Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η πρώτη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κοροναϊό στο χειμερινό θέρετρο Ίσγκλ του Τιρόλου της Αυστρίας. Περισσότερα από 6.000 άτομα είχαν μολυνθεί

Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η πρώτη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κοροναϊό στο χειμερινό θέρετρο Ίσγκλ, στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, που είχε γίνει πρωτοσέλιδη είδηση σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο του 2020.

Αυτή την ανακοίνωση έκανε σήμερα, Παρασκευή, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, η οποία εκπροσωπεί τους πληγέντες.

Η προγραμματισμένη, αρχικά για τον τρέχοντα Απρίλιο, πρώτη ακρόαση για την αγωγή κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση Ίσγκλ μετατέθηκε, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, σε νέα ημερομηνία στις 17 Σεπτεμβρίου του 2021. Οι δίκες πρόκειται να διεξαχθούν στο Περιφερειακό Δικαστήριο Αστικών Υποθέσεων στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, έχουν υποβληθεί περίπου δέκα αστικές αγωγές στην υπόθεση Ίσγκλ, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη αγωγές μέχρι το Φθινόπωρο.

Να σημειωθεί ότι, μέχρι τώρα, περισσότεροι από 6.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν απευθυνθεί στην Ένωση, η οποία, στο μεταξύ, εκπροσωπεί ανθρώπους από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Βρετανία σε αυτή την υπόθεση.

Σε πόρισμα που παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβριο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της υπόθεσης των μολύνσεων τουριστών από κοροναϊό στο χειμερινό θέρετρο Ίσγκλ, κάνει λόγο για λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης, με βαριές επιπτώσεις.

Κατά την παρουσίαση του πορίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρόναλντ Ρόρερ, επεσήμανε – σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού στο Τιρόλο – ότι η διακοπή της λειτουργίας στις πίστες του σκι μόλις την 12η Μαρτίου υπήρξε «από επιδημιολογική άποψη» λάθος.

Ο ίδιος ανέφερε πως, μέχρι τον Οκτώβριο, συνολικά 53 πρόσωπα κατέθεσαν στην Επιτροπή, η οποία είχε επίσης πρόσβαση σε 5.798 σελίδες εγγράφων. Σκοπός του πορίσματός της, όπως είπε, είναι από τα λάθη του παρελθόντος να εξαχθούν διδάγματα για το μέλλον.

Ευθύνες και στον Κουρτς

Η Επιτροπή ασκεί κριτική, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, επέβαλε την καραντίνα στην κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται το Ισγκλ, αιφνίδια και χωρίς να εξεταστεί η απαραίτητη ουσιαστική προετοιμασία για να υπάρξει ελεγχόμενη διαχείριση των αναχωρήσεων, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να φύγουν αμέσως, αλλά κλιμακωτά και ελεγχόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή αναφέρεται επίσης σε μία «παραπλανητική ανακοίνωση» του ομοσπονδιακού καγκελάριου, στην οποία ο ίδιος δήλωνε ότι οι κάτοικοι του Πάτσναουν, οι Αυστριακοί επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα φροντίζονταν πολύ καλά και ότι σε 14 ημέρες θα μπορούσαν να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή.

Μολύνθηκαν συνολικά 6.000 άνθρωποι

Σε σχέση με τις λοιμώξεις τουριστών με το SARS-CoV-2 στο χειμερινό θέρετρο Ίσγκλ, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είχε καταθέσει στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης για αστικές υποθέσεις, τις πρώτες τέσσερις επίσημες αγωγές από θύματα Covid-19.

Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρός της, Πέτερ Κόλμπα, η Ένωση θα εκπροσωπήσει αρχικά 1.000 θύματα σε νομικές διαδικασίες, ενώ συνολικά 6.000 άνθρωποι από 45 χώρες ανέφεραν ότι μολύνθηκαν από τον κοροναϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Ίσγκλ.

Οι πρώτες περιπτώσεις κοροναϊού στο Ίσγκλ έγιναν γνωστές στις αρχές Μαρτίου του 2020 και φέρονταν να είχαν συμβεί κυρίως σε μπαρ, με την Ένωση Καταναλωτών να κατηγορεί τις τοπικές αρχές του Τιρόλου και τους υπεύθυνους πολιτικούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για σοβαρά σφάλματα στη διαχείριση της πανδημίας στις περιοχές σκι του κρατιδίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Το Ίσγκλ θεωρείται το σημείο «μηδέν» για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης και, σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις από τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδονταν στο Ίσγκλ, ενώ και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι έχουν μολυνθεί εκεί.

Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ίσγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου αλλά, κατά την άποψη των επικριτών και των ανθρώπων που είχαν ασθενήσει, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr