Όμορφο χωριό, χτισμένο στην καρδιά του Πάρνωνα (υψόμετρο 840), η Καστάνιτσα (Καστανίτσα), σε απόσταση 72 χλμ ΝΑ από την Τρίπολη, γοητεύει τους ταξιδιώτες με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της.

 
 

Παραδοσιακά σπίτια με στέγες από σχιστολιθικές πλάκες Μαλεβού, πυργόσπιτα εκατοντάδων ετών, πλακόστρωτα σοκάκια, λουλουδιασμένοι κήποι και αυλές συνθέτουν τη γραφική εικόνα της Καστάνιτσας.

Δεμένος αρμονικά με τον κατάφυτο από καστανιές και έλατα ορεινό όγκο του Πάρνωνα, ο ιστορικός οικισμός, τμήμα της Τσακωνιάς (περιοχής της Κυνουρίας), έχει κηρυχθεί διατηρητέος.

Στην Καστάνιτσα, όπως και σε άλλα χωριά της Τσακωνιάς, ακούγονται ακόμα και σήμερα τα τσακώνικα, αρχαιοπρεπής γλωσσική διάλεκτος (κατάγεται από την αρχαία δωρική διάλεκτο της Λακωνίας) με σαφέστατες διαφορές από την κοινή νεοελληνική και τις υπόλοιπες διαλέκτους.

Η γλωσσική αυτή διάλεκτος διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας σχεδόν αναλλοίωτη, κι αυτό οφείλεται στην απομόνωση της Τσακωνιάς επί σειράν αιώνων εξαιτίας του ορεινού αναγλύφου και της δυσκολίας προσπέλασης στην εν λόγω περιοχή.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την Καστάνιτσα ανάγεται στα τέλη του 13ου αιώνα.

Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, με ξυλόγλυπτο τέμπλο, και η πλατεία με την υπέροχη θέα.

 
 

Πηγή: kastanitsa.gr

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας, στο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου του χωριού, αναδεικνύει τη φυσική κληρονομιά, την οικολογική αξία και τα πολιτισμικά γνωρίσματα της περιοχής του Πάρνωνα.

Πηγή: fdparnonas.gr

Πάνω σε βράχο, στο βόρειο τμήμα του χωριού, σώζονται τα ερείπια πύργου που χρονολογείται στους Βυζαντινούς Χρόνους και είναι γνωστός ως ο πύργος του Καψαμπέλη (καστανιτσιώτη οπλαρχηγού).

 
 

Πηγή: kastanitsa.gr

Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής της Καστάνιτσας αποτελεί, εξάλλου, το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος, άλλοτε καθολικό της μονής του Αγίου Νικολάου Κοντολινάς, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην Καστάνιτσα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στα τέλη Οκτωβρίου, η Γιορτή Κάστανου, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο (πλην εκείνων στις οποίες αναφέρεται διαφορετική πηγή) προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (discoverkynouria.gr).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο