Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Flubot: Απάτη με μηνύματα σε Android κινητά

Flubot: Απάτη με μηνύματα σε Android κινητά

Ένα κακόβουλο λογισμικό που μεταδίδεται μέσω μηνύματος κειμένου και που μπορεί να επηρεάσει κινητά με λειτουργικό Android, εξαπλώνεται στη Βρετανία.

Το επίμαχο μήνυμα, το οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται από εταιρεία ταχυμεταφορών, προτρέπει τους χρήστες να εγκαταστήσουν στη συσκευή τους μία εφαρμογή παρακολούθησης της υποτιθέμενες παραγγελίας, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα επιβλαβές λογισμικό, της κατηγορίας των spyware.

Τα όνομα του spyware είναι Flubot και μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της συσκευής συλλέγοντας ευαίσθητα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κατόχου.

Σύμφωνα με τη Vodafone, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποσταλεί ήδη εκατομμύρια μηνύματα προς συνδρομητές όλων των παρόχων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. «Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο κύμα επιθέσεων SMS με το malware Flubot εξελίσσεται πολύ γρήγορα και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα ώστε να σταματήσουμε την εξάπλωσή του», ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής Vodafone.

Για να συμπληρώσει ότι οι καταναλωτές «θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με το συγκεκριμένο είδος malware», να προσέχουν να μην κάνουν κλικ σε οποιοδήποτε σύνδεσμο σε ένα μήνυμα κειμένου. «Η καλύτερη συμβουλή εάν δεν είστε σίγουροι είναι να το αγνοήσετε, να το αναφέρετε και να το διαγράψετε», πρόσθεσε.

Πέρα από τη Vodafone, ανάλογες προειδοποιήσεις εξέδωσαν και άλλα δίκτυα στη Βρετανία, όπως οι EE και Three.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω malware έχει την ικανότητα να στέλνει περισσότερα μηνύματα κειμένου, χρησιμοποιώντας τις επαφές του «μολυσμένου» τηλεφώνου, διευρύνοντας έτσι την εξάπλωσή του.

Αναλυτές της εταιρείας CCS Insight σημειώνουν ότι «η σοβαρότητα τέτοιου είδους επιβλαβών μηνυμάτων τονίζεται από την απόφαση της Vodafone να προειδοποιήσει δημόσια τους καταναλωτές». Σημειώνουν δε, ότι τέτοιου είδους malware «έχει την ικανότητα να μετατραπεί σε επίθεση άρνησης πρόσβασης στα ίδια τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δεδομένου ότι η εφαρμογή μπορεί να εγκαθίσταται στα smartphones των χρηστών και από εκεί να αναπαράγουν ατελείωτα μηνύματα».

Πηγή: O.T

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024