Συναντήσεις με τους πρέσβεις της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Τσεχίας πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας μεταξύ της Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της

Συναντήσεις με τους πρέσβεις της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Τσεχίας πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας μεταξύ της Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας – RescEU.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία, κατά τη συνάντησή του με την πρέσβη της Αυστρίας, Hermine Poppeller, ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά τον σχεδιασμό για την συνολική αναμόρφωση του συστήματος πολιτικής προστασίας της χώρας μας, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, ιδίως ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού.

Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας με έμφαση σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ η κυρία Poppeller ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας, ιδίως στο Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων, στο οποίο έχει πλέον ενσωματωθεί το Κέντρο Ιχνηλάτησης κρουσμάτων κοροναϊού και στενών επαφών τους, καθώς και στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), όπου στεγάζεται η task force της Επιχείρησης Ελευθερία.

Η πρέσβης της Αυστρίας ευχαρίστησε θερμά τον υφυπουργό για την πολύ εποικοδομητική συνάντηση, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει διαγράψει μια άκρως επιτυχημένη πορεία όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εκφράζοντας το θαυμασμό της για την άριστη οργάνωση των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός υποδέχθηκε την πρέσβη της Ιταλίας, Patrizia Falcinelli, με την οποία συζήτησαν τις προοπτικές ενίσχυσης της ήδη εξαιρετικά προωθημένης συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας, ιδίως σε θέματα πυροπροστασίας, πυρόσβεσης και αντιμετώπισης σεισμών, με δεδομένη την κοινή εμπειρία των δύο χώρων και τους κοινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, καθώς και ανάπτυξης κοινών δράσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού. Η πορεία των εμβολιασμών, το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού και η εμπειρία που αποκόμισε η Πολιτική Προστασία από τη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο της συζήτησης, ενώ η πρέσβης της Ιταλίας συνεχάρη το Νίκο Χαρδαλιά για τη συνεισφορά της Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τσεχίας, Jakub Karfik, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με έμφαση στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Ο κ. Karfik δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εξαιρετική, όπως υπογράμμισε, συμβολή της Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπισης του κοροναϊού και δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον υφυπουργό για την αποτελεσματικότητα με την οποία διεξάγεται η Επιχείρηση Ελευθερία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr