Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λεβάντα: 5 τρόποι που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας

Λεβάντα: 5 τρόποι που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας

Η λεβάντα, το βότανο που είναι γνωστό για το γλυκό άρωμα και τα μοβ άνθη, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, το σώμα και το μυαλό

Η λεβάντα, το βότανο που είναι γνωστό για το γλυκό άρωμα και τα μοβ άνθη, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, το σώμα και το μυαλό. Από την αρχαιότητα, η λεβάντα και το αιθέριο έλαιο της έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Από τη χαλάρωση της αϋπνίας έως την αντιστροφή της τριχόπτωσης, το φυτό έχει πολλά οφέλη.

Εδώ, ανακαλύψτε 5 τρόπους για να χρησιμοποιήσετε τη λεβάντα στη ρουτίνα ευεξίας σας.

Για το άγχος και την αϋπνία

Γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητες αρωματοθεραπείας της, η λεβάντα μπορεί να βοηθήσει στην ποιότητας του ύπνου για όσους αγωνίζονται με την αϋπνία. Το χαλαρωτικό άρωμα μπορεί να μειώσει το άγχος, επιτρέποντάς σας να ξεκουραστείτε. Απλά τοποθετήστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στο μαξιλάρι σας ή χρησιμοποιήστε ένα σπρέι λεβάντας ή φτ τσάι λεβάντας χωρίς καφεΐνη για να πιείτε αμέσως πριν τον ύπνο.

Για δερματικές παθήσεις

Ενώ τα αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν οφέλη, είναι σημαντικό να τα αραιώσετε για ευαίσθητο δέρμα και να κάνετε μια δοκιμή πριν τα χρησιμοποιήσετε κανονικά, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τη μείωση της ακμής, του εκζέματος ή της φλεγμονής του δέρματος. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση του δέρματος. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο σχετικά με τη δοσολογία και τον τρόπο με τον οποίο θα αλληλεπιδράσει με τα άλλα φάρμακα ή τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Υπάρχουν επίσης πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που περιέχουν εκχύλισμα λεβάντας ή αιθέριο έλαιο, καθιστώντας εύκολο να ενσωματωθούν στη ρουτίνα σας.

Για την τριχόπτωση

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών. Ένα πείραμα επιβεβαιώνει τις φήμες. Με το τρίψιμο αιθέριου ελαίου λεβάντας στις πλάτες των ποντικών σταθερά για τέσσερις εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο αριθμό θυλακίων μαλλιών στο τέλος της μελέτης. Σε ένα άλλο πείραμα με άτομα με αλωπεκία areata (μια κατάσταση που προκαλεί τα μαλλιά να πέσουν και δημιουργεί μπαλώματα), έβαλαν τα άτομα να εφαρμόσουν αιθέριο έλαιο λεβάντας, μαζί με  δεντρολίβανο, θυμάρι και κέδρο, σε περιοχές όπου είχαν τριχόπτωση. Μετά από επτά μήνες, μερικοί από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν νέες τρίχες.

Για πόνο περιόδου ή εξάψεις

Η γυναικεία φύση σας φέρνει συχνά σε επαφή με τη δυσφορία των μηνιαίων εμμηνορροϊκών πόνων με κράμπες και αργότερα τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ευτυχώς, η λεβάντα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και των δύο. Για τον έμμηνο πόνο, η τοπική εφαρμογή αιθέριου ελαίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη, η αρωματοθεραπεία λεβάντας, που πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα, μπορεί επίσης να ανακουφίσει τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης και τα συμπτώματά τους.

Για το μπάνιο και το σώμα

Συνδυάζοντας τις ιδιότητες της αρωματοθεραπείας με τα τοπικά οφέλη, η προσθήκη λεβάντας στο μπάνιο σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε σωματικά και ψυχικά. Δοκιμάστε μερικές φυσαλίδες με άρωμα λεβάντας ή σε άλατα μπάνιου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024