Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάμπερμας: Αρνήθηκε να παραλάβει βραβείο από το Άμπου Ντάμπι

Χάμπερμας: Αρνήθηκε να παραλάβει βραβείο από το Άμπου Ντάμπι

Αρχικά ο διακεκριμένος φιλόσοφος είχε δεχθεί το βραβείο Ζαγιέντ. Στη συνέχεια αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε την στενή σχέση του ιδρύματος με το πολιτικό καθεστώς των ΗΑΕ που κατακρίνεται έντονα για μη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο διακεκριμένος Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας αρνήθηκε να αποδεχθεί  βραβείο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζοντας την ανησυχία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του κόλπου.

Ο 91χρονος διανοούμενος που αναφέρεται στη σχολή της Φρανκφούρτης και έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων και στα αραβικά, είχε αρχικά αποδεχθεί τη βράβευσή του.

«Εξέφρασα την προθυμία μου να αποδεχθώ το φετινό βραβείο λογοτεχνίας Σεϊχης Ζαγιέντ. Ήταν μια λάθος απόφαση που τώρα διορθώνω», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Χάμπερμας.

«Δεν ήταν ξεκάθαρη σε εμένα η πολύ στενή σχέση του ιδρύματος που απονέμει αυτά τα βραβεία στο Άμπου Ντάμπι με το εκεί πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.

Οι εκπρόσωποι της διοργάνωσης εξέφρασαν τη λύπη τους για την άρνηση του Χάμπερμας να αποδεχθεί τον τίτλο της «Πολιτιστικής προσωπικότητας της χρονιάς» αλλά και το χρηματικό έπαθλο που τον συνοδεύει που ανέρχεται σε περίπου 226.00 ευρώ.

«Το ίδρυμα Σεΐχης Ζαγιέντ λυπάται για την απόφαση του Γιούργκεν Χάμπερμας (…), όμως τη σέβεται», επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου.

«Το βραβείο ενσαρκώνει τις αξίες της ανεκτικότητας, της γνώσης και της δημιουργικότητας οικοδομώντας γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και θα συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπληρώνει.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται από διεθνείς οργανισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εχθρότητα προς την ελευθερία της έκφρασης και μισαλλοδοξία προς κάθε αντίθετη πολιτική γνώμη.

Το ίδρυμα Σεΐχης Ζαγιέντ αναφέρεται στον Sultan Al Nahyan, που κυβέρνησε το Άμπου Ντάμπι για πάνω από 30 χρόνια.. Ο Ζαγιέντ που πέθανε σε ηλικία 86 ετών το 2004, ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΑΕ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024