Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Νέα συμφωνία - μαμούθ ΕΕ και Pfizer για το εμβόλιο

Κοροναϊός: Νέα συμφωνία – μαμούθ ΕΕ και Pfizer για το εμβόλιο

Η νέα συμφωνία αφορά 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις για το 2022 και το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται μέσα στην ημέρα να υπογράψει νέα σύμβαση με την Pfizer Inc. και τη BioNTech SE για νέα παρτίδα εμβολίων, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με τις πηγές, η ΕΕ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες την περασμένη εβδομάδα και η συμφωνία είναι έτοιμη για υπογραφή ακόμα και σήμερα.

Η νέα συμφωνία αφορά 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις για το 2022 και το 2023.

Μάλιστα, περιλαμβάνει ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων. Προβλέπει, επίσης, μηνιαία προγράμματα παράδοσης και κυρώσεις για πιθανές καθυστερήσεις.

Η Κομισιόν βρίσκεται, ακόμη, σε συνομιλίες με τις Moderna Inc., Novavax Inc. και Valneva SE για επιπλέον δόσεις εμβολίου.

Στο μεταξύ, οι παραδόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson παραμένουν αραιές καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για μολυσμένες παρτίδες σε εργοστάσιο των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει αρκετές δόσεις όλων των εμβολίων για τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως τον Ιούλιο.

«Όχι» λέει η Pfizer στην άρση των πατεντών για τα εμβόλια

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενόσω έχει ανοίξει «μέτωπο» μεταξύ κυβερνήσεων και φαρμακευτικών εταιρειών για τις πατέντες των εμβολίων.

Κατηγορηματικά αντίθετος με την απελευθέρωση των πατεντών εμβολίων δηλώνει ο πρόεδρος της Pfizer, αντιπροτείνοντας την αύξηση της παραγωγής στις υπάρχουσες μονάδες.

Ο Αλμπέρτ Μπουρλά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας» στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και «έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Pfizer, ένα εμβόλιο που βασίζεται στην τεχνολογία του mRNA απαιτεί «μια πολύ μακρά διαδικασία και μια τεχνογνωσία αιχμής προκειμένου να λειτουργήσει ένας χώρος παραγωγής. Επειδή εμβόλια αγγελιαφόρου RNA δεν είχαν παραχθεί ποτέ μέχρι τώρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν στον κόσμο εργοστάσια όπως αυτά που κατασκευάσαμε εμείς οι ίδιοι (…) εκ του μηδενός».

Ειδικά μηχανήματα για την παρασκευή του σκευάσματος των BioNTech/Pfizer παραγγέλθηκαν σε εξειδικευμένες εταιρείες και οι μονάδες παραγωγής διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να εγκατασταθούν εκεί. Τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει σε χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, υποστήριξε ο Μπουρλά. Οι χώρες αυτές, οι οποίες διαθέτουν πολλές φαρμακοβιομηχανίες, ζητούν την άρση των πατεντών.

«Και θα πρέπει να επιμείνω στο θέμα της συμφόρησης των πρώτων υλών: σήμερα, το κάθε γραμμάριο πρώτης ύλης που παρασκευάζεται σε όλον τον κόσμο φτάνει κατευθείαν στα εργοστάσιά μας και δεν μένει ούτε για μία ημέρα στις αποθήκες, μέχρι να μετατραπεί σε εμβόλιο. Και κάθε δόση, αφού ελεγχθεί η ποιότητα, δεν αποθηκεύεται ούτε για μία ημέρα προτού να παραδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν και άλλα μέρη αρχίσουν να παραγγέλνουν πρώτες ύλες, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν αποθηκευμένες μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να τις μετατρέψουν σε δόσεις εμβολίων. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα», προειδοποίησε.

Οι εταιρείες BioNTech/Pfizer διαβεβαιώνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους φέτος και περισσότερα από 3 δισ. δόσεις το 2022.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024