Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο οδικός χάρτης για το τέλος του lockdown: Πότε αποχαιρετάμε τα SMS - Από τα μεσάνυχτα η απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο οδικός χάρτης για το τέλος του lockdown: Πότε αποχαιρετάμε τα SMS – Από τα μεσάνυχτα η απαγόρευση κυκλοφορίας

Πότε επανεκκινούν Πολιτισμός και Αθλητισμός - «Αντίο» σύντομα σε click away & click inside.

Πρόσω ολοταχώς προς την… κανονικότητα έχει βάλει η χώρα μας, καθώς η έλευση του Μαΐου σηματοδότησε την άρση του lockdown και εβδομάδα με την εβδομάδα αίρονται όλο και περισσότεροι περιορισμοί.

Σε αντίθεση, όμως, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – όπως η Ισπανία – που έδωσαν τέλος στο lockdown για το καλοκαίρι, η Ελλάδα ούτε έχει ακόμα την επιθυμητή επιδημιολογική εικόνα ούτε είναι σίγουρο πότε ακριβώς θα λήξουν οριστικά τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά στον «βραχνά» του SMS.

Το Σαββατοκύριακο που διανύσαμε ήταν το πρώτο στο οποίο η εστίαση λειτουργούσε υπό όρους (μόνο στους εξωτερικούς χώρους), οι οργανωμένες παραλίες ήταν ανοιχτές για το κοινό και κατ’ εξαίρεση το λιανεμπόριο ήταν ανοιχτό και την Κυριακή. Οι πολίτες φυσικά, έχοντας σύμμαχο τον καλό καιρό, τίμησαν τα δύο πρώτα, αφού τόσο οι πλαζ «βούλιαξαν» από κόσμο όσο και τα εστιατόρια και τα καφέ ήταν γεμάτα.

Την ίδια ώρα, από αύριο Δευτέρα οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων επιστρέφουν στα θρανία, με επίσης αυστηρά μέτρα, όπως η υποχρέωση για self test δύο φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, θα ανοίξουν ξανά τα φροντιστήρια για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές, καθώς και τα κέντρα ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων (επάρκειας ξένων γλωσσών).

Διαβάστε επίσης: Tι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα των self test στους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων

Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Βάσει του οδικού χάρτη της άρσης των μέτρων, στα επόμενα βήματα συμπεριλαμβάνονται η επανέναρξη των εκδηλώσεων για τον Πολιτισμό, το άνοιγμα των θερινών σινεμά, όπως επίσης και των γυμναστηρίων, μεταξύ άλλων, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Πότε θα αποχαιρετήσουμε click away και click inside

Σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέφεραν ότι τον δρόμο για την κατάργηση έχουν πάρει το click away και το click inside στο λιανεμπόριο.

Αναμένεται επίσης να διευρυνθεί και το ωράριο επιτρεπόμενης κυκλοφορίας μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά και να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση.

«Από τις 15 του μηνός λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια – δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί περαιτέρω, ενώ τα click away – click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης.

Από πλευράς του στο MEGA, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως «πολλά θα αλλάξουν στις 15 του μήνα. Μπορεί το click inside, η μετακίνηση μεταξύ νομών, η επέκταση του ωραρίου. Για να μη χτίζουμε προσδοκίες θα πρέπει να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι μια ημερομηνία – κλειδί που θα ξεκλειδώσει πολλά πράγματα», είπε αναφερόμενος στην 15η Μαΐου όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται να αλλάξει με τις μετακινήσεις να επιτρέπονται έως τα μεσάνυχτα αντί για τις 23:00 που ισχύει τώρα.

Τέλος και το SMS στο 13033

Άλλο ένα θέμα που απασχολεί όλο τον πληθυσμό είναι και η υποχρέωση αποστολής SMS στα 13033 και 13032 (για το λιανεμπόριο). Το θέμα έχει απασχολήσει και το προηγούμενο διάστημα τους λοιμωξιολόγους ωστόσο φάνηκαν διστακτικοί ως προς την κατάργηση του μέτρου.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, αυτό που συζητείται είναι να καταργηθεί πλήρως το SMS στο 13033 και το 13032 στις 15 Μαΐου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός σημειώνοντας πως με την κατάργηση των click away και click inside θα ξεκινήσει η άρση των sms μετακίνησης, τουλάχιστον για το λιανεμπόριο.

Το θέμα θα συζητηθεί και εντός της εβδομάδας και αναμένονται ανακοινώσεις με τις πληροφορίες να θέλουν τους επιστήμονες να παραμένουν επιφυλακτικοί την ώρα που από πλευράς κυβέρνησης έχει εκφραστεί πολλάκις η θέση πως τα SMS πρέπει να καταργηθούν.

Προς άνοιγμα των γυμναστηρίων στις 17 Μαΐου

Άνοιγμα των γυμναστηρίων από τις 17 Μαΐου προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξή του, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως εάν όλα πάνε καλά, θα πάμε σε άνοιγμα των γυμναστηρίων από τις 17 Μαΐου, ωστόσο σε πρώτη φάση διευκρίνισε πως θα αφορά μόνο όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

Το ολικό άνοιγμά τους για όλους τους πολίτες θα γίνει στις αρχές Ιουνίου, επεσήμανε και ξεκαθάρισε πως οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

«Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη βδομάδα» είπε, ειδικότερα, και σημείωσε πως θα δοθεί χρονοδιάγραμμα ανοίγματος και για άλλες δραστηριότητες.

Οι γάμοι και οι βαπτίσεις

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δεξιώσεις για γάμους σε κτήματα, τα catering για δεξιώσεις κτλ. θα επαναλειτουργήσουν μέσα στον Μάιο και θα είναι σε ροτόντες των 6 όπως και στην εστίαση.

Την πυκνότητα θα την αποφασίσουν μέσα στην εβδομάδα οι επιστήμονες εντός της εβδομάδας.

Τι ανοίγει τις επόμενες μέρες

Δευτέρα 10 Μαΐου

  • Επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια με self tests.
  • Eπαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Eπαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Ξεκινούν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.
  • Ανοίγουν τα κολυμβητήρια

Παρασκευή 14 Μαΐου

  • Ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου

Σάββατο 15 Μαΐου

  • Πρεμιέρα για τον τουρισμό
  • Επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός περιφέρειας
  • Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Δευτέρα 17 Μαΐου

  • Επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.
  • Επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.
  • Ξεκινούν οι αθλητικές Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

Παρασκευή 21 Μαΐου

  • Ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%

Παρασκευή 28 Μαΐου

  • Επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024