Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα 4+1 «κανόνια» που τράνταξαν την υφήλιο

Τα 4+1 «κανόνια» που τράνταξαν την υφήλιο

Από ό,τι φαίνεται οι πτωχεύσεις της πανδημίας δεν θα γράψουν ιστορία, και σίγουρα δεν θυμίζουν σε τίποτα τα ηχηρά κανόνια που συγκλόνισαν τον πλανήτη την τελευταία 20ετία.

Στην ερώτηση πού βρίσκονται οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και πού έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες χρεοκοπίες του 2020, η απάντηση είναι μία: λόγω της Covid-19, η οικονομία των ΗΠΑ υπέστη την πιο σοβαρή συρρίκνωσή της σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ως συνέπεια των μέτρων κοινωνικής απόστασης, του lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών, πολλές εταιρείες βρέθηκαν να χάνουν πελάτες ή να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Ωστόσο, αν δει κανείς τις κορυφαίες 15 πτωχεύσεις φέτος, γίνεται σαφές ότι αυτές οι επιχειρήσεις αγωνίζονταν να επιβιώσουν πολύ πριν από την επιδημία.

Από ό,τι φαίνεται οι πτωχεύσεις της πανδημίας δεν θα γράψουν ιστορία, και σίγουρα δεν θυμίζουν σε τίποτα τα ηχηρά κανόνια που συγκλόνισαν τον πλανήτη την τελευταία 20ετία.

Lehman Brothers

Πολλοί από τους κολοσσούς που πτώχευσαν έπεσαν θύματα της σφοδρής χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 μία είδηση έπεφτε σαν βόμβα στα διεθνή χρηματιστήρια. Η ιστορική αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers (με 158 χρόνια ζωής), η ναυαρχίδα της Γουόλ Στριτ, κατέθετε αίτηση πτώχευσης.

Αμέσως οι αγορές πάγωσαν, οι τράπεζες κατέρρεαν και ο φόβος της γενικής διάλυσης όλου του χρηματοοικονομικού συστήματος ήταν περισσότερο από ποτέ ορατός.

Δηλώσεις όπως «Γίγαντες καταρρέουν, εν μια νυκτί, στις ΗΠΑ»1 κάνουν το γύρο του κόσμου, ενώ μνήμες της αμερικανικής τραπεζικής κρίσης του ’30 άρχισαν να ανασύρονται. Όταν η Lehman Brothers υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, διέθετε ενεργητικό ύψους 639 δισ. δολαρίων και υποχρεώσεις 619 δισ. δολαρίων.

Η επενδυτική τράπεζα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά ομολόγων της Wall Street αλλά η αχίλλειος πτέρνα της ήταν η τεράστια έκθεση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης (subprime).

General Motors

Μία ακόμα εταιρεία που χρεοκόπησε το πολύπαθο 2009 ήταν η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ General Motors. Η πτώχευση είναι η 3η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ έπειτα από τις αντίστοιχες των Lehman Brothers και Worldcom.

Βάσει του σχεδίου, η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, από όπου προέκυψε ένα νέο εταιρικό σχήμα απαλλαγμένο από χρέη. Οι κάτοχοι ομολόγων της -συνολικού ύψους 27 δισ. δολαρίων –έλαβαν το 10% της νέας εταιρείας και δικαιώματα επέκτασης αυτού του μεριδίου αργότερα στο 25%.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεισέφερε 49,5 δις. δολ. μέσω του κρατικού προγράμματος διάσωσης TARP. Λίγους μήνες αργότερα, το Δημόσιο πώλησε τις μετοχές τους «γράφοντας» ζημιές 10 δισ. δολαρίων.

Chrysler

Στις 30 Απριλίου 2009, η Chrysler υπέβαλε αίτηση για πτώχευση με βάση το Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. Τότε η αμερικανική κυβέρνηση περιέγραψε την κατάσταση της Chrysler ως «προσυσκευασμένη χειρουργική πτώχευση, η οποία όμως οδήγησε τον δεινοπαθούντα κολοσσό στα χέρια της Fiat.

Η Chrysler, μια από τις τρεις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ( Big Three), είχε πληγεί θανάσιμα από την οικονομική κατάρρευση του 2007 – 2009. Την δεύτερη μέρα του 2009 ή Chrysler έλαβε ένα αρχικό δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

United Airlines

Την προστασία του δικαστηρίου έναντι των πιστωτών της ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2002 η United Airlines, η οποία έγινε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο που κηρύσσει πτώχευση.

Η εξασθένηση της οικονομίας, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος και τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, άφησαν τον υπ’ αριθμόν δύο, παγκοσμίως, αερομεταφορέα με υπερβολικό χρέος και ανεπαρκή ρευστότητα.

Barings Bank

Η βρετανική τράπεζα Barings ήταν μία από τις αρχαιότερες τράπεζες του κόσμου.

Για την ακρίβεια, ήταν η δεύτερη παλαιότερη εμπορική τράπεζα του κόσμου, μετά την Berenberg. Ιδρύθηκε το 1762, και έκτοτε, πότε με τα πάνω της, πότε με τα κάτω της, λειτουργούσε αδιάκοπα μέχρι το 1995, επί 233 συναπτά έτη.

Όμως καταστράφηκε κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα, και υπαίτιος γι’ αυτό ήταν κάποιος Νικ Λίσον.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 1995 o Νικ Λίσον καταφέρνει να την «τινάξει στον αέρα» χάνοντας κεφάλαια 1,4 δισ. δολαρίων στην αγορά παραγώγων.

O Λίσον βρέθηκε στη Barings Securities στην Σιγκαπούρη, στη θέση του γενικού διευθυντή, άρχισε τα παιχνίδια κερδοσκοπίας παίζοντας στο Nikkei και πραγματοποιώντας αγοραπωλησίες ιαπωνικών ομολόγων, όλες υψηλού ρίσκου.

Άνοιξε ένα μυστικό λογαριασμό συναλλαγών τον «88888» τον οποίο χρησιμοποιούσε για να «τζογάρει» και στον οποίο απέκρυπτε τις ζημίες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024