Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ένας στους 4 που βρίσκεται σε ΜΕΘ «αρνήθηκε» το εμβόλιο που θα έσωζε τη ζωή του

Κοροναϊός: Ένας στους 4 που βρίσκεται σε ΜΕΘ «αρνήθηκε» το εμβόλιο που θα έσωζε τη ζωή του

Ένας στους 4 ασθενείς στις ΜΕΘ, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών - άτομα δηλαδή που είχαν τη δυνατότητα εμβολιασμού - δεν έχει εμβολιαστεί. Δραματική έκκληση ειδικών, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, ειδικά στους ηλικιωμένους πολίτες, να εμβολιαστούν

Τραγική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για την πανδημία στη χώρα μας, όταν διαπιστώνει κανείς ότι χιλιάδες πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και, μάλιστα, πρώτοι απ’ όλους, δηλαδή οι ηλικιωμένοι – η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού – δεν το έκαναν, είτε από φόβο, είτε από κακή πληροφόρηση, είτε από αδιαφορία.

Και είναι τραγική η εικόνα, γιατί απλούστατα πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς κοροναϊού στις ΜΕΘ – αρκετοί εκ των οποίων καταλήγουν – όπως έγινε γνωστό, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Γι’ αυτό, οι γιατροί, οι λοιμωξιολόγοι, αλλά και η πολιτική ηγεσία του τόπου καλούν όλο και πιο συχνά πλέον τους πολίτες να εμβολιαστούν. Μια ματιά στα στοιχεία αναφορικά με τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, αλλά και όσους καταλήγουν, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το λόγο: ένας στους 4 ασθενείς στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστος.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ένας στους 4 ασθενείς στις ΜΕΘ, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, άτομα δηλαδή που είχαν τη δυνατότητα εμβολιασμού, επεσήμανε, δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ μόνο το 65% στους άνω των 80 ετών έκανε την πρώτη δόση εμβολίου ή έκλεισε ραντεβού για εμβολιασμό.

Η κυρία Παπαευαγγέλου, μάλιστα, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα λυπηρό» το γεγονός και απηύθυνε εκ νέου έκκληση, ιδίως προς τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση νόσησης, να εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο, το ισχυρότερο όπλο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής νόσου, αλλά και των θανάτων εξαιτίας της, οι οποίοι για τον Απρίλιο μόνο έχουν ανέλθει – μέχρι στιγμής – σε 1.859.

Δεν πήγαν να εμβολιαστούν

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, στον ΣΚΑΪ. «Αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι για τους άνω των 60 ετών και για τους άνω των 80 ετών, που είναι οι ομάδες που μας ενδιαφέρουν, λιγότερο από το 4% από τους συνολικούς θανάτους και από όσους έχουν νοσήσει σοβαρά είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καταλήγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ένα ποσοστό που είχε το δικαίωμα να πάει να εμβολιαστεί και δεν πήγε».

Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν ασφυκτικά τις ΜΕΘ

Σχεδόν 10.000 θάνατοι σε διάστημα 14 μηνών είναι ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας του νέου κοροναϊού μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Από τον Μάρτιο του 2020 έως και χθες, έχουν καταγραφεί 9.950 θύματα της νόσου, με το δεύτερο κύμα της να είναι και το πιο φονικό, αφού το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 δηλώθηκαν 4.212 θάνατοι ασθενών κοροναϊού.

Σήμερα που βρίσκεται σε εξέλιξη το τρίτο κύμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2021, έχουν καταγραφεί 3.446 θάνατοι ασθενών, τη στιγμή που ολοκληρώνεται ο τέταρτος μήνας από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας. Ένα πρόγραμμα, μάλιστα, που έδωσε προτεραιότητα στους ηλικιωμένους. Και όμως, πολλοί δεν πήγαν να εμβολιαστούν, ενώ είχαν τη δυνατότητα και, δυστυχώς, τα αποτελέσματα, τα βλέπουμε στις ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι, την τελευταία εβδομάδα, έγιναν κατά μέσο όρο 480 εισαγωγές ασθενών που είχαν προσβληθεί από κοροναϊό, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στο τρίτο κύμα έφτασε ακόμη και τους 850, έναντι 622 στη χειρότερη ημέρα του δεύτερου πανδημικού κύματος.

Έκκληση Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη στους πολίτες να εμβολιαστούν

Έκκληση στους πολίτες – και ειδικά σε ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – να εμβολιαστούν απηύθυνε ξανά και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαινίασε 18 νέες κλίνες ΜΕΘ.

«Θέλω και εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να επαναλάβω την έκκλησή μου, ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών, δηλαδή στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα: μην διστάσετε να εμβολιαστείτε. Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και τόνισε πως είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι καλά οργανωμένη κατά γενική ομολογία, αλλά και το γεγονός ότι «προσθέτουμε πια πολύ περισσότερα εμβόλια ειδικά τους επόμενους δύο μήνες».

Οι πλατφόρμες των ραντεβού

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Σάββατο, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού, προκειμένου να εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Όπως έχει ανακοινωθεί, επίσης, τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-39, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Για τους 40-49 ετών, τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξουν μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή, απευθείας σε μία ή σε δύο ομάδες (για παράδειγμα, 40-44 και 45-49), με όλα τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τους 55-59 έχει ανοίξει από την περασμένη Τετάρτη 21 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμοί το Μάιο θα ανοίξουν στις 4 του μήνα και η δυναμικότητα του συστήματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 εκατ.

Μάλιστα, το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται έως τις 10 το βράδυ και, ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων, θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία τους. Παράλληλα, το Μάιο θα υπάρχουν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς θα προστεθούν δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024