–Απ’ την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε δήθεν «ανεξάρτητες αρχές», κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να σμπαραλιάσει τα πάντα, καθώς δεν θα υπάρχει κανένας πολιτικά υπόλογος.

Καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών για τους εργαζόμενους

»Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου προκλητικά, για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιέχονται στο «έκτρωμα Χατζηδάκη», που προσπαθεί να το πλασάρει ως «σύγχρονο» και ως «ελεύθερη επιλογή» του εργαζόμενου. Είναι τεράστιο ψέμα και πρόκληση. Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα η ελευθερία του εργαζόμενου τελειώνει στις πύλες και στις πόρτες των χώρων δουλειάς, στην έναρξη κάθε βάρδιας.

»Στην πραγματικότητα ο εργαζόμενος θα βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς διαρκών πιέσεων και εκβιασμών, προκειμένου να αποδεχτεί όλες τις σύγχρονες μορφές και τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα έχει ούτε καν αυτό το τυπικό δικαίωμα της επιλογής.

Μαζικός, ενωτικός, ταξικός αγώνας

»Η επίκληση απ’ τη μεριά του υπουργού των Οδηγιών της ΕΕ και όσων υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, δεν αθωώνει ούτε αλλάζει τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Αντίθετα, πιστοποιεί ότι αυτή η επίθεση εξελίσσεται βήμα – βήμα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, την οποία έρχεται ν’ απογειώσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

»Απέναντι σ’ αυτόν τον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.

»Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, στο μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα. Όλες και όλοι αύριο στα συλλαλητήρια των συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις».

Χειρότερο από το αναμενόμενο

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:

«Με σύνθημα «δύναμη στον εργαζόμενο» και χωρίς καμία ντροπή, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργοδοσίας του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χατζηδάκης το νομοσχέδιο έκτρωμα της Κυβέρνησης της ΝΔ για τα εργασιακά.

»Το νομοσχέδιο αυτό, φαίνεται πως τελικά είναι χειρότερο και από το αναμενόμενο, αφού δεν επιτίθεται μόνο στο 8ώρο, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά καταργεί και επισήμως πλέον το ΣΕΠΕ και την απεργία.

»Ούτε στα πιο τρελά όνειρα της τρόικας, του ΣΕΒ, της εργοδοσίας και της ολιγαρχίας δίχως σύνορα, δεν θα μπορούσε να δει κανείς την κατάργηση του 8ώρου, της προσαυξημένης πληρωμής των υπερωριών, κάθε Κυριακάτικης αργίας, του δικαιώματος της απεργίας, του ΣΕΠΕ (που θα γίνει ανεξάρτητη αρχή στα πρότυπα της ΑΑΔΕ μας απείλησε ο κ. Χατζηδάκης), ακόμα και των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας για να γίνουν όλες ατομικές, αλλά και τη δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών (τακτικές άλλωστε που εφαρμόζει και η Κυβέρνηση στο δημόσιο έναντι των υγειονομικών).

Επιτίθεται με μανία στα εργασιακά δικαιώματα

»Η Κυβέρνηση με επιχείρημα τον εκσυγχρονισμό και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας προς όφελος υποτίθεται των εργαζομένων, επιτίθεται με μανία ακόμα και στα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει από την 11ετή πλέον επέλαση των μνημονίων.

»Δεν διστάζει μάλιστα στο αφήγημά της αυτό, να παρουσιάσει ξαναζεσταμένες συνταγές, όπως την λεγόμενη ψηφιακή κάρτα, για να μας πείσει ότι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι πρέπει να την ευγνωμονούν κιόλας που θα δουλεύουν 10ώρα, 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς καμία πρόνοια και καμία απολύτως προστασία απέναντι στις εργοδοτικές ορέξεις που θα αντιμετωπίσουν.

»Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή, τόσο με παρέμβαση του Τομέα Εργασίας του κόμματος, όσο και με την πιο πρόσφατη κατάθεση της θέσης του ΜέΡΑ25 για τα εργασιακά και την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της κατάργησης των ενοικιαζόμενων και εργολαβικών ή κοινωφελών – στο δημόσιο – εργαζομένων λάστιχο, αντιστέκεται και θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον εργασιακό οδοστρωτήρα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έρχεται να επιτείνει τα όσα η προηγούμενη Κυβέρνηση Τσίπρα, όπως και όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις διαχρονικά και με συνέπεια διέπραξαν σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

»Στην κόλαση που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, να μην ψάχνει συνενόχους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης, θα μας βρουν όλες και όλους απέναντι – μέσα και έξω από τη Βουλή – μαζί με ολόκληρη την κοινωνία που δεν θα τους επιτρέψει να μας γυρίσουν αιώνες πίσω».

Συλλαλητήρια αύριο το απόγευμα

Για αύριο Πέμπτη στις 7 το απόγευμα τα συνδικάτα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας καλούν σε συλλαλητήριο με αίτημα το αντεργατικό νομοσχέδιο «να μείνει στα χαρτιά» και κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από το 8ωρο».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024