Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εστίαση: Εν αναμονή των διευκρινίσεων για τους ΚΑΔ

Εστίαση: Εν αναμονή των διευκρινίσεων για τους ΚΑΔ

Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα εστιατόρια και καφέ – Οι τελευταίες οδηγίες

Θέμα ωρών είναι οι διευκρινιστικές οδηγίες αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η εστίαση από τη Δευτέρα, μετά και την αναστάτωση που προκλήθηκε αναφορικά με την αρχική απόφαση και τους ΚΑΔ με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα του κλάδου να μην μπορεί να ανοίξει.

Έτσι, την Μ. Πέμπτη αναμένεται να επιτραπεί τελικά τη λειτουργία και των καφέ-μπαρ, των καταστημάτων δηλαδή που έχουν κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04.

Τις εξαγγελίες αυτές προανήγγειλε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Μεγάλης Τετάρτης, λέγοντας ότι «αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.

Αναφερόμενος στην εστίαση επανέλαβε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί και μόνο για καθήμενους. Τόνισε δε, ότι δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική,

Σχετικά με τα sms είπε ότι για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6, καθώς απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην καταργηθούν τα μηνύματα μέχρι το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στις 15 Μαΐου.

Aπό τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μμ. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, αίρονται οι απαγορεύσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας.

Οι επαγγελματίες του κλάδου μετρούν αντίστροφα και βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να επαναλειτουργήσουν στις 3 Μαΐου, έχοντας παράλληλα λάβει τη δέσμευση ότι έως στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την χρηματοδότηση ΕΣΠΑ των 330 εκατ. ευρώ και πως οι εκταμιεύσεις θα γίνουν έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Aνοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Από Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για όλη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε τα μέτρα για τις εκκλησίες για το Πάσχα.

Την Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς την πομπή των πιστών για να αποφευχθεί συνωστισμός ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.

Για τη μετάβαση σε φιλικό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, οι πολίτες θα στέλνουν SMS με κωδικό 6 στο 13033. Επιτρέπεται να συγκεντρωθούν τα μέλη δύο οικογενειών, έως 9 άτομα για εσωτερικό χώρο και έως 12 για εξωτερικό.

Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

– Θα παραμένουν κλειστές από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

– Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.

– Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.

– Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.

– Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κυμαίνονται από 90 εκατοστά έως 1,8 μ., ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι καρέκλα στον ενδιάμεσο χώρο.

– Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.

– Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα-δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

– Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self test. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.

– Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.

– Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.

– Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Όσον αφορά στο θέμα του ωραρίου στο οποίο υπήρχε μια ασάφεια, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι πελάτες θα πρέπει να φροντίζουν ώστε στις 11 μ.μ. να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Φυσικά, για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

Πώς θα καθόμαστε στα τραπέζια

Ειδικότερα, οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες:

  • 0,90 εκ. όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο
  • 1,20 εκ. όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο,
  • 1,80 εκ. όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024