Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντέρμπι η χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου

Ντέρμπι η χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου

Ο γίγαντας της Wall Street JPMorgan απέναντι στην «άσημη» Centricus Asset Management.

Η μάχη για το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν επίσης μια μάχη ανάμεσα σε δύο διαφορετικού τύπου παίκτες στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στη μια πλευρά βρισκόταν ο γίγας της Wall Street JPMorgan Chase & Co που χρηματοδοτούσε ένα σχέδιο για τη δημιουργία ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Super League. Στην απέναντι πλευρά μια εταιρεία μπουτίκ του χρηματοπιστωτικού τομέα με διασυνδέσεις με μερικούς από τους πλουσιότερους επενδυτές του κόσμου και μια πρόταση για να επενδύσει στην ανανεωμένη διοργάνωση του UEFA Champions League.

Η Centricus Asset Management μπορεί να είναι λίγο γνωστή εκτός ποδοσφαιρικών κύκλων, όμως μέσα στο θόρυβο και την οργή που προκάλεσε η αποκάλυψη της νέας λίγκας, αναδύθηκε ως η πηγή χρηματοδότησης των 6 δισ ευρώ της αντιπρότασης. Η προοπτική αυτής της στρατηγικής χρηματοδότησης έδωσε στην UEFA, την ομοσπονδία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το πάνω χέρι στην προσπάθειά της να αποτρέψει την υποστηριζόμενη απο Αμερικανούς Super League.

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο θα μπορούσε να ανέβει ακόμη ψηλότερα μετά απο την έγκριση που έδωσε η UEFA στο σχέδιο ανανέωσης της διοργάνωσης του Champions League, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Αυτή η νέα διοργάνωση χρειαζόταν την υποστήριξη των δισεκατομμυρίων της Centricus ώστε να διασφαλίσει ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές θα διαδραματίσουν ρόλο κλειδί στην επόμενη φάση ανάπτυξης του ποδοσφαίρου, παρά την έντονη αντίδραση των φιλάθλων αναφορικά με το ρόλο του χρήματος στην υπόθεση της Super League.

Παρότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιοί επενδυτές βρίσκονται πίσω απο την προσφορά της Centricus, η ικανότητα της εταιρείας να αντλεί χρήματα απο τον καταρράκτη του παγκόσμιου κεφαλαίου, αποδεικνύει πως ο κόσμος του χρήματος έχει στραφεί στο ποδόσφαιρο τις τελευταίες δεκαετίες.

Υψηλό προφίλ
Εκεί που προηγουμένως μόλις μια χούφτα παγκόσμιων τραπεζών, περιλαμβανομένης της JPMorgan, μπορούσαν να συγκεντρώσουν τέτοια ποσά, η άνοδος των εθνικών ταμείων και οικογενειακών γραφείων ως ανεξάρτητοι επενδυτές, μετέτρεψαν εταιρείες όπως η Centricus σε εξαιρετικά επιφανείς.

«Υπολογίζουμε ότι η υπερβολικά υψηλή καθαρή αξία της κοινότητας αυτής ανέρχεται τουλάστιχον σε 10 τρισ δολαρία παγκοσμίως, ενώ τα οικογενειακά τους γραφεία έχουν περισσότερα απο 6 τρισ δολάρια σε ενεργητικό υπό διαχείριση», δήλωσε η Ρεμπέκα Γκούτς, της Campden Wealth. Από την πλευρά της, η τελευταία ετήσια έκθεση της Centricus ανέφερε ότι η εταιρεία υποστηρίζεται απο ένα ευρύ φάσμα εκλεπτυσμένων, μακροπρόθεσμων παγκόσμιων επενδυτών.

Η εταιρεία λειτουργεί στη διασταύρωση της σύγχρονης παγκόσμιας τεχνολογίας, κουλτούρας και πολυτέλειας: απο το 2016 η Centricus έπαιξε ρόλο κλειδί ως σύμβουλος της SoftBank Group Corp στη δημιουργία του Vision Fund με ενεργητικό 100 δισ. δολάρια, το 2019 αγόρασε το Capri Palace, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Ιταλία, 68 δωματίων, με επισκέπτες όπως η Οπρα Γουίνφρει και ο Λεονάρντο Ντικάπριο, ενώ πέρυσι κατέθεσε αρκετές προσφορές για να αγοράσει τις αμερικανικές δραστηριότητες της TikTok.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016, όταν ο πρώην εταίρος της Goldman Sachs Group, Ντάλιντς Αριμπούρνου και ο Νιζάρ Αλ-Μπασάμ, πρώην τραπεζίτης στην Deutsche Bank, ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Μισέλ Φαισόλα για να ιδρύσουν την F.A.B Partners. Η Φαισόλα αποχώρησε νωρίς εν μέσω μιας εισαγγελικής έρευνας για τη θητεία της στην Deutsche Bank και ανέλαβε CEO σε γραφείο της βασιλικής οικογένειας το Κατάρ με τίτλο Dilmon απο τον Ιανουάριο του 2018. Η Φαισόλα αρνήθηκε την ενοχή της και έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση του 2019, αναμένοντας νέα δίκη.

H F.A.B επεκτάθηκε μέσω της αγοράς του διαχειριστή ιδιωτικού χρέους CIFC αντί 333 εκατ. δολάρια το 2016 και μετονομάστηκε σε Centricus το 2017 όταν αγόρασε την Halkin Asset Management.

Η Centricus άρχισε να εργάζεται με την SoftBank το 2016 και συνέβαλε στο να διασφαλιστεί η επένδυση του εθνικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας -συμφωνία που επετεύχθη τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς όταν ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναπληρωτής πρίγκηπας του θρόνου, συνάντησε τον ιδρυτή της SoftBank Μάσα Σον στο Τόκιο. Ακολούθησε το Αμπου Ντάμπι με επένδυση 15 δισ. δολαρίων απο το ταμείο Mubadala Investment Co. H Centricus επίσης συμβούλεψε την SoftBank στη συμφωνία των 3,3 δισ. δολαρίων για την Fortress Investment Group LLC και συνεργάστηκε με τον Σον στο αποτυχημένο εγχείρημα για τη δημιουργία ποδοσφαιρικής διοργάνωσης 24 ομάδων με την Παγκόσμια Ομοσπονδία FIFA. Η εταιρεία επίσης συμμετείχε την άντληση κεφαλαίου για ένα δεύτερο Vision Fund, όπως μετέδωσε το Bloomberg στα μέσα του 2019.

Κι όμως, η προτεινόμενη συμφωνία με την UEFA είναι η πλέον αναγνωρίσιμη συμφωνία μέχρι στιγμής για την εταιρεία, την οποία και τοποθετεί στο κέντρο του πιό δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο. Αυτό με τη σειρά του, φέρνει νέες προκλήσεις.

«Το μέγεθος της επιχείρησης των sport σε σχέση με το σύνολο της προσοχής που προσελκύει στα μίντια είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Μαρκ Γκανίς της Sportcorp Ltd. «Οι βάσεις με φανατικούς οπαδούς, η προβολή στα μίντια και η πολιτική καθιστούν τη λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων πολύ περισσότερο περίπλοκες».

Πηγή: ot.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024