Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το μεγάλο βήμα προς την «Ελευθερία»: Η νέα μας ζωή από τo Σάββατο

Το μεγάλο βήμα προς την «Ελευθερία»: Η νέα μας ζωή από τo Σάββατο

Την Τετάρτη αναμένουμε τις ανακοινώσεις για το επόμενο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων, όπου θα ξεκινήσει το προσεχές Σάββατο

Την Τετάρτη αναμένουμε τις ανακοινώσεις για το επόμενο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων, όπου θα ξεκινήσει το προσεχές Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η παράταση της κυκλοφορίας μέχρι και τις 00.30 το βράδυ από την Παρασκευή, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει  και τη λειτουργία των εστιατορίων και των καφέ.

Από το Σάββατο 29 Μαΐου αναμένεται να ακούσουμε ξανά μουσική στην εστίαση, ενώ παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 24 Μαΐου παίρνει το click inside για το λιανεμπόριο.

Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 του μήνα ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, χωρίς μοριακό τεστ, ενώ υπάρχει σύσταση για self-test.

Ειδικότερα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σε ό,τι έχει να κάνει με τον νέο γύρο «αποκλιμάκωσης» των περιοριστικών μέτρων, με τη χρήση των sms για τις μετακινήσεις και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει την Τετάρτη με βασικό στόχο τα επόμενα βήματα άρσης των περιοριστικών και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και της εστίασης πέραν των 11:00 μ.μ. (ίσως μέχρι τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα), όπως επίσης θα ληφθούν αποφάσεις για το ζήτημα των sms στο 13033 και το 13032.

Βασικό θέμα για τη σταδιακή απελευθέρωση αποτελεί και η μέθοδος για ψώνια με το click away και το click in shop, με στελέχη της αγοράς να ζητούν εντόνως την κατάργηση του μηνύματος για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ή εστω την διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων της αγοράς.

Την ίδια ώρα την κατάργηση του sms στο 13033, έχουν -εμμέσως πλην σαφώς- προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη.

«Κλείδωσε» ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στα νησιά από το Σάββατο 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να προκρίνεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ PCR ή self test, ώστε να διαφυλαχθούν οι τοπικές κοινότητες και να μην προκληθούν φαινόμενα διασποράς του κοροναϊού.

Οι ειδικοί που θα συνεδριάσουν την Τετάρτη το μεσημέρι, θα προτείνουν στην κυβέρνηση τη χρήση των παραπάνω παραμέτρων και την αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η τουριστική περίοδος.

Lockdown: Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από τις 15 Μαΐου – Ο «ρόλος» των εμβολίων και των self test

Οσον αφορά στις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναμένεται να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση τεστ για τους ταξιδιώτες, ή την εμφάνιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ αναμένεται να αποκλείεται η πρόσβαση από ή στις περιοχές που θα παρουσιάζουν αύξηση του ιικού φορτίου.

Πιο αναλυτικά, το σενάριο για τα νησιά προβλέπει τα εξής:

Υποχρεωτική διενέργεια self test ή PCR 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Ανακοινώσεις για τον τουρισμό 

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Όσον αφορά στους τουρίστες, αναμένεται να ισχύουν τα εξής:

Κοροναϊός: Το Βέλγιο καθιερώνει «πάσο» για πρόσβαση σε ευρείας κλίμακας εκδηλώσεις

Θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα, προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Οι ειδικοί λέγεται ότι εξέτασαν και το θέμα των γυμναστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ημερομηνία που προτάθηκε ήταν η 24η Μαΐου, με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και περιορισμούς ατόμων στους κλειστούς χώρους.

Υπενθυμίζεται πως στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια. Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75% και μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους –όχι όρθιους– με ποσοστό πληρότητας 50%.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024