Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γηροκομείο στα Χανιά: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες συνθέτουν την εικόνα του κολαστηρίου

Γηροκομείο στα Χανιά: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες συνθέτουν την εικόνα του κολαστηρίου

Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά. Νηστικοί, δεμένοι, χωρίς φροντίδα και προσοχή οι ηλικιωμένοι που έμεναν στη δομή. Καταγγελίες για οικονομική εκμετάλλευση των ηλικιωμένων.

Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη αναφορικά με το γηροκομείο στα Χανιά που έχει μπει στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών. Μετά τις καταθέσεις εργαζόμενων της δομής που περιγράφουν την ίδια κατάσταση, συγγενείς των ηλικιωμένων σπάνε τη σιωπή τους και αποκαλύπτουν τις δικές τους εμπειρίες από επισκέψεις στο γηροκομείο.

Συνολικά ερευνούνται 73 θάνατοι ηλικιωμένων, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για 500 θανάτους από την αρχή λειτουργίας του γηροκομείου πριν από 12 χρόνια.

Πέρα από τις άθλιες συνθήκες ερευνάται και η περίπωση οικονομικής εκμετάλλευσης ηλικιωμένων, με περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ο γιας της 85χρονης ξεσπά: «Πρόκειται για τέρατα»

Ο γιος της 85χρονης για την οποία διατάχθηκε η εκταφή, μίλησε στο MEGA και δήλωσε: «πρόκειται για τέρατα. Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες. Να κλειστούν τα θηρία μέσα».

Η 85χρονη μπήκε στο γηροκομείο τον Ιανουάριο του 2020 και πέθανε 4 μήνες μετά. Όπως μας λέει ο γιος της, μετά τις πρώτες μέρες, οι υπεύθυνοι με διάφορες προφάσεις τον κρατούσαν μακριά.

Τον περασμένο Μάιο ενημερώνεται πως η μητέρα του έπαθε ουρολοίμωξη. Τρεις μέρες μετά χωρίς να την έχει δει, μαθαίνει ότι πέθανε. Η μαρτυρία νοσηλευτή για πτώση της άτυχης γυναίκας από το κρεβάτι της, αρχίζει να βάζει στο μυαλό του, τους πρώτους εφιάλτες. Οι υπεύθυνοι όπως μας λέει δεν τον ενημέρωσαν ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Γηροκομείο στα Χανιά: Νέα στοιχεία σοκ – «Τους ψέκαζαν με εντομοκτόνα» – Φόβοι για περισσότερα θύματα

«Χτύπησε η μητέρα του και την άφηναν να πεθαίνει τρεις μέρες συνεχόμενα» λέει μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Ο γιος της 85χρονης είναι πεπεισμένος πως η μητέρα του θα ζούσε αν δεν είχε μπει σε αυτό το γηροκομείο. Κάτι που πιστεύουν στην πλειοψηφία τους οι συγγενείς κ των άλλων 73 θυμάτων, που ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της έρευνας.

«Ένα κολαστήριο ήταν εδώ και 12 χρόνια. Τη μάνα μου την είχα βάλει εκεί, την τρελάνανε τη μανούλα μου» λέει κλαίγοντας κόρη άλλου θύματος.

Νέα μαρτυρία: Τάιζα τη μητέρα μου και όλοι μου έλεγαν «πεινάω»

Η κ. Σοφία που είχε την 60χρονη μητέρα της στο γηροκομείο περιγράφει μία εικόνα με πεινασμένους ανθρώπους ενώ δηλώνει πως σε επίσκεψή της βρήκε τη μητέρα της δεμένη.

Όπως ανέφερε πήγε τη μητέρα της με ψυχιατρικά προβλήματα, όχι παθολογικά, τον Οκτώβριο του ’19 σε ηλικία 60 ετών.

«Όταν την επισκέφθηκα μετά από λίγες ημέρες δεν είχε επαφή» σημείωσε η κυρία Σοφία, αποκαλύπτοντας ότι σε μεταγενέστερη επίσκεψή της βρήκε τη μητέρα της σε ένα καρότσι στο υπόγειο, δεμένη, μαζί με άλλους 20 τρόφιμους του γηροκομείου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η μητέρα της έχασε αρκετό βάρος μέσα σε δύο μήνες. «Πήγαινα να την ταΐσω και μου έλεγαν οι άλλοι ηλικιωμένοι “πεινάω, πεινάω”. Τους τάιζα όλους» πρόσθεσε η καταγγέλλουσα.

Τέλος, πρόσθεσε ότι όταν ζητούσε να δει το γιατρό που έπαιρνε τις αποφάσεις για την πορεία των ασθενών, αυτό δεν ήταν ποτέ εφικτό, με τους υπεύθυνους να βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες.

Την ίδια εικόνα επιβεβαιώνει και άλλη μαρτυρία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο MEGA.

Τους πετύχαμε την ώρα που έτρωγαν, αυτό που είδα με τρόμαξε ήταν ένας δίσκος σιδερένιος με χωρίσματα και είχε μια μεγάλη πιρουνιά μακαρόνια. Δίπλα είχε ένα κομμάτι αυγό και μια φέτα ψωμί. Λέω τι είναι αυτό; Και μου είπε “είδες; αυτό μας δίνουν να φάμε. Πεινάω”. Του λέω “τι λες;” και μου λέει “Σςςς είναι πίσω η διευθύντρια”. Αμέσως κατάλαβα κι άρχισα να λέω: “Τι όμορφα που είστε εδώ” τότε απομακρύνθηκε κι εκείνος μου είπε: “πες στους συγγενείς μου να έρθουν να με πάρουν από εδώ, θα πεθάνω”.»

«Μου είπε “σςς γιατί μετά εγώ θα την πληρώσω”. Τον ρώτησα ”φοβάσαι”, ήταν ένας άνθρωπος ατρόμητος δεν φοβήθηκε ποτέ του, και τώρα έβλεπα ένα γεροντάκι να τρέμει. Του είπα να ησυχάσει, θα πω στους συγγενείς σου να έρθουν να σε πάρουν, μου είπε ξανά “θα πεθάνω”».

Οικονομικό κίνητρο; Περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων

Εκτός από τις μαρτυρίες για βασανιστήρια που στοίχιζαν ζωές, οι Αρχές καλούνται να ερευνήσουν και τις καταγγελίες για περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο βαφτισιμιός γυναίκας που πέθανε πριν από λίγους μήνες, τονίζει πως η νονά του, έγραψε τα πάντα στον δεσπότη και τον πρωτοσύγκελο, που είχαν μεσολαβήσει για να μπει στο γηροκομείο.

Ο ένας από τους δύο όπως μας λέει, έχει συγγενική σχέση με την ιδιοκτήτρια.

Στις επισκέψεις του στο γηροκομείο, την έβλεπε κάθε φορά και πολύ χειρότερα. Αδυνατισμένη με την ψυχολογική της διάθεση να επιβαρύνεται διαρκώς.

Την ίδια στιγμή η ανηψιά μιας ηλικιωμένης με άνοια καταγγέλει ότι το γηροκομείο υφάρπαξε το σπίτι της.

Πρόκειται για την περίπτωση μιας ηλικιωμένης, ευκατάστατης οικονομικά, τροφίμου στον Οίκο ευγηρίας από το 2013 έως το 2017 που απεβίωσε και που, σύμφωνα με την καταγγελία, η δομή της υφάρπαξε περιουσιακό της στοιχείο και συγκεκριμένα μια οικία, η οποία στη συνέχεια πουλήθηκε.

Σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγόρου συγγενικού της προσώπου, η ηλικιωμένη που έπασχε από άνοια έκανε το 2017, ένα ειδικό πληρεξούσιο στην ιδιοκτήτρια της δομής, με το οποίο την εξουσιοδοτούσε να πουλήσει ένα δικό της ακίνητο, σε κεντρικό σημείο στην πόλη των Χανίων.

Η πλευρά της ανιψιάς της ηλικιωμένης σημειώνει ότι η ηλικιωμένη είχε χαρτί από νευρολόγο ότι έπασχε από άνοια και χρειαζόταν να οριστεί «δικαστική συμπαράσταση» δηλαδή κάποιος από το δικαστήριο, ο οποίος θα χειρίζονταν τις προσωπικές της υποθέσεις, διότι η ηλικιωμένη δεν είχε επαφές με τους συγγενείς της (δύο ανιψιές συγκεκριμένα). Μάλιστα, η καταγγελία αναφέρει ότι στο σπίτι υπήρχαν πολύτιμα αντικείμενα, κοσμήματα, λίρες κτλ.

Από το 2014 που έγινε το πληρεξούσιο έως το 2017 δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024