Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αφεντικό» ο Εντι Ράμα, χωρίς... πυξίδα η Αλβανία

«Αφεντικό» ο Εντι Ράμα, χωρίς… πυξίδα η Αλβανία

Το ερώτημα είναι τι έχει να προσφέρει ο Ράμα από εδώ και στο εξής στους συμπολίτες του, προς τους οποίους υποσχέθηκε ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων και όχι μόνο όσων τον ψήφισαν

Ο Εντι Ράμα είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην Αλβανία, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 48% και 73-74 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 95% των ψηφοδελτίων. Το αποτέλεσμα μοιάζει λοιπόν καθαρό, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης να το αμφισβητήσει – παρά την αδιαμφισβήτητη ύπαρξη φαινομένων εξαγοράς ψήφων, που κατήγγειλε και ο ΟΑΣΕ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η νέα κυβέρνηση των Σοσιαλιστών να διαθέτει μια σχετικά πιο άνετη πλειοψηφία αυτή τη φορά, καθώς υπάρχει το σενάριο συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες – κάτι που, εάν συμβεί, θα της δώσει έναν «αέρα» 5-6 εδρών στην 140μελή Βουλή.

Πλέον, όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ημέρα. Εκεί όπου ο Ράμα θα έχει απέναντί του ένα ενισχυμένο Δημοκρατικό Κόμμα, ταυτόχρονα όμως θα βρει εξαιρετικά αποδυναμωμένο τον ορκισμένο εχθρό του, που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το κόμμα του Ιλίρ Μέτα, άλλωστε, του οποίου ηγήθηκε στις εκλογές η σύζυγός του, είναι ο χαμένος αυτής της αναμέτρησης – κάτι που πρέπει να χρεωθεί προσωπικά στον ίδιο, ο οποίος πρωτοστάτησε στο «αντάρτικο» κατά του Ράμα το προηγούμενο διάστημα.

Τι θα προσφέρει;

Το ερώτημα είναι τι έχει να προσφέρει ο Ράμα από εδώ και στο εξής στους συμπολίτες του, προς τους οποίους υποσχέθηκε ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων και όχι μόνο όσων τον ψήφισαν. Η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας – η οποία είναι γεγονός ότι δεν είχε ανάλογη επίδραση σε σύγκριση με άλλες χώρες και δεν αποτέλεσε κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης στην προεκλογική περίοδο – θα έρθει, αργά ή γρήγορα, όμως κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι αυτό θα φέρει καλύτερες ημέρες για την πλειονότητα των Αλβανών. Πολύ περισσότερο καθώς ο δρόμος προς την ΕΕ παραμένει για την ώρα κλειστός, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις εκ μέρους των Βρυξελλών και των «27».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος, σε δηλώσεις του λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, είχε κάνει λόγο για μετατροπή της Αλβανίας σε «πρωταθλήτρια του τουρισμού», ποντάροντας στις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές που μπορεί να προσφέρει. Δεν αποκλείεται, ωστόσο – κι αυτό είναι που προκαλεί φόβο – ο Ράμα να παίξει το «χαρτί» του εθνικισμού προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία του και να τραβήξει το χαλί κάτω από τους Δημοκρατικούς.

Το ανατριχιαστικό non paper που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες (και απορρίφθηκε επισήμως από την Κομισιόν), κάνοντας λόγο για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, με άμεση εμπλοκή της Αλβανίας λόγω Κοσόβου, καθώς και το ολοένα πιο έντονο φλερτ με την (παραδοσιακά φίλη και θρησκευτικά όμορη) Τουρκία αποτελούν, δίχως άλλο, πηγές ανησυχίας.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024