Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Delphi Forum: Οι προϋποθέσεις για περισσότερες ξένες επενδύσεις

Delphi Forum: Οι προϋποθέσεις για περισσότερες ξένες επενδύσεις

Για σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα, αλλά και για συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για να έρθουν περισσότερες ποιοτικές ξένες επενδύσεις στη χώρα μας έκαναν λόγο οι ομιλητές του πάνελ «How to re-spark foreign direct investment».

Για σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα, αλλά και για συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για να έρθουν περισσότερες ποιοτικές ξένες επενδύσεις στη χώρα μας έκαναν λόγο οι ομιλητές του πάνελ «How to re-spark foreign direct investment», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος, Σταμάτης Ζαχαρός, στο πλαίσιο του Delphi Forum.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για μία ευνοϊκή συγκυρία, καθώς λίγη ώρα πριν την παρέμβασή του είχαν ανακοινωθεί οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που από ύφεση 8% πέρυσι, προβλέπει ανάπτυξη 4,1% για φέτος και 6% για το 2022. Όπως, είπε «στόχος του υπουργείου μας δεν είναι μόνο η ανάπτυξη σε τομείς που πάμε ήδη καλά, αλλά και η βελτίωση σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα να αποκτήσουμε βιομηχανική παραγωγή». Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, καθώς όπως χαρακτηριστικά εκτίμησε πήραμε με τη διακυβέρνηση Τσίπρα «το εμβόλιο κατά της αριστερής ιδεολογίας που ο κόσμος κατέβαινε στο δρόμο όποτε είχαμε κάτι ιδιωτικό» και πρόσθεσε «μπορεί ο Τσίπρας να μας κόστισε 100 δισ., όμως τελικά μπορεί να τα πάρουμε διπλά». «Τώρα ο κόσμος δε με ρωτάει γιατί ξεπουλάς το ελληνικό, αλλά γιατί καθυστερείς», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, μίλησε για «αλλαγή νοοτροπίας», καθώς «το ελληνικό κράτος επανασυστήνεται με ένα σοβαρό πρόσωπο» και αυτό, όπως εκτίμησε, δημιουργεί εμπιστοσύνη. «Οι Αμερικάνοι λένε ότι όταν η μηχανή δουλεύει φουλ πρέπει να ρίξεις καύσιμο. Αυτό πρέπει να γίνει στην ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Μπακατσέλος και τόνισε ότι επιστρέφει το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών αναφέροντας το παράδειγμα του Ελληνικού όπου συμμετέχει με επένδυση 1 δισεκατομμυρίου η Microsoft. Επίσης, αναφέρθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα ναυπηγεία, στα οποία θέλουν να επενδύσουν Αμερικανοί.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, ανάφερε ότι το προφίλ της Ελλάδας έχει αλλάξει και αυτό έχει αναγνωριστεί στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα, με επενδύσεις που αντιπροσωπεύουν το 20,5% του συνόλου. Είπε επίσης ότι το Επιμελητήριο υλοποίησε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο φόρουμ στο Βερολίνο όπου επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα και τόνισε ότι «συνεχίζουμε το έργο μας με σειρά δράσεων». Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική συμφωνία γερμανικής εταιρείας με τη ΔΕΗ για ΑΠΕ, τη Fraport, νέες μονάδες παραγωγής της Boeringer και πολλές άλλες. Επίσης, τόνισε ότι επενδύσεις έχουν γίνει και στην επαρχία, πράγμα πολύ σημαντικό. Όσον αφορά στη λεγόμενη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τις μικρές εταιρείες, απάντησε ότι «πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να τις κάνουμε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Ο Senior Advisor της Oaktree Capital Management, Σπύρος Σπυρόπουλος, είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή από το 2012 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός ενάρετου κύκλου. Οι εισροές ξένου κεφαλαίου αυξάνονται διαρκώς, ωστόσο, πρόσθεσε, οι ξένες επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, στο 20% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 50% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος των ξένων κεφαλαίων πήγαινε σε επενδύσεις χαμηλής αποδοτικότητας – π.χ. γραφεία πωλήσεων – αντί για έρευνα και ανάπτυξη. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις, που θα στοχεύουν στη μεγιστοποίηση του οφέλους, ενώ όσον αφορά στις τράπεζες, είπε ότι πρέπει να διευρυνθεί η πρόσβαση σε κεφάλαια για διάφορους τομείς, καθώς παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα η χρηματοδότηση.

Ο Group Managing Director της AXIA Ventures, Αντώνης Αχιλλεούδης, υποστήριξε ότι απόδειξη του ότι η Ελλάδα είναι μία νέα Ελλάδα είναι ότι η Γερμανία την εμπιστεύεται και εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας έχει την ευκαιρία να γίνει «παγκόσμιος παίκτης». Τα 72 δισ. μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μία πραγματικά καινούργια Ελλάδα και τόνισε ότι «βλέπουμε ένα οικονομικό boom και πιστεύω ότι θα το δούμε περισσότερο το επόμενο διάστημα και για πρώτη φορά οι λόγοι θα είναι θεμελιώδεις και αυτό θα διαρκέσει».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Euroxx Securities, Γιώργος Πολίτης, τόνισε ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να αλλάξει η νοοτροπία της χώρας μας, ενώ πρόσθεσε ότι «το timing της ανάκαμψης της Ελλάδας μας φέρνει σε πολύ καλή θέση παγκοσμίως». Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «πακέτο Ντελόρ με αναβολικά» και τόνισε ότι σημασία έχει η διαχείρισή του και η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η Κατερίνα Καρατζά, Managing Partner της Karatzas & Partners Law Firm είπε ότι και η ίδια στη δουλειά της βλέπει ότι η χώρα μπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο και ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Εκτίμησε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον τριτογενή τομέα και να επιστρέψει η βιομηχανία στη χώρα και, όπως εξήγησε, για να γίνει αυτό χρειάζεται σταθερότητα δικαίου. Παραδέχτηκε ότι έχει γίνει πρόοδος, όμως χρειάζονται επιπλέον βήματα: π.χ. το θέμα των δικαιωμάτων σε ακίνητα όπου, όπως είπε, τα προβλήματα θα λυθούν με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Αναφέρθηκε επίσης στο δαιδαλώδες σύστημα των απαραίτητων αδειών για τη λειτουργία μίας επιχείρησης, αλλά και στην ανάγκη κανόνων γενικής παραγραφής για τις διοικητικές παραβάσεις.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, Ιωάννης Αράπογλου, αποκάλυψε ότι η επένδυση της Fraport έχει ήδη φτάσει το 1,7 δις. ευρώ και υποστήριξε ότι αυτό που ζητούν οι ξένοι επενδυτές είναι σταθερότητα στο νομικό, πολιτικό, φορολογικό και μεταρρυθμιστικό περιβάλλον. Ζήτησε να εφαρμόσουμε και να διατηρήσουμε τους παράγοντες που εκτιμούν όλοι οι επενδυτές, να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες και τη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης προς την πράσινη ανάπτυξη και τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα μας, αναφέροντας τη Fraport, αλλά και τον ΟΤΕ και κάλεσε να επενδύσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη και στην έρευνα στον τομέα της αειφορίας με σκοπό να συνδυαστεί με την τεχνολογία. Όπως, είπε η χώρα ήδη προσανατολίζεται σε αυτούς του άξονες για να προσελκύσει ποιοτικές επενδύσεις ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί. «Για να γίνει αυτό, πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος και να απαλλαγούμε από κάποιες νοοτροπίες», κατέληξε.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024