Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μπαίνουν ζωοτροφές, κλινοσκεπάσματα και τα οχήματα μεταφορών ως εστίες μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Tον κίνδυνο εισαγωγής του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μη πληγείσες περιοχές της ΕΕ μέσω των ζωοτροφών, κλινοσκεπασμάτων και οχημάτων μεταφοράς χοίρων, που επιστρέφουν από πληγείσες περιοχές, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η γνωμοδότηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δυναμικό μετάδοσης μέσω αυτών των οδών είναι χαμηλότερο από ό,τι για πολλούς άλλους, όπως η μετακίνηση ζωντανών κατοικίδιων χοίρων ή η δυνατότητα επαφής μεταξύ αγριόχοιρου και κατοικίδιων χοίρων. Ο κίνδυνος όμως μετάδοσής του δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.

Το μοντέλο που αναπτύχθηκε για να ταξινομήσει τον κίνδυνο από τα διαφορετικά μονοπάτια, χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα από μια εξειδικευμένη γνώση του EKE, το οποίο βασίστηκε σε στοιχεία από  βιβλιογραφία και δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν δεκαεπτά προϊόντα, τα οποία εξετάστηκαν και κατατάχθηκαν ανάλογα με την πιθανότητα να αποτελούν εστίες μόλυνσης της αφρικανικής πανώλης σε περιοχές που ήδη έχουν προσβληθεί και να μολύνουν χοίρους σε μη προσβεβλημένες περιοχές. Στην υψηλότερη κατάταξη αυτών των προϊόντων βρέθηκαν η σύνθετη τροφή (πολτός, σβόλοι), τα πρόσθετα ζωοτροφών και τα μολυσμένα οχήματα.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις μέσω ζωοτροφών, υλικών κλινοσκεπασμάτων και οχημάτων μεταφοράς, η επιστημονική γνώμη συνιστά την αυστηρή τήρηση των σχετικών διαδικασιών απολύμανσης και αποθήκευσης για όλα τα προϊόντα που μετακινούνται από περιοχές που πλήττονται από αφρικανική πανώλη σε μη επηρεασμένες περιοχές.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024