Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης στις 24 - 30 Απριλίου, στοχεύει φέτος στην προαγωγή του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, αλλά και των λοιπών παθήσεων που προλαμβάνονται με εμβόλιο, χτίζοντας την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό ως δημόσιο αγαθό που σώζει ζωές και προστατεύει την υγεία

Πρόληψη των αναπνευστικών νόσων και της νοσηλείας ασθενών με πνευμονιόκοκκο, γρίπη και κοκκύτη, μέσω εμβολιασμού, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αναπνευστικού ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξη των ασθενών με COVID-19.

Στο μήνυμα του ΠΟΥ για την προσπάθεια να περιοριστεί το κλινικό φορτίο από νοσήματα που δυνητικά προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό μπορεί να βοηθήσει να ελεγχθεί και η πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας με την πανδημία της νόσου COVID-19,  αναφέρεται η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης – που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου (24-30/4) και η οποία στοχεύει στην προώθηση της χρήσης εμβολίων για την προστασία ατόμων όλων των ηλικιών από ασθένειες.

Οι συντονίστριες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας κ.κ. Παρασκευή Κατσαούνου, Aδαμαντία Λιαπίκου και Βασιλική Γεωργακοπούλου επισημαίνουν πως η παγκόσμια κοινότητα έχει διαχρονικά καταγράψει μεγάλες πανδημίες από μολυσματικά νοσήματα, με υψηλό τίμημα αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας και τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.

Σήμερα η ανθρωπότητα δοκιμάζεται σκληρά από την πρωτοφανή πανδημία SARS-COV-2, η οποία έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο αντοχής το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο της χώρας μας, όσο και των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών.

Η πανδημία και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών με CΟVID-19 σε ΜΕΘ και θανάτων, τονίζουν την ευθύνη για ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού, ως μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Πιο κοντά με εμβόλιο

To σύνθημα της φετινής εκστρατείας του WHO για την εβδομάδα ανοσοποίησης είναι: «Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά».

  • Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά στους ανθρώπους, στιγμές, ορόσημα και στόχους που μας ενδιαφέρουν περισσότερο.
  • Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του SARS-Cov2, θα έρχονται πιο κοντά φυσικά, καθώς θα αρθούν οι περιορισμοί για ταξίδια και οι αποστάσεις, αλλά τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά με πολλούς άλλους τρόπους εδώ και δεκαετίες.
  • Τα εμβόλια δημιουργούν γέφυρες από γενιά σε γενιά, προστατεύοντας τους μικρούς και μεγάλους, αποτρέποντας τη μετάδοση ασθενειών.

Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και του ενήλικα πληθυσμού. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τα ίδια τα εμβόλια συνεχίζουν να εξελίσσονται, με μέγιστη απόδειξη την κυκλοφορία των γενετικών εμβολίων (mRNA εμβολίων) κατά του κοροναϊού, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον όγκο της φυματίωσης και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και καταλήγοντας να υποφέρουμε από παιδικές ασθένειες όπως η ιλαρά. Είναι σημαντικό, ενώ  ο κόσμος επικεντρώνεται σε εξαιρετικά σημαντικά νέα εμβόλια για την προστασία από την COVID-19, παραμένει ανάγκη η διασφάλιση ότι δεν θα χαθούν οι συνήθεις εμβολιασμοί. Όπως στην περίπτωση πολλών παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, αφήνοντάς τα σε κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.

Προγράμματα εμβολιασμού

Όπως τονίζουν οι πνευμονολόγοι της ΕΠΕ, ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, παγκοσμίως. Το πρώτο εμβόλιο που ανακαλύφθηκε ήταν το εμβόλιο της ευλογιάς. Η ευλογιά ήταν μια θανατηφόρα ασθένεια που οδήγησε στον θάνατο περί τα 500 εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, τον τελευταίο αιώνα. Μετά τη χορήγηση του εμβολίου, η ασθένεια εξαφανίστηκε πλήρως.

Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.

Στους ενήλικες

Οι ενήλικες μετά την ηλικία των 50-60 ετών συστήνεται να κάνουν εμβόλια, όπως ισχύει και για τα μικρά παιδιά, ώστε να εξασφαλιστεί η υγιής γήρανση του πληθυσμού και να αποφευχθεί το ξέσπασμα επιδημιών από νοσήματα όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος. Το εμβόλιο γρίπης, είναι απαραίτητο να γίνεται κατά προτίμηση μέσα στον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, κατά προτεραιότητα στον πληθυσμό που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα), σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και στους Επαγγελματίες Υγείας. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, λόγω της μεταβολής των τύπων του ιού που προκαλούν κάθε χρόνο την γρίπη. Η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη από τους διαφορετικούς τύπους του ιού που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα και τη σχετιζόμενη νόσο. Για το λόγο αυτό το εμβόλιο περιέχει ετησίως τους 3 συχνότερους τύπους του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν το συγκεκριμένο διάστημα.

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου κάθε ηλικίας με χρόνια νοσήματα αλλά και οι άνω των 50 ετών θα πρέπει να έχουν λάβει και το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, για να είναι επαρκώς θωρακισμένοι και έναντι της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, από την οποία κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς, καθώς η πιθανότητα εκδήλωσής της αυξάνεται αν νοσήσουν από ιογενείς λοιμώξεις (γρίπη, SARScov2).

Οι αρνητές των εμβολίων

Η ταχεία κυκλοφορία παραπληροφόρησης (αρνητές των εμβολίων) σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού προσθέτει σε αυτήν την απειλή. Σε αυτό το πλαίσιο, η φετινή εκστρατεία του ΠΟΥ στοχεύει στην οικοδόμηση αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό ως δημόσιο αγαθό που σώζει ζωές και προστατεύει την υγεία.

Η εκστρατεία του ΠΟΥ

Οι στόχοι της είναι:

  1. Ενισχύστε την εμπιστοσύνη στα εμβόλια για να διατηρήσετε και να αυξήσετε την αποδοχή του εμβολίου
  2. Αύξηση των επενδύσεων σε εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της ρουτίνας ανοσοποίησης, για την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr